Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hocemocenzuru

Marketing

Cherkezi United - Petoljetka

Nekoliko dana prije nastupa u Tvornici 17.12. punk rock kazačok bend (kako sami sebe definiraju) Cherkezi United je objavio drugi album “Petoljetka”, tako da je ostalo dovoljno vremena za poslušati nove pjesme prije koncerta. Album se može besplatno skinuti na njihovoj stranici cherkezi.bandcamp.com , a također se na istom mjestu može skinuti i njihov prvi album “Kuha Poshol” (objavljen 2007. za “Slušaj najglasnije” legendarnog Zdenka Franjića) u nešto skraćenoj verziji (na CD-u se nalaze dvije pjesme više nego na digitalnom izdanju).

Na prvijencu su Cherkezi uglavnom obrađivali pjesme iz sovjetskih crtanih filmova, naravno na svoj punk kazačok način. Za to je zaslužan gitarista (i povremeno vokal) Aleksandar Paščenko, čiji otac predaje ukrajinistiku na Filozofskom fakultetu, a Sale je u Zagrebu upisao faks i tu ostao, što je između ostalog rezultiralo i Cherkezima, srećom po nas koji cijenimo njihov rad.

Što se same muzike tiče, na “Petoljetki” se nije puno toga promijenilo, melodije srećom i dalje vuku na Rusiju i Ukrajinu, ali su otpjevane na hrvatskom (osim zadnje pjesme koja je na ruskom). I dalje se radi o obradama ruskih pjesama, ali ovaj put su, kao što su Cherkezi u jednom razgovoru i najavili, osim dječjih pjesama prisutne i tradicionalne ruske pjesme, kao i sovjetske partizanske pjesme.

“Imperijalizam se mora rušiti, više ovako već ne može biti… hura, naprijed u borbene redove...” su riječi (posuđene iz filma “Kako sam sistematski uništen od idiota” Slobodana Šijana) koje otvaraju album. Slijede dvije pjesme o životnoj filozofiji ovih pet Čerkeza, - “Manifest” (Opa - cupa ritam teški tuče svatova/ Pleši, skači, ruke gore i zapjevaj ) i “Dan po dan“ (Mi smo na terasi dok žarko sunce sja/ Poslije radnog dana ajmo pravac birtija/ Ne pratimo vijesti, šta se dešava/ Bez brige i pameti, samo pivo – rakija).

“Miss Vladivostoka“ je tužna ljubavna priča o momku iz teksaške zabiti, koji se zaljubi u rusku ljepoticu. Iduća pjesma na albumu govori o piću koje od Mr. Hydea napravi Jekylla, a od finog momka seljačinu – “Rakija“. Sigurno jedan od budućih koncertnih favorita.

Na sredini albuma dolazi ono što je na neki način najavljeno sa introm, dvije pjesme vezane uz Ruski građanski rat. Prva je ”Smugljanka“, pjesma posvećena ženama partizankama u Ruskom građanskom ratu. Pjesma je predstavljena još prije godinu dana kao (hajmo to tako reći) prvi singl sa nadolazećeg albuma, mogla se čuti i skinuti na bendovom sajtu, a na koncertu u Hard Placeu u prosincu prošle godine je sjajno primljena kod publike. Druga pjesma je ”Maria G. Nikiforova”. Maria Grigorievna Nikoforova, nadimkom Marusja, je bila jedna od vođa anarho-komunističkih partizanskih jedinica, strijeljana od strane Bjelogardejaca 1919.

Sljedeće dvije pjesme se nalaze i na prvom albumu, ali ovoga puta prepjevane na hrvatski – “Chunga Changa“ i “Basna o vrani“ (“Vorona“ sa prvog albuma). Album zatvara lagana “Temnaya noch“, jedina pjesma otpjevana na ruskom. Nakon nekoliko slušanja mogu reći da mi se album sviđa, jako sam zadovoljan “Petoljetkom“ i jedva čekam koncert u Tvornici. Ne znam što su sve Cherkezi planirali i kakve su si smjernice zadali prilikom izrade prvog petogodišnjeg plana, ali sam siguran da su dobar dio toga i ostvarili. I na kraju mi ostaje za reći, ma kako stereotipno zvučalo, da se nadam da na sljedeći album nećemo morati čekati pet godina.

P.S. Još par rečenica o nastupu Cherkeza u Tvronici na 4. Inkubatoru (osim njih još su nastupili Erna Imamović i Lonely Passengers). Nažalost u Malom pogonu Tvornice se skupilo tek 50-100 posjetitelja, vjerojatno je tome pridonijeo i depresivan oblačan dan, k tome još i ponedeljak, a uz to koncertnih najava u medijima je bilo jako malo.

Svirka je bila uobičajeno dobra, Cherkezi su prisutnima pružili dobru zabavu, ali kratka – tek nešto više od pola sata. Odsvirane su samo pjesme sa “Petoljetke“, sve osim završne pjesme na albumu “Temnaya noch“. Što ujedno znači da nismo čuli ništa na ruskom jeziku. Nadam se što skorijem samostalnom i višejezičnom nastupu Cherkeza na kom će biti odsvirane stvari sa oba albuma.

Set lista:
Manifest
Dan po dan
Miss Vladivostoka
Rakija
Chunga Changa
Smugljanka
Maria G. Nikiforova
Basna o vrani

Bis:
Rakija

A meni će danima u ušima odzvanjati završni stihovi Marie Nikiforove:
Marusja raz-dva-tri, nemoj se bojati
Doći će dan kad sve će planuti
U našim srcima, u našim rukama...



Post je objavljen 18.12.2012. u 16:34 sati.