Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti911

Marketing

TAJNIK DVD-a SPLIT PROZVAO ČELNIKA POSRNULOG DRUŠTVA

SPLIT

Nedavno prozivanje čelnika DVD-a “Split” upućeno gradskoj upravi, uz tvrdnje da će ta udruga građana, stara 130 godina, propasti jer im se godinama nije uplaćivao novac iz gradskog proračuna na koji po zakonu imaju pravo, izazvao je pravu buru reakcija kod Splićana. Astronomski dug od 11,7 milijuna kuna, o kojem je govorio Dalibor Radnić, predsjednik DVD-a, bio je doslovno “okidačem” našem sugovorniku Mihovilu Lušiću, dugogodišnjem tajniku Društva, koji, priznao nam je, jednostavno nije mogao ostati šutke.- U vatrogastvu sam od 1993. godine, otac me doveo u DVD i ja sam se zaljubio za sva vremena - kazuje nam Lušić. Tada je Društvo vodio Jerko Laura, za kojeg tajnik kazuje da je, nažalost, marginaliziran u posljednje vrijeme. A to “posljednje vrijeme” je, veli nam dragovoljni gasitelj Lušić, od trenutka kada je na čelo Društva došao Radnić. - Negdje oko 1998. godine izmijenila se garnitura ljudi koji su vodili Društvo. Pravi, čestiti i čisti dragovoljci stali su napuštati DVD, sve zbog neslaganja s rukovodstvom. Žalili smo se početkom 1999. godine, tadašnji dogradonačelnik Miroslav Buličić nas je saslušao i ništa se nije dogodilo - nastavlja priču Lušić.

Godinama im je smetalo što se Društvo vodilo netransparentno, računi se nikada nisu mogli vidjeti, iako je zahtjeva bilo. Nije se znalo “tko pije, a tko plaća” - veli tajnik. - DVD je imao stalne prihode: iznajmljivali smo parking ispred Vatrogasnog doma, poslovni prostor, odrađivali vatrogasna dežurstva u “Jokeru”, na sajmovima “Gast” i “Sasso” i osiguravali koncerte - nabraja Lušić. Pita se gdje je nestao taj novac? Uposlenici DVD-a “Split”, kako smo već izvještavali, 15 mjeseci nisu dobili plaću, no za to, tvrdi Lušić, Grad nije kriv, već upravo Radnić, predsjednik Društva. - Nema se za plaće, ali se uredno svaki mjesec plaća leasing za dva terenska vozila, koje koriste zapovjednik Božo Crljen i predsjednik Radnić - kaže nam Lušić. Smeta mu što se Skupština DVD-a nije održala pune četiri godine, iako su se fiktivni izvještaji uredno plasirali Uredu državne uprave. Upravni odbor DVD-a nije se sastao punu godinu dana, a upravo on mora potvrditi svaku odluku Društva.

Mimo znanja Upravnog odbora donesene su mnoge odluke, pa su se tako prodala neka vozila i cisterne, primali se novi članovi... Došlo je i do podizanja tužbe protiv DVD-a, u kojoj jedan građevinski poduzetnik tuži vodstvo Društva da su mu ostali dužni gotovo dva milijuna kuna. Predsjednik Društva, kazuje nam Lušić, tražio je da se neke odluke retroaktivno napišu, što je on, kao tajnik, odbio uraditi. Za vrijeme Radnićeve vladavine, dodao je, ukinut je i Memorijal “Karaman Bezić”, vatrogasno natjecanje, jer je Radnić držao kako je to nepotrebno. Ukinute su i dodjele priznanja i nagrada, ali i dodatno školovanje za dragovoljne gasitelje. - Svjestan sam da su za mene od danas zatvorena vrata Društva, barem dok je ova garnitura na vlasti, ali jednostavno više ne mogu i ne želim šutjeti! Društvo je iznad nas, trebamo dati sve kako bi se očuvalo - kazao nam je Lušić na kraju.

Komentar svega navedenog zatražili smo i od Dalibora Radnića, predsjednika DVD-a “Split”, koji nam je odmah naglasio da “Društvo ima problema s Gradom i da ih to čini ranjivima”. Odbacio je sve optužbe, kazavši kako mu se čini da Mihovil Lušić, tajnik DVD-a, na nj vrši pritisak bez razloga. - Vašem sugovorniku poručujem da ako me toliko silno želi smijeniti, neka sazove izvanrednu skupštinu Društva i zatraži moju smjenu - kazao nam je Radnić, dodajući: - Kada ste me pred mojim ljudima pitali vladaju li Društvom samovolja i strahovlada – redom su se nasmijali. Bez obzira na sve što se oko nas zbiva, trudimo se ostati na nogama - poručuje Radnić.…. slobodna dalmacija

Post je objavljen 22.05.2012. u 17:41 sati.