Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/wingedunicorn

Marketing

Lost, but now I'm found.

Dug post, oprostite mi.


Satovi su danas bili posebno naporni.
Dvočas Napitaka, Povijest Magije, Preobrazdba i, kao šlag na tortu, tročas brige o Magijskim stvorenjima.

Bilo je potrebno vrijeme ubijediti Hagrida da je Skubbles obično stvorenje, gotovo bezjačko, a ne kakva čudnovata zvjer, kakvih je bilo dosta po Zabranjenoj Šumi ovih dana.

No, ona nije više osjećala istu tenziju.

Starz, Nic, Tom, Nell. Svi su bili opet tu.

Nickolas se jako brzo vratio svojem društvu, Malfoyu i ostalima, no, njih dvoje su ostali i dalje u dobrom, štaviše, odličnom odnosui, ono što je Damaris najviše odgovaralo, više se uopće nisu svađali.

'Imaš nešto da obaviš?', upitao je Nickolas.

Damaris je i dalje krila da zna što je govorio Tomu.

'Da.', reče. 'Idem sa Tomom.'

'Opet?', rekao je on. 'Mislio sam da ćeš htjeti da provedemo dan zajedno.'

'Um, ovaj, i ne baš.', priznala je iskreno, grizući se za usnu. 'Samo bi smo se pokačili opet. Vidjet ćemo se kasnije u Društvenoj. Ne mogu se riješiti starih navika.'

'Ja sam ti milijun puta rekao da stvari nisu iste.', rekao je Nickolas. 'Tom je zaljubljen u tebe. On nije ono što ti je bio
prije.'

'Nije.', naljutila se Damaris. 'Vidiš, o ovome ti pričam. Nerviraš me. Sve je kao i prije. A tebi to očito, iz nepoznatih razloga, smeta.'

'Naravno, ja uvijek griješim.', reče Nickolas sarkastično, skrećući pogled nervozno.

'A sada moram ići. Nell me čeka.', reče ona, vidjevši se da se on sprema reći nešto što bi izazvalo još veću svađu, te maltene nestade u vidu lastina repa.

***

'Gdje je Skubbles?', upitala je Damaris, prenuvši se iz pisanja, naravno, Tomove zadaće.

'Mislim da ga je Tom uzeo.', reče Nic ni ne pogledavši je, čitajući neki triler.

'Skubbles se zalepio za njega kao da je Bog.', zakoluta očima Damaris. 'Više voli njega nego mene. Mislim da ću ga pitati da ga usvoji.', dodade potom.

'Nije loša ideja.', nasmeja se Nic. 'On ga vuče svuda okolo, ti si uvijek zauzeta, čitaš ili učiš.'

'Ovaj put i za mene i za njega.', rekla je, vidjevši ga da dolazi, sa njenim rakunom na ramenu, naravno.

'Priznaj da ti je nedostajalo.', nasmeja se Nic.

'I to mnogo.', nasmejala se Damaris.

'Tko god da ti je dao rakuna, mislim da je pobedio.', reče Tom, bacajući Skubblesa na Damaris, znajući da će se rakun vješto dočekati u njenim rukama. Skubbles je obožavao kada bi se njime neko dobacio kao sa loptom. Često se puta Damaris plašila da će se povrijediti kada bi ga ispustila, no, vješte kandže i debeli sloj dlaka i kože to nisu dozvolili.

'Ej, ljudi, ja moram da obavim posle nešto, a potom moram da idem na metloboj.', reče Tom.

'Vraćaš se?', iznenadila se Nic.

'Pa kako, zar nije utakmica 15stog?', nasmeja se. 'Moram malo da jašem ...ovaj, metlu.', reče on zbunjeno, shvatajući da su se Damaris i Nic pogledale pri izgovoru riječi 'jahanje'.

'Ono jeste, dosta si jahao Pancy, sad moraš malo metlu ...', poče Nic, a Damaris se preturi i poče da se smeje.

'Nicolette Axton!', dreknu Tom. 'Mogu da budem loš čovjek i da se razderem da si mi jahala druga Iana u ženskom wc-u, ali ne, neću to uraditi!', govorio je, naravno, glasno. 'Ja sam dobar drug i još bolji čovjek, i ne, neću se drati!'

Damaris se smejala i smejala. Nije bila ovoliko sretna jako dugo. I shvaćala je da nikad neće biti sretnija nego što je sad, u ovom trenutku.

'Bezobraznica. Ne znam koliko ću biti sposoban za trening sad.', prilazio je Ian sa žalosnom facom i metlom, vukući se i, k'o fol, šepajući a Starz je dolazio za njim.

'Vas dvojica!', viknula je Nic. 'Da ste se odmah ućutali i urazumili da ne bih ...', zacrvenjela je.

'Nic?', iznenađeno je viknula Damaris. 'Pa nije valjda istina?'

'I ti da ućutiš!', zbunjeno je promrsila Nic, a obrazi su joj goreli. Upirala je prst preteći. 'Da si ućutala odmah!'

'Odoh ja sad, imam nešto, kao što rekoh, da obavim, pa se vidimo posle.', reče Tom kroz smijeh, vidjevši se šta se sprema.

'A šta to?', upita Damaris. 'Stalno ideš 'nešto' da obavljaš, mogao bi da se izjasniš šta je.', rekla je. Nije navikla da on krije od nje bilo šta. Najviše se bojala jer njegovo bledilo nije prolazilo.

'Nevažno, bre, glupost. Za zadaću.'

'Zadaću ti pišem, ovaj, ja?', rekla je zbunjeno.

'Onda neću ništa obavljati.', nasmeja se. 'Da dođeš posle da me gledaš kako jašem.', reče.

'Ako ćeš da jašeš Pancy, neću.', reče Damaris, te opet izazva smijeh.

'Pustit ću ti noćaš bubašvabe u krevet, a ti samo zezaj.', naljuti se Tom.
'Ne, ne bi ti to uradio.', nakezi se Damaris naivno. 'Dolazim posle, ne brini.'

* * *

'Idemo zajedno?', upita Nic. 'Želim da ih vidim kako jašu.', nasmeja se bezobrazno.

'Jel ti to da vidiš jel metla bolja od tebe?', upitala je Damaris.

'Dobro, pokvarena si!', naljuti se Nic. 'Nema ni 2-3 sedmice kako si tu, a počela si da preteruješ.', nasmejala se.

'Šta ću, dobar je osjećaj zafrkavati stare prijatelje.', nakezi se opet Damaris naivno.

Dugo su razglabale o novostima, o satovima, o ispitivanjima, o ljudima, o Ianu i ostalim momcima.
Kada su već sele na tribine, Nic se odvažila na jedno pomalo neprijatno pitanje za Damaris.

'Dam, jeste li ti i Nickolas zajedno?', upitala je.

'Zašto bih ti lagala?', odjednom se smorila. 'Ne.', reče. 'Niti ćemo ikada biti. On mi jeste pomagao u mnogo stvari, no, nismo zajedno niti ćemo ikad biti.'

'Ali, zar ti se makar ne sviđa?', upitala je Nic.

'Nemoj me shvatiti pogrešno, on je zaista preinteligentan i lijep, no ...to nekada nije dovoljno.', rekla je Damaris.

Potajno je shvatila da nema sa njim bliskost koju ima sa Tomom, no, to je bila samo prolazna misao. Naravno da joj se ni jedan ni drugi nisu sviđali. Niti će.

'A od koga je onda rakun?', upitala je Nic.

Tu ju je uhvatila na prepad. Nije htjela reći da je od Nickolasa, opovrgnula bi ono što je svima tvrdila a niko nije shvaćao - mislili bi još više da su zajedno. Morala je reći istinu. Naposljetku, upoznavanje Eleazara je bila njena velika, možda i najveća želja i oduvijek je sanjala podijeliti to sa njima. No ...činilo bi joj se često, kada god bi htjela da kaže, da nije spremna za to.

'Nic ...od Eleazara je.', rekla je Damaris nesmotreno, jedva prevaljujući preko usana.

Nic, koja je jela Bertijeve bombone, zagrcnu se, te umalo ne ispljunu jedinu slatku koju je uspela naći.

'Od tvog oca?', dreknula je glasno te iskolačila njene krupne oči, uokvirene crnom senkom i krejonom u nju od iznenađenja.

'Da, Nic.', rekla je Damaris. 'Upoznala sam ga pre nekih mjesec i pol. Arhiepiskopija nije pala. Naprotiv, jača je nego ikad. I prima nove sljedbenike koji ne moraju imati svećeničku krv.', dodala je.

'Znači ...ti i Tom zaista ne idete na 7.godinu?', iznenađeno je govorila.

'Ne. Ne ako Smrtonoše budu okupirale Hogwarts.', rekla je. Što je bilo teško za priznati, a bilo je očevidno, jeste da je njoj izuzetno smetalo što neće moći provijesti još jednu godinu bezbrižno, uz njih. Tko zna kada će ih vidjeti posle ljetnjeg raspusta. Oni su nekako bili bezbedni.

* * *

'MOLIM?', viknuo je Tom. 'I ti si to meni prećutala?!'

Starz, Tom, Nic, Nell i Damaris su sedeli u Starzovoj i Tomovoj spavaonici. Ostatak koji beše dijelio spavaonicu sa njima, nije bio tu. Tom i Starz su bili jedini prisutni 'vlasnici'.

'Tome, nisam bila spremna da ...'

'Ne možeš tako nešto da mi prećutiš, Damaris!', prekinuo ju je u pola rečenice, šetkajući nervozno po sobi. 'Uporno roditeljima pričam da ne znaš još uvijek ništa i oni misle da ih lažem!', vikao je. 'A sigurno su saznali, znaš da su stalno sa njim!', rekao joj je nakon duge priče, jer je nedavno i on čuo da se Eleazar vratio, no, po svom slobodnom sudu iz razgovora sa svojim roditeljima je mislio da Damaris ne treba još uvijek ništa reći. A ona nije ništa spominjala, te je ta, za nju jako bitna stvar, otišla u sjenu pomirenja i lijepih dana.

'Tome, nisam imala namjeru prećutati.', smireno je odgovorila Damaris, gutajući knedlu jer joj je bilo užasno neprijatno. I Starz se beše naljutio. 'Jednostavno ...činilo mi se da nisam još uvijek bila spremna da pričam o tome.'

'Jesi li ti Eleazaru onda napunila glavu pričom da se Dumbledorova smrt treba sprečiti?', upitao ju je grubo, čučnuvši ispred nje.

'Odmah prvo veče kada sam ga upoznala.', izokola je potvrdila teoriju.

'Kako si samo uspela, nije mi jasno?'

'Tome.', stade konačno Starz u njenu odbranu. 'Dumbledorova smrt nije korisna ni za koga. Nije vama u interesu. Bar ne ako nije ubijen od vaše ruke, to je logično...'

'Here we go again ...', zakoluta Tom očima. 'Pričali smo o ovome, brate. Ne smemo da se petljamo u posla Smrtonoša. Ne još uvijek.'

'Tome, ako se to mora desiti, neka to uradi Snape.', reče Damaris. 'Dumbledore je iz ličnog interesa podržavao Svećenike, a Snape je na njego ...', potom je preklopila šakom usta. Stajala je činjenica da su oni bili njeni prijatelji, ali koliko je znala Nellina majka je bila Smrtonoša. Ma koliko je sama Nell podržavala Svećenike i bila protiv uzdizanja Mračnog Gospodara iz ličnih interesa, bojeći se za svoju obitelj i za svoje prijatelje, i dalje nije smela da zna neke činjenice o Snapeu. Bar ne još uvijek.

'Molim?', upita Nell. 'Čekaj, jel je ona to upravo htjela da kaže da je Snape na Dumbledorovoj strani?!', ciknu odjednom.

'Ne.', reče Starz jednostavno. 'Ne tripuj.', dodade. 'Snape je na strani Mračnog Gospodara, ali služi Dumbledoreu da ne bi bilo sumnjivo. I da bi, naposljetku, omogućio njegovu smrt. Iskreno se nadam da će ga on ubiti.'

'On je pod tajnom neraskidivom zakletvom Narcissi.', rekao je Tom. 'Nikome ne pričajte, Nickolas mi je rekao.'

'Šta to treba da znači?', upitala je Damaris.

'Da Malfoy treba da ubije Dumbledorea.', sklopio je oči te uzdahnuo.

'MOLIM?', vrisnu Damaris. 'On?! On?!', bila je potpuno šokirana. 'On je jedan istripovani burzuj, ne zna ništa, kako on misli da ....'

'Ućuti, Damaris!', viknuo je na nju. 'Zato je Snape pod neraskidivom zakletvom. Ako on obavi to, onda smo mirni još neko vrijeme.'

Damaris se činilo da je ovo sve počelo da liči na razdvajanje njene ekipe.

Tom, ona i Starz, kao budući Svećenici, morali su da kriju dosta stvari od Nell. A također, krila je i ona.
Samo ju je pogledala i shvatila da je ona znala za šta je Malfoy izabran. Nic je nekako bila neutralna.

21 je bio jako blizu.
Nije bilo vremena za to.


Post je objavljen 20.02.2012. u 16:43 sati.