Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvitez

Marketing

Poglavnikov govor

Photobucket

Poglavnikov govor
[Hrvatski krugoval Toronto, 19. kolovoza 2012]

Mladen Schwartz


Hrvatski narode!
Hrvatska braćo i sestre!
Slušajte!
Već 14. kolovoza 1941 godine Nezavisna Država Hrvatska donijela je s Poglavnikovim potpisom Zakonsku odredbu o hrvatskom jeziku, njegovoj čistoći i pravopisu. Ta je država od prvih dana skrbila za hrvatski jezik, a današnja sljednica Titova Avnoja prepustila ga je na milost i nemilost postmodernoj filologiji, posvemašnjem neredu i ravnodušju, srpskom i engleskom. A dočim se u ovoj avnojskoj Posthrvatskoj već dva desetljeća na tekućoj vrpci mijenjaju školski udžbenici, i korak po korak približavaju se apsolutnom jugo-europskom standardu, tako da u njima ne ostane niti „h“ od Hrvatske, u Poglavnikovoj se državi već od prvih mjeseci radilo u školama sa savršeno nacionalnim udžbenicima jezika i književnosti, povijesti i zemljopisa.
Tako je već 26. kolovoza 1941 odobrena čitanka za IV godište pučkih škola u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Čitanki je naslov „Za Dom – Spremni!“, a na naslovnici mali hrvatski školarci lijepim ustaškim pozdravom odaju štovanje šestinskom kipu Oca Domovine Ante Starčevića. Na 246 stranica ova knjiga nudi začudno obilje materijala iz nacionalnih predmeta, domoljubne i ustaške pjesme, povijesne prikaze, osobito o nastanku Nezavisne Države Hrvatske, navode hrvatskih velikana, vjerske tekstove, uključiv i muslimanske, naputke za zdrav narodni život i poljodjelstvo, pouke o prirodoslovlju i veleobrtu, pučke mudrosti te opis svih hrvatskih krajeva, pa tako i bosansko-hercegovačkih.
Kroz sadržaj ove čitanke raspoređen je i niz izreka iz govora hrvatskoga Poglavnika Ante Pavelića. Poglavnik govori:
Hrvatski je narod doživio svoje veliko i slavno uskrsnuće. Nu svatko znade, da to uskrsnuće nije došlo preko noći. Bio je dugi niz desetljeća, a i stoljeća, priprava za to hrvatsko narodno i državno uskrsnuće. Kroz vjekove u vremenu ropstva, u vremenu okrnjene slobode, hrvatski je narod davao iz svoje sredine sinove, koji su bili preteče, koji su pa i kroz sav svoj život radili i borili se za ono, što mi danas imademo. Nu napose u posljednjih 20 godina hrvatski je narod dao iz sebe borce, dao iz sebe sinove, koji su pripravljali i zadnje putove, koji su učinili zadnje čine, zadnja djela za potpuno oslobođenje hrvatskog naroda.
Braćo Ustaše! Mi smo se 10, 12 godina spremali. Spremali smo sve, što je bilo potrebno za veliki čin oslobođenja. Nu ja sam svjestan, da je u našoj pripremi jednu od najvećih uloga igrala naša svijest i naša vjera. Naša vjera je i pobijedila. Braćo Ustaše! I došao je čas, u koga smo svi vjerovali. Ispunile su se naše nade, unatoč tome, što su neprijatelji sva sredstva, koja se samo mogu zamisliti, protiv našeg rada i uspjeha bili upotrijebili.
Sve grane našeg narodnog života jednako su važne. I nije među njima ni po vrsti ni po redu zadnja grana naša državna i narodna obrana. Hrvatski narod jest vojnički narod. To znade cio svijet. To je hrvatski narod kroz vjekove u svim zgodama, u svim prilikama i neprilikama na najjači način dokazivao i dokazao. Slava hrvatskog imena pronašana je svijetom kroz vjekove oružjem hrvatskih vojnika. Svaki Hrvat je vojnik i bit će i ostat će vojnik. To nam leži u prošlosti, to nam leži u našoj krvi.
Danas je hrvatski narod uz bok slobodnih naroda, danas je hrvatska država ravnopravna sa svima slobodnim i nezavisnim državama! Ona je to danas, ona će to biti sutra, ona će to biti u vječnosti, jer za to jamči Ustaški pokret! Za to jamči hrvatska ustaška vojska, za to jamči Hrvatska državna vojska, za to jamči cijeli hrvatski narod!
U Hrvatskoj će vladati red i rad! Hrvatska država bit će uređena i na putu je uređivanja na osnovama tradicija hrvatskog naroda i na najsuvremenijim načelima, koja su kod naših velikih prijatelja i saveznika pokazala, da su u današnje vrijeme jedina u stanju stvoriti red, dati rada, pribaviti kruha i uspostaviti redovan život. U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj bit će unutarnji poredak takav, kakvog ga hrvatski narod treba, kakvog zaslužuje, i kakav će mu donijeti sreću i blagostanje.
Mi ćemo svoju narodnu i državnu slobodu braniti uvijek svojim životima. Mi ne ćemo dopustiti da u našoj domovini neprijatelji hrvatskog naroda ruju i truju, ne ćemo dopustiti da prolivenu hrvatsku mučeničku krv i hrvatske borce pogrđuju, ne ćemo dopustiti i ne dopuštamo, da hrvatsku narodnu seljačku i radničku muku troše i razgrabljuju. Prošla su vremena, kada je hrvatski narod bio predmetom. Sada je hrvatski narod gospodar, a sve će drugo biti njegovim predmetom.
Mi kao zahvalni sinovi hrvatskog naroda prigibamo svoja koljena pred svima onim velikanima, pred svima znanima i onima po imenu neznanima, koji su kroz desetljeća i kroz vjekove uzidali svoje živote u temelje Nezavisne Države Hrvatske. Od Petra Svačića, od bega Gradaščevića, od Zrinskog i Frankopana, od Ante Starčevića i Eugena Kvaternika, od Stjepana Radića do Stipe Javora i do onih, koji su u samom času oslobođenja lili svoju krv, svoje živote za slobodu hrvatskog naroda i Hrvatske Države dali – mi se klanjamo, klanjamo se pred njihovim velikim uspomenama, pred njihovim sjenama, i kličemo: Slava im!
Jedna od glavnih žila što raznosi krv po tijelu narodnom, jeste narodno gospodarstvo. Mi ćemo narodno gospodarstvo u Hrvatskoj Državi postaviti na takove temelje, da će nam mnogi i mnogi zaviđati. Hrvatski će narod u njemu naći svoje zadovoljstvo i svoje blagostanje. Naša zemlja je bogata, naša zemlja je u mnogim granama najbogatija u cijeloj Europi, a naš narod je najmarljiviji i najradiniji. Sva prirodna bogatstva služit će u prvom redu hrvatskom narodu. Sva dobra na zemlji, ispod zemlje, vlasništvo su po Ustaškim načelima samo hrvatskog naroda, i samo on će njima raspolagati. Njima će se moći služiti samo onaj i onoliko, koji i koliko to bude hrvatski narod želio, trebao i odredio.
U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ne će biti klika, ne će biti pljačkanja, nego narod koji radi, i Ustaše koji se bore, bit će prvi razred. Naše je staro ustaško geslo: Plug i brana Hrvatu su hrana, a Ustaša, to mu je obrana. Hrvatski seljački narod, kako Ustaška načela kažu, nije samo izvor svakog dobra, nego je on narod i sam po sebi, te je nosilac svih vlasti u Hrvatskoj Državi. Nezavisna Država Hrvatska jest, bit će i ostat će samo sredstvo, koje služi hrvatskom seljačkom i radnom narodu.
U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj mora biti takovo društvovno uređenje, da ne bude bogatih i siromašnih, da ne bude onih koji rade, i onih koji uživaju, da ne bude onih koji pljačkaju i onih, koji se krvavo znoje.
Eto, tako govori Poglavnik, tako on formulira viziju hrvatske države, i tako poučava od prvoga dana Država Hrvatska hrvatsku mladež. Desetgodišnjaci slušaju i čitaju o Narodu i Državi, o istinskom narodnom suverenitetu, o junačkoj borbi i vojničkim krepostima, o narodnim velikanima, o vladavini državotvornih elita, o poštenom ustroju od naroda i za narod, o radu u sreći i blagostanju. Mladom se naraštaju usađuje svijest o svetom tlu i krvi, o povijesti, o narodnom jeziku i uljudbi. Odgaja ga se za čast, ponos i dostojanstvo. Tako je to nekad bilo, u onoj državi. U ovoj, umjesto narodnih vrednota, đacima ispiraju mozak i dresiraju ih u duhu podgrijanoga bratstva-jedinstva, antiustaštva i partizanije, ravnovjesja krivnje, pacifizma, globalizma i židovske mitologije takozvanog „holokausta“.
Dvije hrvatske države imali smo u XX stoljeću. Bile, pa prošle. Prva je bila nacionalna država hrvatskog naroda. Uslijedilo je drugo jugo-ropstvo s drugaricama i drugovima te Hrvatskom kao republikom Hrvata i Srba. Avnojska Hrvatska, budući da je juge nestalo, proglasila se hrvatskom državom, a drugarice i drugovi oktobarske revolucije zamijenjeni su građankama i građanima francuske revolucije. Tako smo dospjeli još korak dalje: Hrvatska je, kažu njezini vlastodršci, država svih onih koji u njoj žele živjeti. Nije dakle ništa.
Obnoviti nam je Državu Hrvatsku. Bude li Hrvatske, bit će i naroda. A ako valja država, bit će i narod kako valja.
Za Dom Spremni!


Post je objavljen 26.08.2012. u 17:59 sati.