Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dnevnik-sasave-mamice

Marketing

Posadite suncokret!

Heliantus - od grčkog helios = sunce.
Poznato je da se suncokret rano ujutro okreće prema Suncu i prati ga do njegovog zalaska.




Suncokret je jednogodišnja biljka koja može doseći visinu i do 4 metra. Potječe s jugozapada Sjeverne Amerike, Perua te Meksika.

Da suncokret nema samo lijep izgled, nego i ljekovita svojstva, znali su Indijanci koji su koristili sve njegove dijelove u potpunosti.

Čaj od suhih latica suncokreta odlično je sredstvo za snižavanje temperature, a tinktura suncokreta rastvorena u vodi može se upotrijebiti za ispiranje usta prilikom upale grla, dušnika i krajnika.
Sjemenke suncokreta bogate su bjelančevinama te po njihovom udjelu ne zaostaju puno od mesa.
Dokazano je da sjeme suncokreta sprečava povećanje kolesterola u krvi, poboljšava rad štitne žlijezde i normalnu funkciju kože, jetre i bubrega.
Stabljika suncokreta sadrži puno kalija, te se pepeo suncokreta može koristiti kao odlično gnojivo.
Kako ptice vole grickati suncokret, puno suncokreta u vrtu privući će ih te će time doprinijeti smanjenu štetnika u vrtu i gnojenju tla fosforom, čiji je odličan izvor ptičji izmet.



Korijenje suncokreta može prodrijeti do dubine od čak 3 metra, te se zbog toga kao i zbog izuzetne sposobnosti da upije vodu i štetne tvari, često koristi za isušivanje močvarnog tla, čak i od radioaktivnih tvari. Japanski znanstvenici suncokretom su nasađivali područja u radijusu od 30 km oko nuklearke Fukushimi. Nakon černobilske katastrofe u Ukrajini zasađena su polja suncokreta, jer je znanstveno dokazano da suncokret može izvući oko 90% radioaktivnih tvari iz tla.

Sposobnost suncokreta da izvlači štetne tvari može se primjeniti i na ljudski organizam tzv. metodom tj. terapijom mućkanja suncokretovim uljem za što je najbolje koristiti hladno prešano (mehanički cijeđeno) nerafinirano ulje, dobiveno od organski uzgojenog suncokreta.
Djeluje tako što se organizam preko sluznice usta čisti od štetnih i otrovnih tvari; stanice, tkiva i organi se jačaju i liječe, jača se imunitet, održava se dobro zdravlje, spriječava se nastanak bolesti, ublažava se depresija.
Rezultati se mogu osjetiti već nakon tjedan dana: zubi postaju čvršći i bjelji, nestaju upale desni i sluznice usta, san je mirniji. podočnjaci se pomalo povlače, jača živce, itd.


Još uvijek, bez obzira na napad susjedovih pčela (smiju li se pčele držati u naseljenom mjestu?) uživam u pogledu na moje suncokrete pri ispijanju kave na balkonu. Čak i kada je, kao danas, oblačno.











Post je objavljen 06.09.2012. u 16:18 sati.