Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Križevačko književno zajedništvo u Godini vjere

U Križevcima se u subotu, 1. prosinca, održala završna svečanost 4. susreta hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. To je jedini književni susret za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Hrvatskoj.

Susret je započeo u 17.15 sati okupljanjem autora i sudionika u križevačkoj Gradskoj vijećnici. Tamo je, uz pozdrave domaćina, stručni ocjenjivački sud u sastavu dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i vlč. Drago Bosnar okupljenima predstavljen zbornik najuspjelijih radova „Duga vjere“.

Zatim je u 18 sati u župnoj crkvi sv. Ane bilo služeno misno slavlje koje je uz 94. godišnjicu rođenja župnika Stjepana Kranjčića, po kojemu susret i nosi ime, predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

Sâm 4. susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ započeo je u 19 sati u križevačkom Hrvatskom domu. Tom je prigodom nagrađeni autori najboljih radova, prema ocjeni stručnoga ocjenjivačkog suda, dok su neki radovi i javno izvedeni u interpretaciji dramskih umjetnika Marije Sekelez i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupili su kvartet „Crisinus“, a scenaristica i voditeljica susreta bila je Tanja Baran.

Organizator književnog susreta je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, a pokrovitelji su križevačke župe: sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Pokrovitelji novčanih nagrada su: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“, „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, „Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskog“, „Kršćanska sadašnjost“ i Hrvatska dominikanska provincija. Književni susret održava se uz potporu Grada Križevaca, koprivničko-križevačke županije, „Radnika d.d.“, „KTC-a d.d.“ i Veterinarske stanice Križevci.

Na natječaj se javilo 135 autora s 205 radova (96 pjesama, 62 kratke priče, 18 putopisa, 19 eseja i 10 monodrama), a stručni ocjenjivački sud odlučio je da će u zborniku „Duga vjere“ biti objavljeno 37 radova od 34 autora, i to: 19 pjesama, 9 priča, 3 putopisa, 3 eseja i 3 monodrame, dok će 15 radova (po tri u svakom žanru) biti nagrađeno.


Post je objavljen 01.12.2012. u 23:18 sati.