Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pripadantebi

Marketing

DVA, TRI KLUKA




U Muzeju Grada Trogira postavljena je izložba Goranke Tomaš, „ Dva , tri kluka i jena žica“.
Volim pogledat izložbe, pogotovo ovakve u kojima ćutin dah prošlosti i ljubav.
Razgledavam tako traverše, sadak, terluke, tapete, sukance, borše.
U drugom izložbenom dijelu maštil na tri uva, daska za pranje robe, lonci sa tangon, a na zidu kudilje i vretena.








Pogled na vreteno vraća me u jedno skroz drugačije vrime. Bezbrižno vrime ditinjstva.
Baba je imala nekoliko ovaca i na proliće bi se ovce strigle. Vuna bi se nakon toga prala, sušila i čistila od šporkice, trave, listići koji bi se zamrsili u runo.
A onda bi stiglo lito, litnji praznici i skupili bi se mi, unučad, i naše ručice bi se zaposlile sa češljanjen vune. Očešljanu vunu baba bi stavljela na kudilju, kudilju zatakla za pas i jednom rukom lagano izvlačila vunu a drugom okretala vreteno. Nastajale su tako vunene niti koje bi se motale u kluka.
A onda bi došla duga, otočka zima i uz pucketanje vatre iz špahera, u babinim rukama plesale su igle za pletenje. Baba bi plela suknene bičve. Pletenje na četiri igle pravo je umijeće jer triba lipo isplest petu i pogodit dužinu tako da prsti legnu baš kako triba.











Isplela je baba puno bičava, sašila sparica i isprela vune. U ormaru čuvan đemper ispleten od vune šta je ona isprela. Čuvan ga za posebno hladne zime.








I kuvertu.
Stoji mi u ormaru i nakon puno vrimena evo sam je izvadila.











MISAO ZA KRAJ
„ Sigurno je bilo predivno nositi odjeću za koju si znao tko ju je sašio, ali ne samo to, znao si i tko je stvorio tkaninu; u to vrijeme pojedine tkanine bile su dio prave intimne priče u kojoj se sve znalo i ništa nije bila nepoznanica. Danas pak, kupimo odjevni predmet, a da pritom ne znamo ni odakle je on stvarno stigao, a kamoli da znamo tko ga je satkao. Velika je šteta što nema više kalica jer one su bile te koje su znale tkati priču kako je to bilo na početku....“

Goranka Tomaš

Da, predivno je pod rukama osjetit vunu šta je baba prela, mater isplela, osjetit ljubav u svakoj ispredenoj i ispletenoj niti.






Post je objavljen 23.05.2012. u 10:27 sati.