Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Treći dan devetnice svetom Tomi Akvinskom


Sveti Toma primjeru poniznosti

Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen. (Mt, 23,12)


Sveti Toma Akvinski i Summa

Sveti Toma, kao mladog studenta kolege su te nazivale «nijemim volom». Ne samo da si bio inteligentniji od njih, nego si napade podnosio strpljivo i bez da im se suprostaviš. Bio si obdaren čistim razumom, ali si isto prepoznao da je izvor svakog dara Bog.
Ponizno si podnosio svoju ovisnost o Bogu moleći ga da te prosvjetli, zato što si htio djelovat samo za njegovu slavu.

Sveti Toma, moli za mene da i ja naučim uvijek djelovat s poniznošću, a nikad sa praznom željom da budem cjenjen od drugih. Pomozi mi da tražim samo Božju slavu i da djelujem uvijek nadahnut dobrim namjerama. Učini da postanem ponizan sada, a moja djela neka vječno sjaju u nebu kao nebeske zvijezde.

Molitva:

Sveti Toma Akvinski, zaštitniče studenata i katoličkih škola. Zahvaljujem Bogu što ti je podario darove razuma i znanja koje si koristio za podizanje Crkve u ljubav.

Zahvaljujem Bogu i na velikom broju i bogastvu teoloških djela što si nam ostavio napisana. Nisi bio samo veliki učitelj, nego i čovjek velikih vrlina koji je želio da mu svetost ispuni srce. Iako te ne mogu slijedit u znanstvenim istraživanjima, mogu te slijedit u poniznosti i ljubavi što su označile tvoj život, kako kaže sveti Pavao «ljubav je najveći dar» dan svima.

Moli za mene da mogu rasti u svetosti i milosrđu. Moli za sve katoličke škole i za one koje ih pohađaju i u njima podučavaju. Posebno te molim podaj mi milost koju te tražim u ovoj devetnici (sad reci svoju nakanu). Amen.




Post je objavljen 21.01.2012. u 00:33 sati.