Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/cupperchapter

Marketing

Sergej Lukjanjenko - Noćna Straža (Nochnoy Dozor)Alnari; Noćna straža

Moskva, sadašnjost. Sasvim 'obična' metropola. U kojoj se skriva puno...neobičnog; vampiri, magovi, oborotenji, sove s mojim imenom koje pričaju: raj za ljude kao ja :D. Postoje doslovno 'dobri' i 'loši'. Dobri su Svijetli, loši su Tamni. Svi oni koji su tako opredijeljeni vlastitom voljom ili čisto najbanalnijim okolnostima pri kojima su prvi puta ušli u Sumrak - oni su Ini (inače, briljantno prevedena knjiga s ruskog; prijevod Nataša Nikolić).

Sumrak je svijet unutar našeg svijeta, fizički postoji unutar našega, međutim, mi obični ga ne vidimo; zato su valjda oni koju unutar istog mogu ući Ini :)

Jednom davno, sile Svjetla i Tame su zaratile...i u toj velikoj bici (kako ne volim izostavljanje tog T) je bilo očito kako neće nitko pobijediti, odnosno, da će svi izginuti pa su se obje strane dogovorile kako sve što učini jedna strana, druga može učiniti u istoj mjeri.

To bi, primjerice, bilo najlakše objasniti na idiotskom primjeru gdje vam je mlađi brat bolestan, ima najobičniju prehladu. A vi ste Svijetli mag i izliječite je. Međutim, sada (bilo koji) Tamni mag ima dopuštenje da bilo koga na svijetu zarazi istom tom gripom (ili takvom laganom bolešću). Problem je u tome što je on može baciti na neku osobu kojoj je dovoljno puno manje od najobičnije prehlade da se pozdravi sa životom.

Neću previše o radnji; podijeljena je na nekoliko priča koje su, jasno, sve povezane (jer sve je na svijetu povezano, ama baš sve). Noćna straža je prvi dio, zasad je izašlo 5 dijelova. Nijedan nije dostupan kod nas, ja svoje dobavljam iz Srbije (Alnari, ftw cerek), Vlado, hvala :*.

Preporučujem ovaj roman svim ljubiteljima znanstvene fantastike, trilera i moralnih preispitivanja (sve što učiniš ima učinka, premda to ne vidiš ;)). Mogu reći da me ova knjiga 'natjerala' da promislim prije nego nešto kažem, ne zato što očekujem da će se stvarno neko zlo obrušiti na osobu kojoj uputim to zlo iz ustiju... nego... pa zapravo, možda i jest to u pitanju. Ne valja izgovarati ono što doista ne misliš. Općepoznato.

...Vrativši šerpu sa ostacima oceđene krvi na mesto, prođoh do kupatila. Slaba modra sijalica jedva da je rasterala mrak. Dugo sam, pomamno, prao zube, zatim ne izdržah, odoh ponovo do kuhinje i nategoh gutljaj ledene votke iz zamrzivača. U stomaku sad ne beše samo toplo, već vrelo. Čudesan sklop osećaja - hladnoća na zubima i vatra u stomaku.
''Dabogda ti...'' zaustih na račun šefa, ali se na vreme pribrah. Posle ovoga će čak ostati osećaj do kraja ne izgovorene kletve...


Po romanu je također snimljen film.. no, ako pročitate knjigu i tek onda pogledate film (ne, to nije kao inače da film upropasti knjigu, ovo je jedno milijun puta gore)... pa nemojte. Ako prvo pogledate film, bit ćete oduševljeni. Film je (ako ne znate kako stvarno priča ide :D) ODLIČAN, doista odličan. Međutim, knjiga pa film redoslijed ne funckionira nikako :)
Trailer; Night Watch


Izdvajam tek nekoliko citata za kraj prije nego nabacim nešto za što me sama knjiga inspirirala :)

Znajući da ide u smrt, glavni lik pušta pjesmu na svome playeru (i kao i obično, glazba se uvijek poklopi s njegovom trenutnom situacijom. Volim kada se to i meni događa):

Interesantno je, interesantno,
Nestati u svanuće.
Kucati na prozračna vrata
I znati da nikog nema kod kuće.


Drugi je citat onaj koji me neodoljivo podsjeća na psihopate koji čuju glasove (iako je ovo u knjizi 'opravdano' postojećom višom silom):

Maksimu je preostalo sam da se nada i moli bogu da se ovo ne ponavlja tako često. Dan za danom uništavati plodove Tame nije samo fizičko opterećenje. Postoji i onaj, najstrašniji trenutak, kada se kama* probija kroz srce neprijatelja. Trenutak, kada sve oko tebe počinje da podrhtava, da se ujednačava, kada boje gube sjaj, kada zamiru zvuci, kada se okreti usporavaju. Pta će da radi ako jednom pogreši? Ako onaj kojeg ubije ne bude neprijatelj ljudskog roda, već običan čovek? Nije znao.
Ali izlaza nema, jer samo je on na celom svetu sposoban da razlikuje Tamne od običnih ljudi. Od boga, sudbine, pukim slučajem - tek, oružje je stavljeno u njegove ruke...


Eto, ja sam spojila dvije ljubavi, šminku i knjigu, nadam se da mi nećete zamjeriti :)

Image Hosted by ImageShack.us*Kama, Miséricorde, jatagan, obično s tri ili jednom oštricom romboidnog oblika kojim se ubadalo kroz pukotine viteških oklopa; bodež milosrđa koristio se za dokrajčivanje povrijeđenog protivnika.


Pozdrav od Sanšajn! :)

Post je objavljen 26.12.2012. u 14:02 sati.