Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vzgsvetanedelja1993

Marketing

POKAZNA VJEŽBA „GENERA 2012“

KALINOVICA
Piše: Damir Marenić

Sa stogodišnjom poviješću i tradicijom, GENERA d.d. vodeći je proizvođač proizvoda za zaštitu zdravlja životinja u Hrvatskoj i na susjednim tržištima. Svojim kupcima nude široki raspon proizvoda za prevenciju i liječenje bolesti životinja, uključujući i biološke i kemofarmaceutske pripravke. Zbog specifikacija materijala i supstanci sa kojima se susreću veliku pažnju pridodaju i protupožarnoj zaštiti. Stoga je u petak 27.siječnja 2012. godine
održana pokazna vježba pod radnim nazivom „Genera 2012“ u kojoj su sudjelovali članovi DVD-a Kerestinec, društvo koje se nalazi neposredno uz samu Generu d.d. i samim time najbliži na možebitnoj intervenciji. Uz pretpostavku da je došlo do požara na zgradi Genera Vitamedera a u sklopu koje se nalazi i zgrada Financije u 13 sati dana je uzbuna u samoj Generi gdje su radnici polako napuštali svoja radna mjesta i izašli na krug tvornice. Dok su radnici izlazili iz tvorničkih prostora operativni dispečer 112 dao je uzbunu glavnom vatrogasnom zapovjedniku Nevenku Čižmešija koji putem Alarm sustava diže interventnu postrojbu DVD-a Kerestinec. U vrlo kratkom vremenu na intervenciju izlazi autocisterna, autoljestva i kombi vozilo te deset vatrogasaca.

Dolaskom na mjesto intervencije i u razgovoru sa dežurnim vatrogascem doznaje se da je do požara došlo zbog zapaljenja sirovina u proizvodnji dezinficijensa. Vatrogasac je još obavijestio voditelja službe Zaštite na radu da je došlo do ozljeđivanja radnika te se poziva služba Hitne medicinske pomoći. U koordinaciju glavnog zapovjednika VZG-a te zapovjednika DVD-a pristupa se gašenju požara na Genera Vitamedera .Vodna grupa polaže „B“ cijevnu prugu do razdjelnice i polaže „C“ cijevnu prugu za prvi mlaz. Za to vrijeme navalna grupa oprema se izolacijskim aparatima i pristupa gašenju sa unutrašnjom navalom u prostoru dezinficijensa. Vodna grupa se oprema izolacionim aparatima i postavlja C prugu te preko ljestava ulazi u prostor 1. Kata i pristupa gašenju. U istom momentu uz pomoć autoljestvi vrši se evakuacija djelatnika sa zgrade Financija koji su ostali na prvom katu. Uz vatrogasce na vježbi su sudjelovali djelatnici Hitne medicinske pomoći Samobor te policija PP Samobor.

Cilj ove vježbe je bio uvježbati načine i postupke kod gašenja požara i spašavanje osoba, u i iz poslovnih objekata Genere d.d..Voditi računa o ne izazivanju nepotrebne štete na samom objektu kao i o predmetima u njemu. Uvježbati koordiniranost rada više vatrogasnih postrojbi na jednoj intervenciji.

Uz prisutnost predsjednika Uprave Genera d.d. g. Marka Smetiška, izvršne direktorice Korporativnog poslovanja gđe. Ane Bagarić, izvršnog direktora Financijskog poslovanja g. Janka Štefaneka, direktorice Pravnih poslova gđa. Zorice Vitez, gradonačelnika Grada Sveta Nedelja g. Drage Prahina, glavnog županijskog zapovjednika g.Josipa Novosela, predsjednika VZG-a Sveta Nedelja g.Damira Marenića te gđe. Željke Špoljar i g. Gorana Škarića koji su zaduženi za protupožarnu preventivu u samoj Generi d.d. prezentirana je brzina dolaska vatrogasaca na intervenciju, odrađenost same intervencije a ujedno i rad sa autoljestvom koju je vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje kupila krajem prošle godine. Prikazanom vježbom kerestinečkih vatrogasaca zadovoljstvo nisu krili vodeći ljudi Genere d.d. te se nadaju da do stvarnih intervencija neće doći.






Post je objavljen 28.01.2012. u 21:24 sati.