Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nezaposlena-doo

Marketing

SVJETSKI DAN ŠTEDNJE

Istisnut bezbrižnim Helloweenom koji se polako, ali sigurno ukorijenjuje u našoj kulturi, nekako šutke prolazi Svjetski dan štednje. I taman kad sam pomislila da će me tek u Dnevniku ponovno zbuniti informacijom kako štednja hrvatskih građana u ne toliko hrvatskom bankama raste, evo na t-portalu jedan prigodan tekst: Djeci u vrtićima manje prostora nego kokama u EU kokošinjcu.



Štedi se, dakle, u vrtićima. Štedi se i na zaposlenjima. Onima kojima još nisu lupili mjere štednje, pa im poslodavac i dalje čuva radne knjižice, štedi se na božićnicama, regresima, bonusima... I na godišnjima. U bivšoj firmi ovoga ljeta nitko nije mogao iskoristiti godišnji više od 10 dana. Štedi se na plaćama, penzijama, lijekovima za bolesne pa i otkupu mlijeka. Mi volimo štednju. U suprotnom bi se, valjda, pobunili poput demonstranata na ulicama Atene ili Madrida.

Umjesto dangubljenja po ulicama mi radije iskoristimo vrijeme pa štedimo kod kuće. Na struji, plinu, telefonu. Toliko smo štedljivi da su HEP i Plinara, zbog balansa, morali posegnuti za poskupljenjem cijena struje i plina. Telefonske kompanije to pak rješavaju na zapadnjački način nudeći nam povoljnije tarife, mobitele, čak i životno osiguranje.



Unutar same obitelji također štedimo. U najjeftinijim trgovinama kupujemo sve manje. Kuhamo juhu od zelenja i jednog krumpira. To ipak daje snagu za obilazak kvarta u potrazi za vrijednošću koju je, radi odvoza glomaznog otpada, netko nesmotreno izbacio. No, ne štedimo na internetu (valjda zbog besplatnog životnog osiguranja) i još donedavno najdraže su nam stranice bile one što prate akcije, sniženja i povoljne kupnje. Sad je i to u padu. Radije smo se zavrtili po onima koje nude nešto besplatno – od tečajeva, radionica do 100 virtualnih novaca ako ispunimo kratku anketu. O da, volimo i nagradne igre. Naročito one u kojima ništa ne trebamo kupiti već pokazati okretnost, vještinu i, nešto manje, znanje.

Štedan neki narod. Samo da ne počne štedjeti na osmjesima, empatiji, prijateljstvu i dobroj volji jer tu je negdje ta tanka nit koja dijeli štedljivost od škrtosti. Sretan vam Dan štednje!





Post je objavljen 31.10.2012. u 10:55 sati.