Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thejourney

Marketing

Krokodili, vladari Aligatorovih rijeka

Pijev ptica, plavo nebo prošarano rijetkim bijelim oblacima, mirno vodeno prostranstvo, zelena trava, stabla i žbunje koje izvire iz vode te tu i tamo koje ogoljelo deblo što cijeloj slici daje posebnu čar.
Photobucket
Mir prirode za vrelog ljetnog dana. Slika je idilična. Priroda zna stvoriti savršenu ljepotu i to je napravila na sjeveru Australije. Yellow Water (Ngurr-ngurrba) te West, East i South Alligator rivers su predivne za kišnih razdoblja.
Nesavršeni bijeli čovjek, Phillip Parker King, koji je prvi došao do njih, nazvao ih je krivim imenom misleći da je u njima vidio puno velikih aligatora. Kad je pogreška uočena, bilo je već kasno i rijeke su ucrtane u karte i nazvane po aligatorima umjesto po krokodilima koji vladaju njima.
Photobucket

Metalni brodić polako reže vodu.
Prolazimo kraj bovica koje drže mrežu. Svaka ima različite rupe.
Photobucket
Ne proizvode ih s njima. To su ugrizi krokodila.
Pojasevi za spašavanje ne bi puno pomogli u ovim vodama. Ljepota je samo na površini. Ne znam što je ispod nas.
Photobucket
Nije mi ni na kraj pameti umočiti ruku u vodu onako kako bih to napravila u Jadranskom moru.
Čovjek je u rijekama sjeverne Australije bespomoćan van metalnog broda. I ne samo čovjek. Za vrijeme kišnih razdoblja u ove vode doplivaju i morski psi. Prije 3 godine je jedna turistička tura svjedočila pobjedi krokodila nad morskim psom. Morski pas je bio dug samo 3 metra. Krokodil ih je imao 5.

Photobucket

Zaštićeni su u divljini. Kažu da se krokodil mora bojati samo većeg krokodila. Oni su vrsta koja se jede međusobno. Samotnjaci. Svaki caruje u svom području. Naravno, ženkama dopuštaju pristup.
Fascinantni su sa sigurne udaljenosti.
Čini se da ih ništa ne može omesti dok mirno smireno idu prema svom cilju.
Nisu opasni samo u vodi. Brzi su i na kopnu. Kad se voda povuče, zaposlenici Kakadua, rangeri, prvo pregledaju cijelo područjem gdje je bilo vode da premjeste krokodile koji su se naselili tijekom kišnog razdoblja. Tek nakon toga je dozvoljen pristup ljudima …uz vječnu napomenu opreza.
Photobucket


Post je objavljen 09.01.2012. u 10:20 sati.