Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nezaposlena-doo

Marketing

(NE)ZAPOSLENA MAMA ŽIVI U LAŽI

Idem poslije u firmu, kažem mužu na izlasku. Malo prije osam je i razvozim djecu. Jednog u školu, drugoga u vrtić. Od srpnja moja firma je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Na posao dolazim jednom mjesečno i obično sam zaposlena toliko da mi se, tamo u Zvonimirovoj, više isplati ostaviti upaljena četiri žmigavca na autu nego kupiti parkirnu karticu. Na šalteru izvadim osobnu, evidencijski kartončić i radnu knjižicu, čekam da umorna teta lupi žig i – gotovo.



Posao iz snova, kažu mnogi koje posao (ili nedostatak istog) ne tjera da se zaustavljaju pred Zvonimirovom. Staž, doduše, miruje, ali imaš kakvu-takvu naknadu, zdravstveno, besplatnu kartu za gradski prijevoz i, ako se odlučiš, mogućnost iskorištavanja poticaja za samozapošljavanje. Jupi-je-je! A zašto onda uvijek ulazim kroz vrata HZZ-a s grčem u želucu? Zašto mi nije svejedno hoću li susresti nekog poznatog? I zašto sinu školarcu još nisam priznala da više nemam posao?

Na prva dva pitanja lako pronalazim odgovor. Bolničke čekaonice i predvorja policijskih postaja optimističnija su mjesta od burze. Tu su zvukovi i mirisi depresivni. Čak se i u zidove uvukla neka siva magla. Spram burze, bolnica je bojište sa strastvenim borcima, a policija kazališna predstava režisera zainteresiranog za sociološke teme. Moj ha-ha-hi-hi-ho-ho stav tu ne prolazi i zato bih poznata lica ipak utkala u neke bezbrižnije scenografije. A što je sa sinom?



Iskreno, otkako sam izgubila posao nama je tulum. Kazališne predstave, Viteški sajam, Bučijada, vožnja vlakom, ZOO vrt ili piknik u parku tek su dio onoga što smo vidjeli/bili/napravili samo ovaj mjesec. Sve to za ništa ili vrlo malo novca. Odmorna sam i imam vremena tražiti low-budget zanimljivosti. Uz malo mašte i truda, klinci ne osjećaju recesiju. I što sad, da iskoristim tu priču poentirajući: Vidiš kako je život super kad mama ne radi? Ponosan je na moj (bivši) posao, a u školi baš razgovaraju o tome što rade njihovi roditelji. Živim u laži. Još nije vrijeme da ga ošamarim životom jer...

http://www.youtube.com/watch?v=xXfc6n7jbIs&feature=fvsr


Post je objavljen 29.10.2012. u 14:42 sati.