Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Vjenčanje Princeze Victorie - 25. siječanj 1858.

Godine 1858. održano je vjenčanje koje je bilo namijenjeno ujedinjenju bogatstava dvije europske najjače sila - Veliku Britaniju i Prusiju. Mlada je bila Victoria ili ''Vicky, Princess Royal'', najstarije dijete kraljice Viktorije i princa Alberta. Udala se za princa Fredericka od Prusije 25. siječnja 1858. godine u palači St. James u Londonu.



1851. godine princeza Viktorija je upoznala svog zaručnika princa Fridriha Williama od Prusije, kada su on i njegovi roditelji bili pozvani u London od strane kraljice Viktorije da posjete Veliku izložbu. Par se zaručio 1855. kada je Viktorija imala samo četrnaest a on dvadeset i tri godine.



Na Pruskom dvoru i Buckinghamskoj palači javno su objavljene zaruke 19. svibnja 1857. godine. Sedamnaestogodišnja Viktorija, na majčino inzistiranje, udala se za princa Fridriha 25. siječnja 1858. godine. Brak je bio ujedno bio savez dinastija, ali i ljubavno podudaranje. Kraljica Viktorija i princ Albert nadali su se da će ovaj brak ''zacementirati'' veze Londona i Berlina, a možda i potaknuti stvaranje liberalne i ujedinjene Njemačke. Na vjenčanju Londončani su uzvikivali ''Bože čuvaj princa i mladu!'' ''Bože očuvaj ove dvije zemlje ujedinjene!''



Princeza je na vjenčanju nosila haljinu tako utkanu dobrim ukusom da je bilo teško primijetiti išta drugo doli izvanredne bjeline i ljepote. Gospođa Darvill je sašila, a Miss Janet Fife kreirala vjenčanicu koja je bila napravljena od bijelog ''moiréa'' (vrsta svile) i ukrašena sa tri volana Honitonske čipke. Dizajn čipke sastojao se od malih buketića; a u svakom je bila rascvjetana ruža, djetelina i tri medaljona. Na vrhu svakog volana bio je vijenac od narančinih i mirtinih cvjetova, potonja je ujedno bila i cvijet mladenki u Njemačkoj, svaki vijenac završavao je buketom istog cvijeća pa je haljina djelovala definirana upravo cvijećem. Vrhunac ove cvjetne piramide bio je buket nošen na pojasu. Povlaka je bila neuobičajene dužine od tri metra, napravljena od moiréa iste boje, ukrašena s dva reda Honitonske čipke, vijencima i buketima na kratkim intervalima.

''Moiré'' je tkanina koja se najčešće proizvodi od svile. Njena površina je specifična jer se presijava; svjetluca kao more na mjesečini. Takav se izgled dobiva tehnikom zvanom kalandriranje. Moiré i slična svila često se nazivaju ''vodenom svilom'' jer podsjećaju na površinu vode.

Post je objavljen 24.01.2013. u 19:24 sati.