Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

Priopcenje za medije



BAS NI JEDNA DRZAVA U EUROPI NEMA LIHVARSKE ODVJETNICKE TARIFE OSIM HRVTSKE!



Povodom tvrdnje predsjednika Hrvatske odvjetnicke komore u Nedjeljnom jutarnjem od 11.11.2012 da ni jedna europska zemlja nema fiskalne kase za odvjetnike mi im uzvracamo da ni jedna zemlja u Europi nema takav lihvarski model odvjetnickih tarifa osim Hrvatske.



Za sve je kriva Vlada i Sabor, jer zbog prejakog odvjetnickog lobija jos iz Tudmanovog vremena nisu spremni zakonski regulirati odvjetnicke tarife nego su te zakonske ovlasti prepustene HOK-u koja to maksimalno zloupotrebljava. Ne samo da se veliki dio prihoda ne prijavljuje nego su odvjetnicke naknade za imovinsko pravne sporove visestruko vece od istih naknada u europskim drzavama kao sto je n. p. bogata Njemacka. Sramota je ove vlasti i drzave sto je dopustila da honorar odvjetnika za pisanje ovrsnog prijedloga za naplatu duga od 10 EUR iznosi 100 i vise EUR. Ovako visoke naplate odvjetnickih naknada za tako mali posao i bagatela iznose moraju se okarakterizirati kao lihvarske i imaju elemente organizirane pljacke.



Uglavnom su pogodeni umirovljenici i sirotinja kojima se na ovaj nacin ugrozava egzistencija pa se moze govoriti o masovnom imovinskom zlostavljanju gradana.

Za iste ovrsne postupke njemacki odvjetnici po Zakonu o odvjetnickim naknadama, kojeg je donio parlament, odvjetnicka naknada iznosi 25,00 EUR, iako su prosjecni prihodi gradana 3 puta veci od prihoda hrvatskih gradana.



Ne prolaze bolje ni firme ili bogati gradani koji vode sporove s velikim vrijednostima. Tako odvjetnik u Hrvatskoj naplati za prosjecan imovinsko pravni spor vrijednosti od 1.350.000 EUR 143.000 EUR + 25% PDV, dok njegov kolega u Njemackoj za isti spor moze naplatiti maksimalno 14.200 EUR + 19% PDV. Iz toga proizlazi da su zarade odvjetnika u ovom konkretnom slucaju 10 : 1 u korist hrvatskih odvjetnika. To je smisljena pljacka pravosudnog lobija skupa s bivsom i aktualnom vlascu. Ovakav nacin lihvarskog obracuna odvjetnickih naknada potpuno je unistila pravosude i prouzrokovala zaostatke, tako da gradanski postupci nerijetko traju 20 i vise godina i time onemogucavaju ma kakvu pravnu zastito, sto ima za posljedicu izostanak svakih investicija, bilo domacih ili stranih investitora, jer samo ludak ce investirati u drzavi u kojoj sudski postupci traju 20 i vise godina. Bez pravne sigurnosti nema investicija ni stvaranja novih radnih mjesta. Politicari svjesno izbjegavaju odluke koje bi smanjile profite mocnih odvjetnickih lobija i time dovode u pitanje opstanak velikog broja gradana i cijele nacije. Oni to nece ni dalje uciniti, ako ih EU direktno i poimenicno ne prisili. Najpropulzivnija radna snaga masovno napusta Hrvatsku, jer mafijaski nacin vladavine ne omogucava im egzistenciju i napredak u svojoj drzavi.



Ne samo da se radi o lihvarskim odvjetnickim naknadama u imovinsko pravnim sporovima nego se te naknade obracunavaju za svako rociste i upuceni podnesak sudu tako da odvjetnici imaju interes za odugovlacenje sudskih postupaka, a upravo je dugotrajnost sudskih postupaka u Hrvatskoj najvazniji razlog zbog cega neke zemlje EU-a nece ratificirati ugovor o pristupanje Hrvatske EU, jer je broj i trajanje nerijesenih predmeta izvan svakog razumnog roka i predstavlja masovno krsenje ljudskih prava desetinama i stotinama tisuca hrvatskih gradana (zbog dugotrajnosti sudskih postupaka).



JURIS PROTECTA

Zlatko Zeljko, predsjednik

tel. 01-777 6495

zlatko.zeljko@jurpro.hr

www.jurpro.hr





Post je objavljen 13.11.2012. u 15:23 sati.