Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

I ove godine...Jagnjedovečka legenda 1642.

Jagnjedovečka legenda 1642., povijesna manifestacija kojom mještani ovog koprivničkog prigradskog naselja obilježavaju godišnjicu nastanka svoga mjesta.

"JAGNJEDOVEČKA LEGENDA - 1642. GODINE"
Na prošnju nekoliko doseljenih obitelji, koprivnički kapetan Ivan Vilim Galler šalje svoje vojvode da izmjere područje novog naselja i izdaje im dozvolu kojom ih uključuje u Grad Koprivnicu. Selo ga dočekuje velikim sajmom i gozbom, prikazom seoskih običaja i starih seoskih zanata i vještina.
Miriše svježi kruh iz krušne peći, zamiješen od pšeničnog, ječmenog i raženog brašna. Peku se pogačice, palenjaki, a na dvorištima hlade već pripremljene orehnjače, makovnjače, mazanice i kifli.
Iz daleka mame vrući štrukli sa sirom, zeljem i jabukama, medenjaci i pite. Mijese se i razvlače rezanci, hajdina i prosena kaša puše se u loncu. Na žaru se vrte mladi odojci, peku pilići i riba na rašljama. U kotlu se kuha grah sa suhim mesom, a na vrućoj plati peku svježe pogače.
Za slavlje trebaju čiste bijele košulje, a na postelje valja staviti mirisne plahte od lanenog platna. Pralje ga kuhaju u lugu od pepela, pa peru na potoku i suše na suncu. Na sunce se izvlače preslice i kolovrati, a starice našivaju i pletu pred kućama, promatrajući silni svijet koji danas prolazi selom.
Djeca se igraju i pecaju ribu kojom obiluje čisti bistri potok Jagnjedovec. Na sajmu ima i novih igračaka, ali su i stare igre jednako zabavne.
Muški su poslovi u proljeće veliki i brojni. Treba oguliti kolje, isplesti plotove od pruća, nasaditi motike. Bez alata nema zanata, zato valalja isklepati kose i prirediti plugove.
Valja ispeći dobru rakiju i pripremiti bačve za vino da bi bilo pjesme na polju i goricama.
Seoski zanatlije rade u svojim radionama, ali na sajmu se nudi i roba iz grada, od alata i posuđa do gverca i medenjaka. Treba vidjeti i nova čuda stigla iz dalekog svijeta, a možda pružiti i dlan gatari da se sazna što nosi budućnost.
Kapetana i njegove časnike, ali i sve goste treba nahraniti. Stol je prostrt u krčmi, a mjesta ima za sve goste. A nakon objeda, seoski će se muževi okušati u natjecanju da se vidi tko će biti seoski domaćin do sljedećeg slavlja.
VIŠE: http://www.suncanoselo.com/
VIDEO: Legenda o Jagnjedovcu (2011.)

Post je objavljen 07.05.2012. u 21:20 sati.