Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TRAJU PRIPREME ZA PLAĆANJE U POLJOPRIVREDI



S 21.1. U AGENCIJI ZA PLAĆANJE
BILO EVIDENTIRANO 185 524 OPG-a !


Od Agencije za plaćanje u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) zatražila sam odgovore na nekoliko pitanja koja su teme o kojima poljoprivredni proizvođači često govore i razgovaraju. Leticija Hrenković voditeljica Službe za odnose s javnošću odgovorila je na pitanja.
Objavljujem pitanja i odgovore!

1. Poljoprivredni proizvođači ratari još uvijek računaju i govore da im Ministarstvo poljoprivrede, a time i APPRRR duguju neke zaostale potpore.Prema stavu i evidenciji APPRRR o kakvim i kolikim zaostacima se točno radi, iz koje godine, za koje kulture i kada odnosno u kojim rokovima će to biti isplaćeno?

Vezano za Vaše prvo pitanje molimo obratite se Ministarstvu poljoprivrede.

2. Koliko u RH ima registriranih OPG-a, a koliko poljoprivrednih poduzeća?

U tablici možete vidjeti pregled gospodarstva u RH po tipu:

Broj gospodarstava prema tipu na dan 21.01.2013.

OBITELJSKO GOSPODARSTVO 185524
OBRT 3238
TRGOVAČKO DRUŠTVO 2557
ZADRUGA 656
OSTALI 198
Ukupno 192173

Ukupan broj gospodarstava 192173


3.Kada će u 2013. početi isplata prvih potpora, i za koje poljoprivredne grane?

Isplate poticaja prema zahtjevima podnesenima u 2012. će započeti krajem siječnja 2013. godine. U isplatu ide oko 96 000 korisnika kojima je odobrena potpora za 2012. godinu, za tražene hektare i grla. Dinamiku isplate kao i raspodjelu sredstava po sektorskim omotnicama odredit će Ministarstvo poljoprivrede, kao i do sada.

4. Koliko OPG-a ima dugovanja prema državi ( u poreznoj upravi) kojima se zbog dugova ne isplaćuju potpore?

Vezano za korisnike koji imaju dugovanja prema državi, radi se o 6000 korisnika izravnih plaćanja kojima zbog većeg poreznog duga od odobrene potpore nije plaćena potpora za proizvodnu 2011. godinu, u iznosu od 69 milijuna kuna. U tijeku su razgovori nadležnih ministarstva na kojima se raspravlja o riješenju ove situacije.


5.Trebaju li poljoprivredni proizvođači koji su u sustavu OPG-a sebi uplaćivati sebi mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Što o tome kaže Zakon, odnosno da li je to regulirano Zakonom ? Ili je to prepušteno odluci svakog pojedinog poljoprivrednog proizvođača?
( načelno: naravno da je uplata mirovinskog i zdravstvenog odlično rješenje jer će rezultirati mirovinom svakom poljoprivredniku koji je to uplaćivao , ali pitanje postavljam zbog onih koji su u takvim financijskim dubiozama da si više ne mogu plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje )


Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju obvezno trebaju biti osigurane i osobe koje obavljaju poljoprivrednu djelatnost kao jedino ili glavno zanimanje, a upisane su u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u svojstvu nositelja ili člana obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Navedeni Zakon provodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a Rješenjem o upisu poljoprivrednika u Upisnik se ne odlučuje o obvezi prema mirovinskom osiguranju stoga Vas molimo da se za detalje obratite HZMO-u.

6. Ukidaju li se 2013. dohodovne potpore? Kojim je Zakonom dohodovna potpora regulirana? Od koje životne godine NETKO ima pravo na dohodovnu potporu i pod kojim okolnostima?

Potpora dohotku poljoprivrednih gospodstava ili tzv.“ dohodovna potpora“ regulirana je Pravilnikom o potpori dohotku poljoprivrednih gospodstava (NN 33/12). Isti propisuje da je mjera potpore dohotku poljoprivrednih gospodarstava namijenjena korisnicima I. i II. skupine.
I) Korisnici potpore dohotku I. skupine su obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik do 31. 12. 2011. godine, čiji nositelj ili član u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu dohotku udovoljava sljedećim uvjetima:
– osoba ima status osiguranika mirovinskog osiguranja u svojstvu poljoprivrednika i
– osoba ima najmanje 50 godina života za žene, odnosno 55 za muškarce.
II) Korisnici potpore dohotku II. skupine jesu obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik do 31. 12. 2011. godine, čiji nositelj ili član u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu dohotku pripada jednoj od sljedećih kategorija:
– osoba je korisnik mirovine kao poljoprivrednik
– osoba ima status osiguranika mirovinskog osiguranja u svojstvu poljoprivrednika i manje od 50 godina života za žene, odnosno 55 za muškarce
– osoba ima najmanje 65 godina starosti, a ne ostvaruje dohodak po osnovi samostalnog ili nesamostalnog rada niti mirovinu
Od 2013. navedena mjera više se neće provoditi.

7. Mogu li se izmjene u Rješenju o OPG-u raditi bilo kada kroz godinu, ili o tome postoje neka pravila?

Pravilnik o upisniku poljoprivrednih gospodarstava (NN 76/11) propisuje da su upisana poljoprivredna gospodarstava obvezna u roku od 30 dana od nastanka promijene prijaviti promjenu koja je dovela do prestanka uvjeta za upis u Upisnik, promjenu nositelja/odgovorne osobe poljoprivrednog gospodarstva, promjenu broja stalno uposlenih radnika na poljoprivrednom gospodarstvu, promjenu
prebivališta nositelja i članova obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, smrt nositelja/odgovorne osobe i člana, upis ili ispis članova obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, promjene podataka u obrtnom registru, promjene podataka u sudskom registru, promjene žiro-računa nositelja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ili žiro-računa obrta, trgovačkog društva i zadruga, promjenu podataka o gospodarskim objektima unutar i izvan sjedišta poljoprivrednog gospodarstva i promjenu posjeda poljoprivrednog zemljišta.
Sve promijene nositelj/odgovorna osoba podnosi u regionalnom uredu Agencije za plaćanja na propisanom obrascu, tijekom cijele godine.


8. Kada poljoprivrednik postaje obveznik koji ulazi u sustav PDV-a?
Ulazak u sustav PDV-a nije uvjet za ostvarenje izravnih plaćanja u poljoprivredi. Sukladno zakonskim regulativama RH svaki građanin Republike Hrvatske koji ostvaruje dohodak mora biti u Registru poreznih obveznika (RPO). Zakon o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju (NN 120/12) navodi da su svi koji su prošloj godini dobili više od 48.000,00 kuna izravnih plaćanja, obveznici poreza na dohodak ili dobit. To kao uvjet za potporu u 2013. godini ne stoji, što ne znači da korisnik po drugoj zakonskoj osnovi koja regulira to pitanje ne mora biti u navedenom Registru. No napominjemo da to nije uvjet za ostvarivanje potpore u 2013. godini.


9. Budući da će Republika Hrvatska 1.7. 2013. ući u EU, kolike i kakve potpore će poljoprivrednim proizvođačima biti isplaćivane prema pravilima zajedničke poljoprivredne politike EU? Molila bih da objasnite tu činjenicu na primjeru jednog ratara i jednog proizvođača mlijeka ?

U tijeku su pripreme za provedbu izravnih plaćanja za 2013. godinu sukladno Pravilniku o provedbi izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja ("Narodne novine", br. 145/12). Agencija priprema „Priručnik za poljoprivredna gospodarstva – kako ostvariti potporu za 2013. godinu“, u kojem će se detaljno obrazložiti prava i obveze poljoprivrednika, pa tako i na primjerima koje Vi spominjete u svom upitu. Kada Priručnik bude gotov isti ćemo staviti i na web Agencije. Ljubazno Vas molimo za strpljenje.






Post je objavljen 22.01.2013. u 08:16 sati.