Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Sveta Margita Ugarska


18. siječnja

Među ženskim figurama prve generacije dominikanki koje privlače pažnju, sigurno spada i sveta Margarita Ugarska. Sveta Margarita, kći Bele IV., ugarskoga kralja, i Marije Laskaris, kćeri carigradskoga cara, rodila se 1242. u Klisu kraj Splita kao deveto dijete. Prije rođenja, roditelji su je prikazali Bogu za slobodu svoje zemlje.


Sveta Margita ugarska

U prvim desetljećima nakon smrti svetog Dominika, braća dominikanci su imali samostane i u udaljenijim dijelovima Europe. Njihov primjer su slijedile i dominikanske monahinje.
Upravo u jedan takvi samostan svete Katarine u Vesprimu na obali jezera Balaton, je bila dovedena sveta Margita ugarska, te povjerena na odgoj redovnicama svetog Dominika.

U tom samostanu su bile odgajane djevojčice plemića i bogatih obitelji. Kroz učenje, igru, molitvu i kućanske poslove već prema godinama bile su pripremane za plemićki život.

Sveta Margita Ugarska je odmalena vršila pokornička djela i djela milosrđa. Veliku blagost prema sestrama, kojima je željela služiti i u najneznatnijim stvarima, sjedinila je s nastojanjem da uspostavi mir i s neslomivom snagom da prokazuje nepravde.
Bila je ražarena ljubavlju prema euharistijskom otajstvu i Otkupiteljevoj muci, te pobožnošću prema Duhu Svetome i blaženoj Djevici Mariji. Izgarala je kao pomirbena žrtva za oslobođenje svoga naroda od Tatara.

U dvanaestoj je godini položila redovničke zavjete na ruke općeg učitelja Reda Humberta iz Romansa te je neobično brzo napredovala i sasvim se posvetila raspetome Kristu.Kada bi joj otac imajka dolazili u posjete i donosili bogate darove sve bi razdjelila sirotinji.

S mirom u zemlji roditelji su zaboravili na obećanje Bogu i počeli su je nagovarat da prihvati bračne ponude poljskog princa, garantirajuć joj da će osobno zatražit od svetog Oca oslobađanje od zavjeta. Odlučno je odbijala sve ponude te se još više posvečivala molitvi i postu.

Preminula je 18. siječnja 1270. u 28 godini. Pio XII. uvrstio ju je među svetice 19. studenoga 1943. Njezin je grob nestao u XVII. st.


Simbolični "grob" svete Margite ugarske


Iz Povelje o kanonizaciji, pape Pija XII.

(AAS 36, 1944., str. 33-40)

Posvetivši se Zaručniku djevica, neumorno je nastojala da se suobliči Kralju mučenika

Margarita, postavši oduševljena učenica Križa, posve je zaboravila kraljevsku kuću. Njezin je duh tako cvao poučljivošću i poslušnošću da su je sestre okruživale nježnom ljubavlju. Prema Isusu Kristu i Bogorodici Djevici njegovalaje anđeosku pobožnost, koja je nadilazila njezinu dob; odlikovala se plemenitim ponašanjem i ljepotom duše.

Stoga je njezin otac, da bi sebi i svome kraljevstvu sigurnije i uspješnije privukao božansku pomoć, na jednom otočiću na Dunavu sagradio samostan na čast bl. Djevice Marije, i u nj, uz sestre redovnice, smjestio i svoju kćerku Margaritu, "koju je među ostalom djecom nježnije ljubio jer je na njoj opažao očite početke pobožnog i Bogu dragog ponašanja".

U međuvremenu, Margarita, odbivši ženidbenu ponudu jednoga uvaženog poljskog kneza, u dvanaestoj godini položi svečane zavjete pred Humbertom, časnim učiteljem Reda. A kad ju je ozbiljno zaprosio češki kralj, da bi očuvala netaknutu vjernost, zadanu božanskom Zaručniku, i da bi otklonila ovu ili bilo koju drugu prosidbu, zatražila je da javno izjavi zaruke s Kristom i da nosi veo na glavi, a to je, na svoju veliku radost, od ostrogonskog nadbiskupa i postigla.


Smrt svete Margite ugarske

Posvetivši se na taj način Zaručniku djevica, ne držeći nimalo ni do sebe ni do svijeta, mrtveći vlastito tijelo, neprestano se trudila suobličiti Kralju mučenika.
Uvijek je živo željela da se oblači u najjednostavnije haljine i da obavlja najniže poslove: da mete kuću, da čisti prljavštinu, priprema jelo, a najveća joj radost bijaše imati neku tešku dužnost. Bolesnim sestrama, pa i sluškinjama, dok su se druge bojale zaraze, ona je služila s takvom ljubavlju i takvim samoprijegorom da je sve teške i najniže službe prisvajala za sebe.

Otajstva muke Isusove razmatrala je jecajući, i žarko je čeznula za mučeništvom. Najradije je pred Isusom, skritim pod velom kruha, ili pred njegovim likom na križu, izlijevala osjećaje svoga srca. Posvuda je i gotovo neprestance molila, te je propisanim božanskim hvalama nerijetko još nadodavala cijeli psaltir, molitve Bogu Ocu i Duhu Tješitelju, ili pozdrave predragoj Bogorodici Djevici.

Da ublaži srdžbu svemogućega Boga i da na svoj narod privuče Božju blagost, "ronila je obilne suze i trapila tijelo postovima. Obučena u kostrijet, željelaje okajati grijehe svih koji se bezbožno pred Bogom vladaju. Oplakujući bijedu potlačenih, žarkim je molitvama nastojala da Gospodin Isus Krist svojom moćnom desnicom obrani nevine i svetu majku Crkvu, sabranu njegovom dragocjenom krvlju."

Nadalje, Margarita nije svoje djelovanje ograničila samo na mnogobrojne molitve i tešku pokoru, nego se, ražarena apostolskom revnošću i ojačana herojskom snagom, usudila sasvim otvoreno žigosati nepravdu ma tko je činio, pa bio to i nositelj najveće časti i vlasti.

Margarita je triput odbila ponuđene zaruke i s punom slobodom odgovorila da želi očuvati djevičanstvo, obećano Gospodinu Isusu. Taj božanski Zaručnik, uvijek vjeran i darežljiv, odabrao je u srcu svoje službenice slatko boravište i obdario je obilnim nebeskim darovima, te nju, zajedničarku svoje muke, učinio za života i poslije smrti sudionicom svoje utjehe i svoje moći.


Molitva sv. Margariti Ugarskoj

Pripjev: Blažena Margarito, koja si ovdje na zemlji svima žalosnima pružila utjehu ljubavi, pomozi s nebesa i nama bijednima i isprosi nam život s blaženima na nebu.

R. Moli za nas, blažena Margarito.
O. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se. Bože, ljubitelju i čuvaru djevičanstva, čijom milošću je tvoja službenica Margarita združila ljepotu djevičanstva sa zaslugom dobrih djela, daj, molimo, da uzmognemo obnoviti čistoću duše duhom spasonosne pokore. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.




Post je objavljen 18.01.2012. u 00:01 sati.