Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

PRIOPCENJE ZA JAVNOST



HOK i fiskalne blagajne



Hrvatska odvjetnicka komora (HOK) osporava obavezu koristenja fiskalne blagajne za odvjetnike s obrazlozenjem da odvjetnicke usluge nisu gospodarska djelatnost. To je u suprotnosti s dosadasnjim stavovima Komore, gdje su tvrdili da se nalaze na slobodnom trzistu i mogu odredivati cijene svojih usluga po vlastitom nahodenju. Namjera zakonodavca je opravdana, jer upravo u Hrvatskoj, za razliku od vecine uljudenih drzava Europe, odvjetnici masovno ne izdaju racune. Interesni lobi okupljen oko HOK-a jedan je od glavnih uzroka nefunkcioniranja pravosuda, organizirane pljacke i gospodarskog sloma u Hrvatskoj. HOK je jos 1994. god. dobio zakonske ovlasti za odredivanje odvjetnickih tarifa i prema ocekivanju zloupotrijebio ih.

Ekstremno visoke odvjetnicke tarife (nekoliko puta vece nego u ostatku Europe) doveo je do masovnog prijelaza sudaca u odvjetnike zbog visestruko vece mogucnosti zarade, pljacke gradana i pravni osoba, enormnog bogacenje nekolicine tajkuna medu odvjetnicima. Kao posljedica toga sudovi su ostali bez sudaca, dugotrajnost sudskih postupaka onemogucila je ulaganja i gospodarski razvoj, a gradanima se masovno krse osnovna ljudska prava na sudenje u razumnom roku. Vlast vec 20 godina tolerira organiziranu pljacku i pranje novca. Vlast je bila duzna ukinuti zakonodavne ovlasti HOK-u i zakonom regulira odvjetnicke tarife prema ustaljenim europskim standardima i time onemoguciti daljnju pljacku, omoguciti ubrzanje sudskih postupaka i stvoriti preduvjeta za strane i domace investicije odnosno pokretanje gospodarske aktivnosti u RH.



Kao odgovor HOK-u da ne postoji ni jedna drzava u EU u kojoj su uvedene fiskalne blagajne valja odvratiti da ne postoji ni jedna drzava u svijetu u kojoj odvjetnicka komora ima zakonske ovlasti, koje je to te mjere zloupotrijebila da je dovela u pitanje postivanje ljudskih prava vecine hrvatskih gradana i time onemogucila investicije i gospodarski razvoj, te prouzrokovala masovnu nezaposlenost i ugrozila sami opstanak Nacije.




Post je objavljen 13.01.2013. u 21:17 sati.