Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nestosekuha

Marketing

Speculaatius i sretan Božić!

Dragi moji,
hvala svima na čestitkama...takve stvari mi daju dodatni poticaj da nađem vremena i za blog. Nije me prošla volja, mene je, kad je blog u pitanju, teško obeshrabriti lošim editorom, neukusnim upadima koji su me srećom mimoišli. Nadam se da ćemo se svi skupa družiti još dugo...Želim vam svima puno sreće, mira i dobrote u srcima ovih blagdana, a i nakon njih.
Mene trenutno ima jako rijetko jer jednostavno ne stignem sjesti i obajviti post. Oni koji me prate znaju da su mi klinci mali i da sam tek počela raditi. Muž mi je imao udarni tempo pa sam sve morala sama...ali baš sve. Voditi brigu o djeci, spremati nas sve troje u jutro, razvoziti, raditi, kuhati večere, kupati, čistiti, peglati...uf! I prvi put u životu sam imala volje za puno toga, ali jednostavno nisam imala snage. Uskoro će se to promjeniti, vjerujem, čim malo uđemo u kolotečinu...
u pripremi imam hrpu recepata jer i dalje kuham i pečem...Za Božić sam pravila 3 kolača, makovnjaču i orehnjaču. A predstavit ću vam Speculaase, moje najdraže kekse.
Zaljubila sam se u nih još prije 20-tak godina kad je moja mama donijela s posla Veliku knjigu kolača (Teubner, Wolter- Cankarjeva založba), moju osobnu kolačarsku Bibliju...često sam ju prelistavala i slinila nad receptima...radim to i danas. Knjigu sam zapljenila prije godinu dana i sad je samo moja!! Pravila sam već par puta Speculaase po nekim drugim receptima, al mislim da je baš ovaj pravi. I jednostavan je, sastojci su nabavljivi...kardamoma imate u Sparu ili Bio&bio dućanima, marcipana gotovo svugdje...pazite samo da kupite marcipan za kolače. Ja sam zamalo kupila marcipan preliven čokoladom, povukla me akcijska cijena yes a sad da prijavim da ni listićima badema nisam posula lim. Oni su inače užasno skupi, 30-tak kuna po vrećici, a budući da sam ih za neke sitne novce prije mjesec-dva vidjela u Lidlu za skroz sitnu lovu, odlučila sam ga nabaviti tamo...i onda znate kako to ide dodjem u Lidl i tamo ih nema, pa odem do Mercatora po skupe- nema niti njih...no dobro, bili su fini i bez listića.
Posebno mi je dobar ovaj recept jer su prvi dan tvrdi što jako volim, a onda su hrskavi...i mljac...probajte, svidjet će vam se!
Budući da još nisam nabavila modle za Speculaase, služim se anđelima, zvjezicama, borovima...dobila sam 60-tak komada. I vjerujte mi to uopće nije puno fino

25 dkg maslaca
30 dkg šećera
1 vanilin šećer
10 dkg sirovog marcipana
1 jaje
50 dkg brašna
2 žličice samljevenog cimeta
1/2 žličice samljevenog kardamoma
po navršak noža:
samljevenih klinčića
samljevenog muškatnog cvijeta
soli

Za kalupe odnosno lim:
maslac, brašno
10 dkg listića badema.

Izradite maslac i šećer, dodajte marcipan, jaje pa začine.
Nemojte odmah dodati svu količinu začina. Ja sam stavila samo 1 žličicu cimeta iako cimet volim, i bilo mi je dovoljno.
Dodajte brašno i umjesite. Neka smjesa odstoji sat vremena u hladnjaku, potom ga razvaljajte na debljinu 5 mm i režite na željenje oblike. Lim obložite papirom za pečenje, pospite listićima badema i na njih stavljajte kolačiće. Pećnicu prethodno zagrijte na 200 ° C i pecite 10-tak minuta. Ja volim da su tamniji pa sam ih pekla i malo duže.


Photobucket

Još jednom svima svako dobro!





Post je objavljen 26.12.2012. u 12:53 sati.