Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dayafterday

Marketing

Zlatar Bistrice

Pozlatila nam se Hrvatska ovaj tjedan. Kako? Evo kako.

Zlatna mladež: Kao i svaki dan otvorim novine kako bi uzela svoju dnevnu dozu VIP osoba i događaja. Krenem uvijek od početka. Od najvažnijeg. Kako je protekao dan ili noć na Zrću, koliko je palo poljubaca, golih grudi, bikinija, alkohola, decibela i općenito općenja po glavi partijanera. Nakon toga pogledam zaostaje li ona zlatna mladež u Tisnom ili su trendovski osviješteni glede decibela i ostalih važnih stvari. Pogledam gdje su se okupali hrvatski selebritiji. To su informacije od državotvorne važnosti, da ne spominjemo onu ekonomsku –kauzalitet između ulaska u more u uvali Palmižana gospode Huljić i rasta BDP-a u Hrvatskoj. Iniesta se oženio, Cruisovi se rastali, Pišek, Tušek i Sopek se zaljubile, Ava, zlato ćaćino, se promudrila – ( ovo je lapsus memoriae to nije bilo u novinama to je jedna bajka što sam ju nedavno čitala).

Zlatni rez: Slijede informacije o ljepoti i modi koje vrve korisnim savjetima o trendy torbama, maramama, haljinama i cipelama. Savjete o ljepoti posebno pomno iščitam jer kako izać' na ulicu ako nisi u „apsolutno neophodnim“ tajicama boje kiwija ili ako ne koristiš rouge no.6 ruž? Pogađate, nikako. Stati doma. I slušati o bolnim rezovima.

Zlatna dob: S obzirom da ljepota dolazi iznutra treba pročitati i neophodne zdravstvene savjete medicinskih autoriteta. Da ne nabrajam puno, najvažnije bi bilo puno vode piti. Voda, voda i opet voda. Meni je mjera litra po satu. Na kraju dana kad mi bubrezi popucaju, noge nateknu, želudac boli, oteknu oči pitam se jesam li ja žaba ili čovjek. Ali to je malo žrtve za zdravlje i ljepotu. A kad sam već tako zdrava i lijepa žaba šteta ne nać' nekog princa.

Seks i grad (pozlatile ti se riječi): E tu dolazi ona rubrika u novinama o ljubavi i seksu. Jel' se vi nekad upitate kako su ljudi opstali kao vrsta do sada bez svih tih znanstveno utemeljenih savjeta o reprodukciji? Sjedneš nevino u kafić kako bi namirila potrebu organizma za dnevnom (nezdravom) dozom kofeina i onako ležerno prekrižiš noge, pa ti postane vruće pa ih položiš jednu do druge sa stopalima usmjerenim prema nekom liku za susjednim stolom. Kad evo ti njega s pričom da mu šalješ signale. Tebi upitnici iznad glave. Normalno, kad ne pratiš najnovija istraživanja koja kažu da je upravo takav položaj nogu siguran seksualni zov. Zbunjena pogledaš prema nogama a kosa ti padne na lice, provučeš ruku lagano da je vratiš u prvobitni položaj a onaj alfa mužjak kaže ...vi ste još i senzualni a i zjenice su vam se proširile...strah te išta više napravit jer ne znaš kako će se to dalje protumačit. Vidite, ne možeš više ni frajera ni žensku uhvatit bez poštenog priručnika. Dobar savjet zlata vrijedi, zar ne?

Zlatne poluge: Čovjek sugestivnih očiju (skoro k'o Zlatko Sudac) i jednako sugestivnih moždanih vijuga Željko Kardum u zadnjem Globusu priča o zlatu kao vječnoj valuti, praktičnijoj od nekretnina, manje kvarnoj od novca i obveznica. Vječni zalog za budućnost. Zasada, kod nas to obiteljsko srebro i zlato iz Zlatarne Celje u trenutku slabosti ili nesreće biva zamijenjeno za zlatne šuteve ili kilogram kruha. Na pametniju primjenu izgleda da ćemo pričekat neke Zlatne godine.

Zlatna sredina: Kako to zvuči Aristotelovo zlatno pravilo o pravoj mjeri – ni previše ni premalo u hrvatskoj verziji. Politički interpreti našli za shodno rušiti grčku teoriju o zlatnoj sredini pa pribjegavaju krajnjim ekonomskim mjerama. I do čega nas dovode. Vrline kao što je pamet ili odlučnost ako prijeđu granicu prave mjere pretvaraju se u pametovanje i diktaturu, ili u ignoranciju i anarhiju. Sredina u osrednjost, iznimnost u mimikriju, inicijativa u inertnost. Ali to je ta poželjna politička Aurea mediocritas, ili kako bi se zdravo seljački reklo pluralizam mediokriteta bez pridjeva zlatni. Priča o našoj zlatnoj političkoj garnituri podsjeća na kralja Midu i njegovu sposobnost da sve što takne pretvori u zlato. Da mu se Dioniz nije smilovao znamo kako bi skončao Mida, gladan i žedan i bez ikog svoga ( i kćer je pretvorio u zlato ). Ne znam za vas ali ja ne vidim nikvog Dioniza u blizini.

Mirisi, zlato i tamjan: « Hrvatski biskupi krenuli su u žestoku ofenzivu protiv Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. Vladu optužuju za “eugeniku” - pojam koji se od njegova nastanka u krilu nacizma u današnje vrijeme ne rabi u pozitivnom kontekstu, jer su zagovornici eugenike (prije nacisti kao tvorci, a danas GMO tvrtke pod patronatom utjecajnih zaklada sa Zapada kako bi smanjili broj stanovnika u Africi i siromašnim zemljama svijeta) prokazani kao kreatori zdrave ljudske rase, svijeta u kojem defektnim i drukčijim osobama nema mjesta.» Kako se usuđuju. Pričati o oplodnji. Da je o oprašivanju još još, ali oplodnji! Ako je i od Crkve previše je. Nismo li trebali ponešto naučiti od onog intelektualca iz Novakovih Mirisa, zlata i tamjana koji srušivši tradiciju žureći ususret novom dobu završava kao metafora mučnine i gađenja. Slutim burne (negativne) reakcije javnosti. Zašto su takve reakcije izostale kada je General Woo pjevao Eugeniku? Zašto se njemu pljeskalo a biskupima ne? Ne vidim razliku osim možda u boji hlača. Pa nećemo valjda ljude suditi po vanjštini!
Šutnja je zlato: Vodeći se ovom krilaticom Akademija šuti. Opet je netko nešto krivo shvatio. Kad pametan priča treba šutjeti i slušati a kad budala laprda prekini ga i reci mu što ga spada. Ali, postoje i oni drugi organi koje moraš nužno posjedovati da bi imao i hrabrosti nešto reći. Isti organi koji se koriste u oplodnji, potpomognutoj ili ne.
Zlatne „strune“: otvorene Dubrovačke ljetne igre. Jedna figura ovogodišnjeg programa igara intrigira. Nigel Kennedy – kontroverzni engleski violinist poznat po nekonvencionalnom poimanju ozbiljne glazbe. Ta kombinacija neobična izgleda, britka jezika i vrhunskog talenta predstavlja noćnu moru glazbenog establišmenta diljem svijeta. Liberaci ili violinistički virtuoz-voljela bih se sama uvjeriti u to. Ali daleko mi je ta naša južna provincija. Avionom skupo, autom daleko, organiziranih autobusa kao onih na Zrće nema. Ali pustit će to naša HTV u nekom od noćnih termina ove zime pa ćemo se naslušat. Na tutta forza Bach dok susjedi spavaju.
Zlatar bistrice: Koliko Zlatar Bistrica ima u Hrvatskoj? Jedna. E krivo. Ima ih, koliko ja znam, najmanje 4 a možda i više. Jedna Zlatar Bistrica je toponim a ostalih nekoliko su „bistrice“ iz Zlatara. Štoviše, niti iz Zlatara nego iz Lobora. Malog sela pored Zlatara. I sve to u Krapinsko-zagorskoj županiji. Taj skup od nekoliko (4 od 10) bistrica iz sjeverozapadne hrvatske provincije čine djeca koja su ovogodišnju maturu napisala najbolje u Hrvatskoj. Uz njih još nekoliko iz drugih hrvatskih provincija, Varaždina, Sinja. To su djeca koju nikada nismo vidjeli do sada, oni nisu bili među onima koji su se bunili na ispite državne mature, njih nitko nije pozivao u Otvoreno da progovore o svojim problemima, nisu se natjecali u hrvatskom školskom Survivoru, njihova lica nam se ne smiješe s naslovnica Žutog tiska, ne znamo što misle o seksu na jednu noć, daleko su od kamera zagrebačke špice. Ali ipak su doživjeli svojih 5 minuta slave na naslovnicama. Pet minuta za kojih su se trebali krvavo naraditi. Zamislite koliko rade naši političari i selebritiji raznih profila čija lica ne silaze s naslovnica. Prema njima ovih nekoliko bistrica tek je Halleyev komet. Sad i ko zna kad.
Reklo bi se nije sve u Zrću, nešto je i u Zlataru. Ali 'ko će u Zlatar po ovoj vrućini!


Cinik Tom Waits kaže... Let's put a new coat of paint on this lonesome old town..za one koji ne razumiju engleski...stavimo novu pozlatu ali koliko će nam proći prije no što hrđa ponovno izbije jer ...nije zlato sve što sija.




Post je objavljen 13.07.2012. u 08:26 sati.