Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kissmazoretkinje

Marketing

Upoznajmo Prag!

Dok traju uveliko pripreme za turneju koja slijedi za nešto više od dvadeset dana pod vodstvom predsjednice Sanele Kapetanović, a mi svi skupa sitno odbrojavamo do turneje vrijeme je da se malo upoznamo s gradom i državom u kojim boravimo od 12.7. do 16.7.2012. godine

'Zlatni grad' i 'grad stotinu tornjeva', mjesto u kojem ćete se vrlo brzo izgubiti u njegovim živopisnim uličicama, osjetiti njegov gotički duh i oduševiti se brojnim mogućnostima koje vam pruža!

Prag je glavni grad s 1,5 milijuna stanovnika najveći grad Češke te njeno kulturno i gospodarsko središte. Zemljopisno leži u sredini Češke kotline na rijeci Vltavi, desnom pritoku Labe.
Prag ima dobro očuvanu srednjovjekovnu gradsku jezgru: Hradčani i Malá Strana na lijevoj obali te Staré Město i Nové Město (Stari i Novi grad) na desnoj obali Vltave. Od 1992. Stari dio Praga uvršten je u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao divan primjer razvoja europskog grada od 11. do 18. stoljeća. Prag je godine 2000. bio jedna od europskih prijestolnica kulture.

NOVAC: Prag ima službenu valutu tzv. "češku krunu". 1 KM = 12.9672 Czech Koruna (CZK) (prema informaciji 19.6.)

S obziro da dok ste pročitali informacije poviš mogli ste zaključiti da Prag i nije tako jednostavan grad u kojem možete hodati kako hoćete i gdje hoćete, ali zato imaju odlično organiziran javni prijevoz, koji je uz sve to i jeftin! 'Obična' karta košta 32 krune i vrijedi 90 minuta (cca 2,5 KM). Postoji i polusatna karta koja košta 24 krune (cca 1,85 KM). Dnevna karta (24-satna) koštat će vas 110 kruna (cca 8,50 KM), trodnevna (72-satna) je 310 kruna (cca 24 KM). Na raspolaganju vam stoje tri linije metroa (crvena, zelena, žuta), koje pokrivaju najvažnije dijelove grada. Tramvajska mreža je također vrlo razvijena i njome je zaista premrežen gotovo cijeli grad. Tu su i autobusi, koji uglavnom pokrivaju dijelove grada u koje ne stiže metro ili tramvaj.
Metro vozi do ponoći, a noću su tu tramvaji, koji centrom voze svakih 15-ak minuta, a rubovima grada oko 30 minuta. Busevi također voze noću, svakih 30-ak minuta.

Prag ima umjerenu kontinentalnu klimu s naglašenim godišnjim dobima i vrlo velikim temperaturnim razlikama u različitim dobima godine. Najvručji mjeseci su srpanj i kolovoz gdje je temperatura max srednja 23,3 °C

Doživjeti Prag! POGLEDAJ!

Nekima od nas neće biti prvi put da smo u Pragu, doživjeti zaista Prag i Češku, ponijeti divne uspomene, ali i ponovno se vratiti svima nama bio je cilj... zato curke koje idu prvi put nadam se da ćete doživjeti Prag i ponovno se vratiti! by Valy


Post je objavljen 19.06.2012. u 20:25 sati.