Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jeremija30

Marketing

KON-TIKI



.....u doba kad bijah mladac,uživao sam čitajući putopise........dnevnik kapetana Jamesa Cooka,Jožu Horvata i nekako mi je najviše u nekom dragom sjećanju ostala avantura norveških istraživača na splavu Kon-Tiki na putu od Perua do Polinezije.

Kon-Tiki je splav na kojoj je norveški istraživač i pisac Thor Heyerdahl 1947. zaplovio u ekspediciju na Tihi ocean. Dobila je ime po bogu sunca Inka Viracochi, koji se navodno nekad nazivao "Kon-Tiki". Kon-Tiki je također ime popularne knjige koju je Heyerdahl napisao o svojim pustolovinama.

Heyerdahl je tvrdio da su južnoamerički narodi naselili Polineziju u južnom Pacifiku u pretkolumbovska vremena. Organizirao je ekspediciju Kon-Tiki da bi pokazao kako je bilo tehnički moguće preploviti Tihi ocean isključivo uz pomoć materijala i tehnologije iz tog doba.

Na putovanju mu se pridružilo još pet avanturista/znanstvenika. Sociolog - zainteresiran za teorije o migracijama ljudi, inženjer zainteresiran za „premjeravanje“ ovih tada još poglavito neistraženih voda, jedan navigator/umjetnik i dvojica stručnjaka za vezu (naime jedini tehnički napredan dio njihove opreme bio je radio kojim su održavali vezu s kopnom.)

Pri gradnji splavi koristili su se isključivo materijalima i tehnikama koji su mogli biti na raspolaganju drevnim brodograditeljima i moreplovcima jer u konačnici upravo su njihovo umijeće i pokušavali oponašati.

Na putovanje su ponijeli otprilike 1000 litara vode, 200 kokosa, krumpir i još nešto svježih namirnica. Američka vojska opskrbila ih je konzerviranom hranom - a putnici su za uzvrat trebali dati svoje komentare i izvještaje o njezinoj kvaliteti. Svoju su prehranu tijekom putovanja nadopunjavali i svježe ulovljenom ribom.



Nakon 101 dana i preplovljenih 7000 kilometara Kon - Tiki je udario u nenaseljen polinezijski otočić. Svojim putovanjem Heyerdahl i drugovi pokazali su da je uistinu moguće da su stanovnici Polinezije zapravo Južnoamerikanci koji su davno doplovili na ovo otočje.

Iako je Thorovo putovanje bilo uspješno i do danas su proneđene dosta jake genske indikacije da je do naseljavanja Polinezije uistinu došlo sa istoka prema zapadu - ipak i danas prevladava shvaćanje da je ono teklo obrnutim smjerom.

Heyerdahlova knjiga potaknula je mnoge avanturiste na slična putovanja. Odmah po objavljivanju postala je bestseller, a do danas je prevedena na gotovo 67 jezika, a dokumentarni film o ekspediciji osvojio je Oscara 1951.Njegova putovanja, od kojih je ono na Kon-Tikiju bilo tek prvo, svima su nam lekcija o ustrajnosti i spremnosti na žrtvu.



Primjer čovjeka koji je bio u stanju preploviti 7000 kilometara kako bi eksperimentalno dokazao svoju znanstvenu teoriju, koji je za napredak znanosti bio spreman svoj život povjeriti u ruke krhkom plovilu u divljim pacifičkim vodama, jasno nam pokazuje u kojem smjeru trebamo usmjeriti svoj vrijednosni kompas - u smjeru istine i znanja!



Originalni Kon-Tiki je izložen u Muzeju Kon-Tiki u Oslu.

IZVOR:http://www.e-lumen.net/lumen-naslovnica-dobrodosli-u-svijet-novosti-informacija-znanja-i-obrazovanja-uzivajte-u-nasim-clancima/lumen-caffe-zanimljivosti-novosti-i-informacije-iz-svijeta-znanosti-obrazovanja-edukacije/zanimljive-informacije-i-novosti-o-poznatim-osobama/332-7000-kilometara-na-splavi.html






Post je objavljen 30.07.2012. u 13:10 sati.