Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Tko će vladati Zagrebom (2)

Članak naslovljen Tko će vladati Zagrebom objavio sam 6. studenoga. Pogledajte također .diskusiju koja se razvila na pollitika.com (ponajviše o Mireli Holy).

Portal politikaplus.com objavljuje rezultate istraživanja javnoga mnjenja u Zagrebu, provedenoga 15-ak dana nakon gore analiziranoga. Izostankom Holy i Holjevac, najviše je napredovao Ferdelji, a Bandić je povećao prednost pred Bernardićem.

U odnosu na gornje istraživanje (koje je provela druga agencija) pada u oči vrlo velik broj onih, koji su rekli da bi izašli na izbore ako bi bili danas: čak 64% tvrdi da bi sigurno izašlo, a samo 7% da ne bi. I u samom članku se napominje da je ovo očito nerealno. To unosi nesigurnost u rezultate. Može se procijeniti, kako sam u dnevniku napisao, da manja izlaznost ide na ruku onima koji imaju najjače klijentelističke mreže - Bandiću i SDP-u.

Broj neodlučnih je jednak kao u prethodnom istraživanju (12%). Tu je doduše bila i opcija "netko drugi", ali tako se izjasnilo samo 1,5%, pa možemo zanemariti (to je u granicama greške). Možemo neposredno uspoređivati postotke.

Bandić (nez.) 32.5%
Bernardić (SDP) 22.5%
Ferdelji (HSS-HSLS-ZL) 17.3%
Prugovečki (laburisti) 5.5%
Prgomet (HDZ) 5.3%
Kovačević (HNS) 3.1%
Netko drugi 1,5%
neodlučni 12,2%


Glavna razlika je u tome, da Holy više nije bila potencijalna kandidatkinja. Također, u ovom istraživanju Tatjana Holjevac se ne pojavljuje kao kandidatkinja (što gotovo sigurno i neće biti). Holy je u prethodnom istraživanju bila dobila 17%, a Holjevac 5% glasova. Kako se raspodijelilo tih 22%?

Novi kandidat laburista dobio je 12% manje nego Holy. Najviše je napredovao Ferdelji, s čak 8% više. Bandić dobiva 5% više, a Holyn stranački kolega Bernardić samo 2% više.


U drugom krugu, ako bi se sukobili Bernardić i Bandić:

41.2% - 45.4% - svi ispitanici
42.7% - 45.5% - sigurni i vjerojatni birači
44.1% - 44.4% - sigurni birači


Bilo bi zanimljivo vidjeti odgovore na pitanje o mogućnosti izbora između Bandića i Ferdeljija, koja se pojavljuje kao realna mogućnost.

SDP ima ozbiljne razloge za zabrinutost.


Post je objavljen 25.11.2012. u 16:12 sati.