Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

DIJALEKTIKA







DIJALEKTIKA


-----------------


dijalektička metoda - je postupak istraživanja i objašnjenja pojava zasnovan na spoznaji dijalektičke stvarnosti uopće u kojoj otkriva suprotnosti i proturječnosti, uzajamna negiranja određenih stanja i nastajanja novih kvaliteta. Metodu su koristili osobito G.W.F. Hegel i K. Marx.



dijalektički materijalizam - filozofski nauk koji je razvio Lenjin na temelju K. Marxova i F. Engelsova materijalizma, a pomoću kojeg se nastoji shvatiti svijet i osnove društva, politike i kulture.



dijalektički zakoni - prema F. Engelsu, zakoni dijalektike apstrahiraju se jednako iz promjena u prirodi kao iz povijesti ljudskoga društva. Oni upravo i nisu drugo nego najopćenitiji zakoni ovih dviju faza razvitka, ali i samog mišljenja. Svode se na ova tri zakona: zakon prijelaza kvantitete u kvalitetu i obratno; zakon prožimanja suprotnosti; zakon o negaciji negacije.



dijalektika - (od grč. ´ą±»µşÄąş® Ä­Ç˝·), u doslovnom smislu znači umijeće razmišljanja, raspravljanja i razgovora. U povijesti filozofije dobiva mnoga značenja: a) metoda pobijanja pomoću neizravnih dokaza; b) sofistička argumentacija; c) proces uzdizanja od osjetne stvarnosti k spoznaji inteligibilne stvarnosti; d) proces prelaska od implicitnog k eksplicitnom bilo u metafizičkom bilo na logičkom području; e) formalna logika. Platon identificira dijalektiku sa samom filozofijom i ona je za njega proces uzdizanja k spoznaji svijeta ideja te odrednica spoznaje s obzirom na svoj objekt i sadržaj, tj. ispitivanje ideja i njihovih odnosa. Za Aristotela dijalektika je posebni dio logike. Kant razlikuje u filozofiji opću dijalektiku koju identificira s klasičnom sofistikom i transcendentalnu dijalektiku koja je dio gnoseologije koja pokazuje kako se razum upliće u antinomije, stavljajući se u kontradikcije sa samim sobom, kada se udaljuje od područja iskustva kojim treba verificirati svaku spoznaju. Za G.W.F. Hegela je dijalektika znanost o zakonima mišljenja i identificira je se s metafizikom, odnosno sa znanošću o bitku, realnosti, u kojoj zakoni mišljenja postaju zakoni same stvarnosti i kategorije mišljenja, kategorije same stvarnosti, odnosno povijesti.



Preuzeto iz: http://www.filozofija.org/


---------------------




HERMES TRISMEGISTOS TOTH
kojem se pripisuje - "7 zakona sa SMARAGDNE PLOČE"




1.- Bitak je um kozmos je mentalan,


2.- Kako gore, tako dolje; kako dolje, tako gore,


3.- Ništa ne miruje, sve se kreće, sve vibrira,


4.- Sve je dualno, sve posjeduje polove, sve je u parovima suprotnosti slično i različito je isto, suprotnosti su identične po prirodi, ali razlikuju se po stupnjevima i ekstremi se susreću, sve istine su tek poluistine i sve paradokse moguće izmiriti,


5.- Sve dotjeće i sve otjeće, sve ima svoju plimu i oseku i sve stvari rastu i propadaju, zakoni njihala očituju se u svemu, mjera pomaka u desno, mjera pomaka u lijevo, ritam se izjednačava,


6.- Iz svakog uzroka slijedi posljedica, svakoj posljedici prethodi uzrok, sve se zbiva u skladu sa zakonom. Slučaj je tek ime za neuočen zakon. Postoje mnoge razine uzrokovanja, ali zakonu ništa ne može izbeći,


7.- Rad je sve, sve posjeduje svoj muški i ženski princip; rad se očituje na svim razinama.


-------------


Izvor ovog ispisa meni nepoznat, ispisanog imam u svome arhivu a pisan je 1988. godine.


-------------


U onih kojima je strana dijalektika ne mogu razaznati da pod točkama: 3, 4, 5, 6, i 7, Hermesovog zakona, - jest dijalektika!? Nisu je naučili jer ih profesori po školama tome nisu naučili, nisu znali ili nisu željeli obučiti mlađe naraštaje.


" Danas na zalost ", kako iznosi Eduard Sire, " suvremeni covjek trazi zadovoljstvo bez srece, srecu bez znanja i znanje bez mudrosti. Suvremeni covjek je razdvojio odgoj tijela, duse i duha, da bi postigao vlast nad sobom, covjek treba potpuno da stopi svoje fizicko bice, svoj moral i svoj intelekt. "


" Evolucija prema produhovljenju vodi kroz materiju. Tko pokuša doći do punine smisla isključivanjem materijalnog, po mom će mišljenju trajno imati osjećaj da je nešto važno propustio!" - Erhard Fraitag


------------------------


lp, borivoj

http://budan.blog.hr/









Post je objavljen 09.08.2012. u 08:23 sati.