Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

VINO GRK DOBILO MONOGRAFIJU !


GRK JE IDENTITET LUMBARDE

„ LUMBARAJSKI GRK – od psefizme do naših dana“ naziv je dvojezične monografije o vinu Grk, staroj autohtonoj sorti vinove loze koja uspijeva na pjeskovitom i suhom tlu Lumbarde na otoku Korčuli. Monografiju su 29. 11 predstavili u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, autor prof. dr. Nikola Mirošević, dr. Edi Maletić, a u ime nakladnika Nova stvarnost, Zvonimir Maštrović. Vino GRK proizvodi Frano Milina Bire, četrdoesetogodišnji vinar iz Lumbarde.
Specifične kvalitete i arome GRK je žućkaste boje ugodna malo gorka okusa, jačine oko 15 posto alkohola. Spada u desertna vina.Zanimljivost je vinove loze GRK da ima ženski tip cvijeta, te mora u blizini, u vinogradu imati i neki drugi kultivar, zbog oprašivanja, a za to se u Lumbardi najčešće koristi loza Plavca malog. Upravo zbog različite oplodnje i rodnost trsova je varijabilna. Iz tog razloga su i bobice grožđa nejednake veličine – od velikih do sitnih.

Image and video hosting by TinyPic

Vino je povezano s poviješću Korčule. Stari Grci su u 4.stoljeću prije naše ere osnovali svoju koloniju na Korčuli u predjelu današnje Lumbarde i sadili su i uzgajali vinovu lozu . O prvim grčkim kolonistima čiji je boravak utvrđen na ovom prostoru svjedoči dokument "Psefizma" pronađen u Lumbardi na brežuljku Koludrt. To je kamena ploča s grčkim tekstom na kojoj je upisan zaključak skupštine o osnivanju i raspodjeli čestica zemlje kolonistima.Jedan od najstarijih pisanih spomenika u Hrvatskoj je ugovor između Grka Issejaca (Višana) i domaćih Ilira početkom 4.stoljeća prije Krista.

„GRK je identitet Lumbarde i treba ga sačuvati“, rekao je urednik, zahvalivši i dr.Živanu Filippi iz Korčule koji je monografiju preveo na engleski jezik, kao i druge suradnike u monografiji koji su pisali o psefizmi, povijesnom pregledu razvoja vinarstva i vinogradarstva, o zadrugarstvu u Lumbardi i na otoku, o tlu za lozu i vino, podizanju vinograda i proizvodnji grožđa, pa do i gastronomskih specijaliteta Lumbarde koji ne idu bez kapljice plemenita vina.

Bire, po tom imenu otočani poznaju Franu Milinu, ima 18 000 loze GRK-a, u Lumbardi , na pet lokacija. Obitelj se bavi Agroturizmom. Za informacije u tom spektru usluge na meil: bire@hi.t-com.hr i info@bire.hr





Post je objavljen 02.12.2012. u 06:47 sati.