Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Blaženi Alvar iz Cordobe


19. veljače

Etimološki Alvar je germanskog porijekla i znači Onaj tko je branitelj svega.


Blaženi Alvar nosi siromaha kip ispred samostana u Kardobi

Alvar iz Cordobe rođen je u Zamori polovicom XIV. stoljeća u bogatoj viteškoj obitelji. Mladi Alvaro se školuje u koledžu u Kardobi koji je djelovao pri kraljevskom samostanu san Pedro.

To su bile loše godina za Crkvu i općenito za cijelo čovječanstvo. Crna smrt je desetkovala gradove i ispraznila samostane. Dio onih malobrojnih koji su se odlučili za samostan nisu imali prvotne želje za samostanskom strogoću i obdržavanjem pravila.
Osim toga i Crkva je proživljavala teške dane, Papa u Avinjonu, pa opet kasnije zapadni raskol.

Unatoč nesklonom vremenu za Crkvu mladi Alvar 1368. pristupa Red Propovjednika. U samostanu se još ozbiljnije posvećuje studiranju u duhu dominikanskog Reda. Zatim odlazi na sveučilište na Salamanki gdje magistrira teologiju. Tu nastavlja i profesorsku karijeru. U isto vrijeme bio je ispovjednik kralja Ivana II od Kastilje i njegove majke.


Blaženi Alvar

Kao gorljivi i vatreni propovjednik posvećuje se reformi Reda koju je pokrenuo Rajmund iz Kapue i njegovi učenici. Između 1418. i 1420. godine odlazi u Italiju, te poslije u Svetu Zemlju na hodočašće.

Nakon povratka, posvećuje se utemeljenju samostana Scala Coeli u Cordobi, koji postaje koljevka dominikanske reforme u Španjolskoj.
Njegov stogi molitveni život privukao je mladiće sa svih strana Španjolske u novosnovani samostan.

Postavši prior, izgrađuje nekoliko kapela po različitim djelovima samostana koji su posjećali na Via Doloroza u Jeruzalemu, kako bi redovnici bolje mogli meditirat o Muci Gospodnjoj. S vremenom se pobožnost proširila i u druge samostane čime su polako nastajale neke od postaja Križnog puta.

Upravo zbog toga se svrstava u one pobožne duše, koje su najviše doprinjele da se na zapadu proširi pobožnost Križnog puta. Iz svog samostana Scala Coeli uspješno je djelovao u Redu i izvan njega.

Umro je 19.veljače oko 1430. godine. Njegovi zemni ostaci časte se u samostanu Scala Coeli. Papa Benedikt odobrava njegovo štovanje 22. rujna 1741. godine.



Post je objavljen 19.02.2012. u 00:13 sati.