Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Marginalije uz spolni odgoj (1): Nordijci ne odustaju od razlikovanja roda i spola

Oluja diskusija o spolnom odgoju hara hrvatskim Svemrežjem. Kako navedoh u prethodnom postu, odlučio sam detaljnije se temom pozabaviti. U obliku "fragmenata", jer to je primjereno formi bloga, dajem elemente jedne šire, cjelovite analize. S druge strane, pojavljuju se usput razne dezinformacije, koje se kopipejstaju okolo.

Jedna od njih glasi (cit. s fb): »pokušavaju nam uvaliti rodnu ideologiju, koj su čak i Skandinavci odbacili!« Nešto upućeniji govore konkretno o Norveškoj, gdje su se navodno "opametili" dok su u Švedskoj na vlasti navodno "radikalne feministice" (to sam vidio na forum.hr). Slavodobitno navode i neke poveznice kao dokaz (članak na wikipediji i drugo).

Međutim, kad se priviri na te stranice, lako je vidjeti da su neke rečenice isčupane iz konteksta i dano im pogrešno tumačenje. Ta metoda kidanja iz konteksta uobičajena je u ovom napadu na "liberalnu" koncepciju spolnoga odgoja, npr. i u letku Hrvatske biskupske konferencije, o čemu ću još pisati u "Fragmentima".

Ovo se kopipejsta okolo, prenosim konkretno sa pollitika.com:

".... Nakon što je Norveška državna televizija prikazala dokumentarac "Paradoks rodne jednakosti", Nordijsko vijeće ministara (regionalna međuvladina kooperacija sastavljena od predstavnika Norveške, Švedske, Finske, Danske i Islanda) odlučilo je ukinuti "Nordijski rodni institut", ustanovu koja je bila predvodnik rodne teorije u regiji, i glavni opskrbljivač "znanstvene" osnove za društvenu i odgojnu politiku skandinavskih zemalja sve od 1970-ih pa do nedavno.

Herald Eia, poznati norveški komičar (inače školovani sociolog), bio je osupnut činjenicom da, usprkos toliko napora političara i društvenih inženjera da uklone svaku različitost između spolova, žene i dalje biraju tipična ženska zanimanja.... a muškarci muške poslove.....

U svom dokumentarcu gospodin Eia je s kamerom otišao u Nordijski rodni institut i postavio nekoliko bezazlenih pitanja njihovim "znanstvenicima". Zatim je njihove odgovore pokazao vodećim znanstvenicima u drugim dijelovima svijeta, prije svega u SAD-u i Velikoj Britaniji. Tvrdnje rodnih ideologa iz Norveške izazivali su u međunarodnim znanstvenim krugovima samo podsmijeh i nevjericu, osobito zato jer je sve bilo bazirano samo na teoriji, bez ikakvih empirijskih istraživanja.....

Ispalo je na kraju da je nekoliko bezazlenih pitanja jednog komičara bilo dovoljno da uruši cijelu tu pompoznu rodnu teoriju i da je preko noći od znanosti pretvori u šarlatanstvo. Pokazalo se da rodna teorija nije ništa drugo do puka ideologija......"


Ovu "informaciju" sam prvo vidio na forum.hr. Odmah sam pogledao o čemu se radi, i pritom se nisam ograničio samo na dijelove teksta na wikipediji. Još jedan forumaš je načinio isto. Oni koji su dezinformaciju iznjeli, uopće se ne obaziru na upozorenja na netočnost, koja je lako provjeriti.

Institut (NIKK - Nordisk institut for Křnskundskab / Nordic Gender Institute) nije zapravo ukinut: reorganizacija, promijenjeno ime u "Nordic Information for Gender Knowledge", preseljeno sjedište iz Norveške u Švedsku - Skandinavci imaju mnogo suradnje i zajedničkih institucija. Djelomično su mu smanjena sredstva, koja su pak usmjerena u druge aktivnosti na istom području, a usprkos zvučnom imenu radilo se zapravo o skromnoj instituciji sa samo četvero zaposlenih.

Nordijski institut za rod, zajednička institucija nordijskih zemalja, više neće imati sjedište u Norveškoj nego u Švedskoj. Ni riječi o tome da su napustili "ideologiju" rodne ravnopravnosti.

Možda je konkretno na njihov rad bilo opravdanih zamjerki, ali ne redi se o značajnom događaju i nikakvo se "rušenje rodne teorije" u znanosti i politici nije dogodilo. A šalit se i rugat naravno uvijek može na temu odnosa između spolova i rodova, često i s razlogom.

Članak govori o tome kako institut za istraživanje roda više neće stajati zasebno već će se inkorporirati u druge institute radi štednje. Ali nastavlja sa radom. Čak se i udružuje sa švedskim institutom.

Ako vas tema zanima: mrežno sjedište o rodnoj ravnopravnosti i rodnim istraživanjima u Norveškoj Postoji i dalje "Nordic networks for gender research and gender equality policies", uz dalje surfanje lako se dođe do puno podataka.


Inače, to je također bilo spomenuto na jednom drugom topicu na forum.hr, o uvođenju krivičnoga dijela "seks bez pristanka", u kojem ima toliko "bapskog" cmizdrenja frustriranih mužjaka koji se tuže na žensku supremaciju i zlostavljanje, da mi je kao muškom postalo totalno neugodno greedy (iako sam se složio, da ima nekih konkretnih razloga za nezadovoljstvo, da muškarci mogu biti žrtve diskriminacije i nasilja, pa sam davao i konkretne savjete za društvenu akciju, na osnovu svojih 25 godina iskustva - između ostalog, da treba učiti od feministica). Razmišljam o tome da se proglasim rodno neutralnim. Ne i spolno, to bi teže išlo s obzirom na moj volumen, a volim i puštat bradu. wink


Uz malo truda oko googlanja i provjere raznih poveznica, može se naći da je izvor gornjega teksta vjerojatno ovaj tekst na jednom mrežnom sjedištu u SAD: Nordic Countries defund Gender Ideology. Dijelovi toga spomenuti su na wikipediji, ali dalja provjera, kako sam naveo, pokazuje da su teze teksta pogrešne.

Mrežno sjedište "Turtlebayandbeyond.org" promiče konzervativni svjetonazor, bori se protiv pobačaja, homoseksualnosti, "kulture smrti" i "diktature relativizma" itd.. Sponzor im je Cahtolic Family & Human rights Institute.

Post je objavljen 28.12.2012. u 23:53 sati.