Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magnifikat6

Marketing

Sveta Tri kralja

bL. Anna Katharina Emmerich
je redovnica augustinka, proglašena blaženom, imala je mnoge privatne objave.
Takvo što NIJE SVETO PISMO ali zna biti jako korisno i poticajno.
Neke od tih su iz Života Blažene Djevice Marije. A evo upravo iz te knjige ŽIVOT BLAŽENE DJEVICE MARIJE prepisivam samo djelić koji je napisan o sveta Tri kralja...
Upitam se i ja (valjda i zbog vlastitog prezimena...) - kako li je taj prizor iz jaslica stvarno izgledao....

........

''...kako blaženo i tiho Ga časte ti dragi ljudi s istoka. Kad to vidjeh rekoh sama sebi: Kako li su ta srca tako jasna i nepomućena, puna dobrote i nevinosti kao pobožna dječja srca.
Nema ničeg silovitog u njima, a ipak su cijela plamen i ljubav. (...)

***Mensor /Gašpar/ izvadi prgršt kao prst dugih dugih, debelih, teških štapića, gore šiljastih, po sredini zlatno granuliranih i sjajnih, te kako svoj dar ponizno postavi Blaženoj Djevici na krilo pokraj Isusa. Ona uze ZLATO nježno zahvaljujući te ga porkije vrškog svog ogrtača. Mensor dade te štapiće od lijevanog zlata, jer bijaše pun odanosti i ljubavi i s nepokolebljivom i neumornom pobožnošću tražio je svetu istinu....

***A sad se Mensor povuče sa svoja četiri pratitelja i pristupi Seir /Melkior/, onaj smeđi, sa svojima i spusti se na oba koljena s velikom poniznošću; dirljivim riječima prikaže svoj dar spuštajući na stol ispred djeteta Isusa zlatno kandilo puno malenih zelenkastih zrnaca smole. On dade TAMJAN jer on bijaše onaj koji je spremno i s poštovanjem prionuo i s ljubavlju slijedio Božju volju. Klečao je tu dugo s velikom usrdnošću, prije no što krenu natrag.

***Nakon njega približi se Teokeno /Baltazar/, onaj bijeli i nastariji, on bijaše vrlo star i debeo te nije mogao kleknutino stajao je duboko prignut te stavio dolje na stol zlatnu posudu sa tankom zelenom biljkom. Izlgledalo je da još raste iz korjena; bijaše to jedno posve tanko, zeleno, uspravno drvce s čupavim grmićima na kojima bijahu bijeli cvijetići.To bijaše MIRHA (smirna). A on prinese mirhu jer ona upućuje na umrtvljenje i svladavanje strasti; jer taj dobar čovjek bijaše se borio protiv silnih napasti idolopoklonstva, mnogoženstva i naprasitosti. On ostade stajati jako dugo u velikom ganuću sa svojom pratnjom ispred Djeteta Isusa (....)

(...)


Post je objavljen 05.01.2013. u 22:07 sati.