Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Maskenbal

Poklade, maškare, svi znamo sve o tome tako da nije potrebno sve objašnjavati.

Maske privlače ljude svojom magičnošću i čarobnosti. Potiču zbog želje da nasmiju, prestraše ili užasnu. Kroz povijest su kultnim obredima, ceremonijama, radi zaštite od nesreća, uroka i zlih duhova. Imale su i snažnu ulogu u kazalištima.
Maske su u Veneciji igrale važne ulogu u svakodnevnom životu, stoga su donešena pravila o njihovom nošenju.Venecijanski karneval datira iz 1268. godine. Na početku je javno nošenje maski bilo zabranjeno, privilegiju je imalo samo plemstvo koje ih je nosilo na privatnim zabavama. Osim u vrijeme adventa i posta, maske su se mogle nositi javno tijekom cijele godine. To je u prvi plan izbacilo dvije najpoznatije maske, Bautu i Volto koje su postale svakodnevni dio odjeće plemstva.

Bauta,baůtta, je imala crni ogrtač ili kapuljaču, najčešće od svile i s puno ukrasa i detalja. Osim lica i ustiju pokrivala je cijelu glavu, uključujući i bradu.



Volto je prekrivala lice, ali osoba koja ju je nosila mogla je slobodno jesti i piti bez skidanja.
Volto doslovno znači lice, i najjednostavnija je za izradu.

Hedonističko,ekstravagantno ponašanje u Venecijskoj Republici trajalo je sve do zabrane Napoleona (1797. g.) koji je zabranio nošenja maski javno i privatno.

Htjela bih jednom ići na Venecijanski karneval. Sviđaju mi se te Venecijanske maske.













Predivne su ove venecijanske maske, zar ne ?

Post je objavljen 20.02.2012. u 17:29 sati.