Posljednji naraštaj,tragovimaistine.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/tragovimaistine

Marketing


Posljednji naraštaj

"Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude." (Evanđelje po Mateju 24,34)

Kada nam govori o posljednjim događajima, koji se imaju dogoditi na kraju vremena, na više mjesta u Evanđeljima Isus kaže da neće minuti »ovaj naraštaj«, dok se sve to ne dogodi.

Postavlja se pitanje: koji bi to bio naraštaj???

Neki pretpostavljaju da se odnosi na naraštaj koji je živio u Isusovo vrijeme i da su se sva ta proročanstva ispunila u 1.st.po.Kr., pogotovo sa padom Jeruzalema i uništenjem drugog Hrama 70.g.po.Kr. No ako čitamo Bibliju vidjet ćemo da to baš i nije tako pošto se zapisana proročanstva očito još nisu ispunila.

Zanimljivo je primijetiti da kada je riječ o rodoslovnom stablu neke osobe, Biblijski izvještaj nam uvijek daje uvid u naraštaje, koji su potomci date osobe. Na primjer:

"Ovo je povijest Adamova roda... " (Knjiga Postanka 5,1)

"Ovo je povijest Noinih sinova: Šema, Hama i Jafeta,.. " (Knjiga Postanka 10,1)

"Ovo su sinovi od oca Etama: Jizreel, Jišma i Jidbaš,.. " (1. Knjiga Ljetopisa 4,3)

Dakle, uvijek se nabrajaju potomci osobe o kojoj je riječ. Međutim, u Evanđelju po Mateju (1,1-17) nabrajaju se samo Isusovi preci, a ne spominju se Isusovi potomci, što bi se moglo reći da je samo po sebi razumljivo. No tu je još jedna zanimljiva činjenica, jer u Svetom Pismu piše:

"...U svemu dakle: od Abrahama do Davida četrnaest naraštaja; od Davida do progonstva u Babilon četrnaest naraštaja; poslije progonstva u Babilon do Krista četrnaest naraštaja." (Evanđelje po Mateju 1,17)

Ako krenemo brojati od Abrahama do Davida, nabrojat ćemo 14 naraštaja. Ako dalje brojimo od Davida do progonstva u Babilon, nabrojat ćemo 14 naraštaja. No, ako brojimo od progonstva u Babilon do Isusa, nabrojat ćemo samo 13 naraštaja!! Postavlja se pitanje gdje je nestao taj četrnaesti naraštaj?Istina je da se Isus nikada nije ženio te nije imao nasljednika u fizičkom smislu, ali je u duhovnom smislu imao more nasljednika.

One noći u Getsemanskom vrtu, Isus je prolazio kroz nezamislive smrtne muke, a kaplje znoja koje su mu padale niz čelo bile su prave kaplje krvi. Bio je mučen na najstrašniji mogući način, bičevan i razapet na križu visio punih šest sati. Kada mu onaj vojnik probode bok, potekla je krv i voda. Bio je to trenutak rađanja!! U tom trenutku rodilo se ne jedno dijete, nego jedan cijeli naraštaj duhovne djece koji bivaju rođeni na Njegovu sliku. Prorok Izaija je davno prorekao taj trenutak:

"Al` se Jahvi svidje da ga pritisne bolima. Žrtvuje li život svoj za naknadnicu, vidjet će potomstvo, produžit` sebi dane i Jahvina će se volja po njemu ispuniti." (Izaija 53,10)

Kaže Izaija: vidjet će potomstvo! A to potomstvo je upravo onaj nedostajući naraštaj iz Evanđelja po Mateju. Dakle, bilo je točno 14 naraštaja, ali ne od progonstva u Babilon do Isusa, nego od progonstva u Babilon do Krista. Isus je glava, a Krist je tijelo odnosno cijeli duhovni naraštaj koji je proizašao od Njegova razapeća pa do dana današnjeg.Taj 14. naraštaj (ili 42. naraštaj od Abrahama) smo svi mi! Kako kaže Pismo: mi smo tijelo Kristovo!

Sada, možemo uvidjeti jedan cijeli novi smisao u Isusovim riječima: Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude. Isus nije govorio o fizičkom naraštaju koji je stajao pred njim, jer je cijeli taj naraštaj već davno pokopan. Isus je u tim riječima gledao na duhovni naraštaj, koji je rođen Njegovom smrću na križu i koji se proteže kroz mnoga stoljeća nakon toga kroz ljudsku povijest pa sve do dana kada će se njegova proročanstva u potpunosti ispuniti.


Post je objavljen 14.06.2012. u 00:07 sati.