Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Kada naučite kako moliti, poludjet ćete od sreće

Kako moliti?
"Kad naučite kako moliti, poludjet ćete od sreće", samo je jedna od misli koje je istaknuo prof. dr. Tomislav Ivančić na tribini "Kako moliti" održanoj u nedjelju, 16. prosinca na tribini u pastoralnom centru crkve sv. Ivana Krstitelja na kojoj su se okupili brojni župljani kao i mladi Zaprešićkog dekanata.

Komunikacija sa Stvoriteljem

Unatoč činjenici da danas svi molimo, brojni vjernici došli su poslušati prof. dr. Ivančića i njegove misli o molitvi. Istaknuo je kako je molitva komunikacija sa Stvoriteljem te je važno pronaći način komuniciranja s Njime. Podsjetio je da su upravo vjernici ti koji trebaju mijenjati društvo, no oni to ne čine jer ne vjeruju da oni to mogu. Upravo ti kršćani gledaju u drugima zlo iako ono čini samo 10 posto neke osobe, zato je važno da gledamo samo dobro jer Bog daje dobro, važno je da pohvalimo drugoga i da mu uputimo jednostavnu misao "Lijepo je što postojiš" koja pokreće dobro raspoloženje.

Bit i ljepota molitve

Uz brojne primjere iz svog, ali i svakodnevnog života svakog vjernika, na jednostavan način pokušao je objasniti da ono što tražimo, već smo dobili, a kada molimo, moramo vjerovati da smo već dobili. Upravo je u tome bit i ljepota molitve jer, kako kaže prof. dr. Ivančić, prelijepo je biti kršćanin kada znaš moliti. Istaknuo je kako moliti ne znači recitirati molitve ili psalme, to znači obraćati se spontano i iz srca Bogu koji je uvijek prisutan i uz nas je. Kada shvatimo molitvu ozbiljno, tada ćemo moći biti veseli, zdravi i tada će se događati čuda u našim životima. Za pravu molitvu važno je sabrati se, govoriti iz srca, osvijestiti Božju prisutnost, misliti na riječi koje izgovaramo i na osobu s kojom komuniciramo. Kako budemo vjerovali, tako će nam i biti, ako govorimo iz srca, tada ćemo vjerovati da će nam Otac dati.

Isuse, ja ti vjerujem

Prof. dr. Ivančić dao je savjete koje svi mogu provoditi, posebno u ovom vremenu do Božića. Saberite se i vjerujte, vjerujte da ste već dobili, vaša nevjera ili sumnja razlog je zašto niste dobili. Recite: Isuse, ja ti vjerujem. Zamolite Isusa za oprost jer ne vjerujete, jer sumnjate. Recite: Isuse, oprosti ako ti ne vjerujem. Za Božić želim postati novi čovjek. Zahvalite Isusu jer Vam daje, i daje ono što je dobro. U svakodnevnom životu gledajte u ono što molite jer vjera je projekt. Kada promatraš ono što moliš, raste motiviranost u tebi za molitvu. Budi se nada u postizanje onoga što gledaš i u što vjeruješ. zato je važno naučiti moliti, moliti kako bi raslo povjerenje i vjera.

Dragi mladi, uzmite mobitel i nazovite sebi dragu osobu, jeste čuli njezin Halo? Sada uštekajte usisivač u struju, radi li? Sada sjednite na rub kreveta i recite Oče... čujete li ga? Naučite moliti, osluškivati što Vam Bog želi reći, vjerujte, oprostite, zahvaljujte jer kada naučite moliti, tada ćete poludjeti od sreće.

"Po prvi puta čujem kako moliti na drugačiji način. Baš mi je to trebalo, često se izgubimo moleći, ustvari ne znamo što molimo. Prava pouka za ovo vrijeme prije Božića da naučimo razgovarati s Isusom koji se rodio." - Mihael Karačić, župa sv. Nikole, Bistra.

"Veoma mi se svidjelo, bilo je povezano duhovno i duhovito, što je dobra kombinacija." - Daniel Molnar, župa sv. Petra apostola, Zaprešić.

Autor: Petra Marinčić

Izvor: Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije

Post je objavljen 18.12.2012. u 11:11 sati.