Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/energija-sunca

Marketing

ZNANOST, ZHAHOST, HUMANIZAM I KRITIČKO RAZMIŠLJANJE PO PITANJU GMO-a

Institut Ruđer Bošković u suradnji s udrugom CFI Croatia - Centar za promociju znanosti, humanizma i kritičkog razmišljanja 10.02.2012. godine u 18.00 h organizira tribinu "Mistični GMO" koju će voditi dr. sc. Hrvoje Fulgosi, inače predsjednik vijeća za GMO pri hrvatskoj vladi , a koje je s par izuzetaka sastavljeno od GMO drukera.

Ovo liči na još jedan pokušaj guranja GMO-a slično radionici održanoj prošlog prosinca u Zagrebu na temu "Pokusna polja i praćenje GMO-a nakon uvođenja u okoliš i stavljanja na tržište GMO-a", kada je npr. voditelj radionice na jednostavno pitanje kakvi su prinosi tih GMO-a jednostavno odgovorio da ne zna. A zna se da je vjerodostojnim studijama potvrđeno kako su prinosi GMO usjeva u pravilu puno manji nego prinosi običnih usjeva. Da se ne govori o izmjenama DNK, mnogobrojnim rizicima po zdravlje, pojavi novih super korova, izmjeni energetske slike koju uzrokuje čak samo 0,5% genetskog preinačenja, povećanim količinama pesticida i otrova zbog kojih je npr. EU da bi mogla uvoziti GMO morala za 200% dignuti dopuštenu granicu rezidua glifosata itd.

Ovdje je problem što su se hrvatski građani jasno odredili prema ovome pitanju. Sve su hrvatske županije proglašene GMO-free zonama. Zato bi ovo moglo predstavljati politiku malih koraka na djelu, jer je u ovakvom slučaju krupnom kapitalu koji tu ima svoje interese relativno izvodljivo to nametnuti odozgor, stavljanjem u džep nekoliko ekonomski orijentiranih ključnih političara i nekoliko isto tako dobro proračunatih utjecajnih znanstvenika. Pri tom se ne smije izgubiti iz vida da iako je većina zemalja dične EU zabranila genetski preinačene usjeve, ipak GMO-i tu ulaze na mala vrata, da se Vlasi ne dosjete, preko stočne hrane, prehrambenih pripravaka, lijekova i cjepiva, pa se željeni efekti ipak postižu, istina u manjem omjeru.

Post je objavljen 13.02.2012. u 21:19 sati.