Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toystory

Marketing

Kakvim Smo Se Kockicama Igrali



Ako zanemarimo pobjednika svih igracaka ikad, a to nam je dobro znani, i najskuplji LEGO, onda nam ostaju sjećanja o igrackama s kojima smo proveli dobar dio uvoda u život. Kockice kakve god bile uvijek se kutija u kojoj su stajale iz dana u dan prevrtala i od njih bi se radilo novo malo carstvo za figurice iz kinder jaja, plasticne kauboje i indijance, gumenjake ili autice. Ovog puta necemo pricati o svijetu LEGO kocaka, (LEGO ce morati u zaseban post) ali cu vas podsjetiti na stare kocke s nasih prostora koje su žarile i palile prije nego se uvoznik dosjetio legica.

Drvene kocke, kazu i najzdravije za igranje jer su od prirodnih materijala. Jednostavni oblici mogu nam otkriti cuda. U danasnjem svijetu raznolikih kockica, kineskih kopija lega i sl. drvene kockice su skoro pa pale u zaborav. Oni rijetki koji se sjete drvenih kocaka i potraze ih u ducanima za svoje potomke nerijetko se šokiraju. Shvate da danasnje drvene i "zdrave" igracke kostaju kao i sve sto se zdravlja dodiruje, pa se na kraju odluce za radioaktivne kineze koji po otvaranju kutije s plastikom izdahnu opasnu maglicu. Danas mozete u ducanima pronaci ovakve jednostavne kocke, no ocekujte da im je cijena za ovu kolicinu biti oko 500 kn pa na vise.



Ako ste generacija 80ih, a isli ste u vrtić sjetiti cete se i velikih "u boji drva" kocaka, stožaca, valjaka. Stajale u velikim drvenim kolicima u vrtićkoj sobi. Nerijetko bi takva drvena gromada od kocke pala djetetu na nogu ili ruku sto bi znalo jako boljeti, no unatoc bolovima u vrtiću su te drvenjače bile jako popularne. Kućne verzije istih u 80ima bile su mnogo manje i obojane u raznim oblicima. Na slici ispod.



Postojale su jos plasticne kocke u obliku zidica kucica s prozorima na koje su se stavljali krovici, vidjene su i danas u prodaji. Kocke koje su se pokazale najzabavnijima i oblicima najraznolikijima (prije dolaska legica) bile su kocke tad dosta na cijeni , marke Italo Cremona i slične, bile su preteca legicima.

kocke o kojima govorim su ove prve u redu na slici dole.


Bilo je tu jos raznih varijacija, neke kocke su nas poducavale pisanju i racunanju. Neke su bile kao didakticka pomagala, po oblicima bi se gurale u rupe na kantici. Sjecate li se ovih kocaka slika dole-desno, sto su se spajale malim plasticnim stapicima.



Sve u svemu bilo je to jako lijepo djetinjstvo, a najbolja igra je bila kad bi se sve kockice zajedno pomijesale i kad bi se od njih slozio najveci grad.

Ugodni vam praznici, iskoristite ovo zimsko prazničko vrijeme za slaganje kocaka pod borom.

Post je objavljen 28.12.2011. u 11:16 sati.