Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kulerica

Marketing

Keksići s obojanim staklom iliti vitraž kolačići

Neću vas više bombardirati ljetnim slikama i ignorirati činjenicu da je došao advent. Mi smo punom parom u adventskim zbivanjima, obilazimo božićne sajmove, pečemo kolačiće (što kod kuće, što u poznatoj dječjoj pekarskoj radionici u Vijećnici), dočekali smo svetog Nikolu, a nasljednice su čak i nešto sitno glumile u dječjem kazalištu "Dschungel". No, kao i obično kad se živi intenzivno, prije ili kasnije netko se razboli. Ovaj put mužić se prehladio, a mlađa nasljednica od ranog je jutra povraćala, tako da su oboje proveli nedjelju u krevetu, a starija nasljednica i ja tražile smo načine da se što bolje zabavimo; potapale smo brodove, kartale se i igrale Monopoly, no najbolje od svega bili su keksići s obojanim staklom (ovo je moj slobodni prijevod, inače se na engleskom zovu stained glass cookies) koje smo ispekle na opće zadovoljstvo. Mlađa nasljednica, doduše, još uvijek nema apetit i ne pada joj na pamet ni da ih gricne, ali zato su prošli strogi mužev sud.

Dakle, ako ih i sami poželite ispeći... Priprema je vrlo jednostavna, jedino vam je potrebno nešto više snage za staklo. Idemo redom.


Potrebno vam je:

250 g oštrog brašna
125 g šećera
paketić vanilin-šećera
veliko jaje
125 g maslaca
i paketić od 150-200 grama raznobojnih tvrdih voćnih bombona




Priprema:

1. Brašno, šećer, vanilin-šećer, jaje i maslac mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Kad tijesto postane glatko, zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na otprilike sat vremena.

2. Dok se tijesto hladi, odmotajte bombone, razdvojite ih po bojama, bombone svake boje stavite u posebnu vrećicu i usitnite ih maljem za meso (pazite da ih ne pretvorite u prašinu). Zatim bombone stavite u zdjelice.



3. Protvanj(e) obložite papirom za pečenje, izvadite tijesto iz hladnjaka, još jednom ga dobro premijesite, razvaljajte na podlozi koju ste posuli brašnom i izrežite velike oblike.

4. Velike oblike pažljivo prebacite na protvanj te još pažljivije u sredini velikih izrežite male. Ako želite da keksići budu ukras za božićno drvce, probušite i manju rupicu kroz koju ćete kasnije provući traku.

5. Sredinu ispunite usitnjenim voćnim bombonima. Možete miješati boje, raditi šare, igrati se... Mi smo radili jednobojne.



Male keksiće (sredinu velikih) jednostavno ispecite zajedno s velikima, a ako imate volje i strpljenja, možete i njima u sredini napraviti rupicu i napuniti je bombonima.

6. Pecite u pećnici ugrijanoj na 180°C otprilike desetak minuta. Bitno je da se bomboni ravnomjerno otope, ali da se ne počnu stvarati mjehurići.

7. Nakon što izvadite protvanj iz pećnice, stavite ga na rešetku da se keksići ohlade. Kad su relativno hladni, maknite ih iz protvanja i zajedno s papirom za pečenje prebacite na rešetku, a od papira ih pažljivo odvojite tek nakon što se posve ohlade.


Dodatak prvi:
Ovo je recept za osnovno prhko tijesto. U njega još možete dodati različite arome (npr. vaniliju), malo cimeta, čokoladu, mljevene lješnjake, bademe ili orahe, koricu limuna ili naranče... Granica je vaša mašta.

Dodatak drugi:
Kad stavljate bombone u kekse, pazite na to da u sredinu stavite najveće komade, a sitnim komadićima i prašinom napunite rubne dijelove. Ako radite svijetle kekse, pazite da vam rubovi budu uredni, jer boja bombona prelazi na tijesto. Također, prije pečenja razina bombona mora biti barem milimetar-dva iznad razine keksa. Pečenjem se bomboni slegnu i ako ih stavite premalo, dobit ćete pretanki sloj (to se nama dogodilo s prvom rundom). Mislim, nije neka tragedija, nego čisto stvar estetike.

Dodatak treći:
Nikad ne pecite istodobno bombone različitih proizvođača, jer se može dogoditi da imaju različite temperature topljenja, pa se jedni keksići prepeku dok drugima bomboni još nisu posve otopljeni.



Mi smo ispekle kekse od dvije runde tijesta, prve s čokoladom, a druge točno po receptu, i za njih smo potrošile paketić od 200 g tvrdih bombona. Budući da u prvu, čokoladnu rundu nismo stavile dovoljno bombona, rekla bih da ćemo idući put uzeti barem 50 g više.

Iskustvo s bojama kaže da su u pečenoj verziji žuti i narančasti bomboni gotovo identični, isto kao i svijetlocrveni i tamnocrveni (ali okusi se i dalje razlikuju).


I, konačno, ovako izgledaju kad su pečeni... Pravi božićni kolačići, zar ne?







Post je objavljen 09.12.2012. u 20:52 sati.