Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Bertrand iz Garrigue suradnik svetog Dominika


6.rujan

Rodom iz sela Garrigue, blizu Nimesa u Francuskoj, bio je jedan od prvih Dominikovih drugova, natječući se s njime u propovijedanju i gorljivosti, i vrlo je mnogo bio zaslužan za širenje i učvršćivanje Reda u Francuskoj.


Blaženi Bertrand iz Garrigue

Blaženi Bertrand rođen je 1195. u već spomenutom mjestu Garrigue. Njegovi roditelji bili su bliski prijatelji cistercitskih monahinja iz obližnjeg samostana Naše Gospe od Boucheta. Ova povezanost njegove obitelji imala je jak utjecaj na mladog Bertranda tako da je kao mladić iskazao želju da se kao pripadnik klera posveti borbi proitiv Katarske hereze.

Kao mladi svećenik, blaženi Bertrand je određen za misionara, po vodstvom cistercitskih redovnika, koji su bili ovlašteni od svetog Oca da Katare privedu u zajedništvo s Crkvom. Upravo u tom misijkom radu Bertrand upoznaje svetog Dominika. Postaju bliski suradnici i duhovna braća.

Godine 1215 blaženi Bertrand pristupio je Reda sv. Dominika. Bilo je očito da u prvim godinama Reda, blaženi Bertrand smatran jedan od najbližih suradnika svetog Dominika. To pokazuje i činjenica da je sveti Dominik ostavio upravo njemu zaduženje kad je u jesen 1215. godine otišao u Rim tražiti papinsko dopuštenje za Red.

Sveti Dominik ga je često određivao za važne zadatke u Redu i za putovanja. Samim tim je jasno da je blaženom Bertrandu bila jasna vizija svetog Dominika o apostolskom Redu koji je osnivao. Aktivna služba kojom se spašavaju duše.Zajednička misija, zajednički duh, molitve, postovi, sve na slavu Božju, korist Crkve, i spas duša. Nesumnjivo su vršili više svojim svetačkim životima i neprestalnom molitvom, nego svojim propovjedima.

Rani pisci su ga predstavljali kao pobožnog, iskrenog, skromnog, gorljivog, iznimno poniznog redovnika koji je mnogo vremena provodio u molitvi.
Blaženi Bertrand je poznat po svojoj skromnosti i poslušnosti, koji je često glasno plakao nad svojim grijesima. Jednom mu je sveti Dominik zabranio da tuguje za svoje grijehe, i uputio ga je da oplakuje grijehe svijeta. U svojoj poslušnosti, odmah se dao na molitvi za grijehe svijeta.

Sveti Dominik imenuje blaženog Bertrand kao prvog priora samostana sv. Romana u Toulousi, kad Dominik putuje u Vatikanu primiti konačno odobrenje pravila Reda. Zatim je (1217.) bio poslan da osnuje novi samostan u Parizu. Opet se, god. 1219., vratio u Toulousu gdje je bio provincijal Provance.

Posljednje putovanje svetog Dominika i blaženog Bertrand bilo je 1219. godine kad su otputovali u Pariz. Po dolasku par je obojica su provela noć u molitvi u crkvi Notre Dame, u Roe-Amadour. Tradicija nam govori da je tijekom ovog putovanja je Duh Sveti dao svetom Dominiku i blaženom Bertrandu dar jezika i da su oni takvom stanju razgovarali s njemačkim hodočasnikom na njihovom materinjem jeziku.

Pod vodstvom Utemeljitelja, vrlo je marljivo obavljao poseban zadatak povezivanja novonastalih zajednica. Po svjedočanstvu Jordana Saskog, taj se muž "isticao velikom svetošću i neumoljivom strogošću prema sebi, jer je veoma mrtvio svoje tijelo i u mnogim je stvarima u sebe upio uzorni lik učitelja Dominika, kojemu je nekada bio i pratitelj na putu"

U poslušnosti prema sv. Dominiku, čini se da blaženi Bertrand nije govorio o njegovim čudesima za vrijeme Dominikova života. Nakon smrti svetog Dominka sve je ispričao blaženom Jordanu saskom prvom Učitelju Reda nakon svetog Dominika.

Posljednji apostolski rad blaženog Bertrand je vezan za cistercitske monahinje Naše Gospe od Boucheta, u biskupiji Valenciji. Tu je oštro propovjedao sestrama o duhovnom životu.

U dobi od oko 35 godina, blaženi Bertrand se razbolio i umro je u samostanu cistercitskih monahinja u travnju 1230. godine. Njegovo tijelo je pokopan u samostanskom groblju monahinja u blizini apside opatijske crkve. Međutim, ubrzo nakon smrti događala su se ozdravljenja po njegovu zagovoru. Kao posljedica toga, cistercitske sestre su podigle oltar u njegovu čast i u svoju crkvu postavile kip blaženog Bertrand.

Tijelo blaženog Bertranda je je pronađeno netaknuto u grobu nakon čega je ekshumirano i postavljeno ispod oltara podignutog njemu u čast. Godinama kasnije groblje Notre Dame postao je poznat kao "Saint Bertrand groblje", ime koje traje do današnjih dana.

Njegovo tijelo braća propovjednici su prenijeli u svoju crkvu u Orange 1414. godine, gdje je i ostalo izloženo štovanju vjernika. Međutim, relikvije blaženog Bertrand uništeni u požaru 1561. godine tijekom vjerskih ratova koji su uslijedili u protestantskoj reformaciji.

Njegovo je štovanje potvrdio papa Leon XIII dana 14. srpnja 1881.







Post je objavljen 06.09.2012. u 00:11 sati.