Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fototvornicasnova

Marketing

Wasabi



Čudesna biljka zvana Wasabi (qu). A da ju bolje pogledamo ili pomirišimo, rekli bismo to je hren, ili barem neki daljnji rod. Wasabi je japanski hren. Specijalan i jedinstven. Skupocijen i rijedak. Skuplji od zlata.
Nedavno sam dobila jedan primjerak, svijež i zdrav. Taman spreman za upotrebu. Za ribanje po specijalnoj dašćici načinjenoj od finog drveta, te presvućene kožom morskog psa (raže ili morske mačke). Samo mi je sviježa riba nedostajala za trenutačnu degustaciju.
Prva pomisao mi je ipak bila, hajmo u sadnju rijetke biljke. Sklonost skupljanju sjemenja i bilja tu je došla u prvi plan... No skupljanje informacija za čas me prizemljilo.
Wasabi je rijetko izbirljiva biljka i samim time cijenjena i skupa. Za uzgoj ne treba puno novaca za biljke ali za pravu situaciju je skoro nemoguće napraviti idealne uvjete. Samo par lokacija na svijetu imaju tu čast. Ono što izbirljivom japanskom konjskom hrenu najviše odgovara, je protočna izvorska voda, i zrak na temperaturi od minimalno 8 i maksimalno 20 stupnjeva Celzijusa, s tim da sunčano svijetlo smije samo okrznuti datu lokaciju. Što će reći da kanjon mora biti topao i dovoljno dubok da ne dopire previše svijetlosti, a opet dovoljno sretno postavljen da minus nikad ne stiže u sretnu dolinu. U suprotnom, vlasnik plantaže mora obezbijediti zaštitne mreže protriv dragog nam sunčeka ili nekog minusčića... No ni to nije garancija uspijeha jer sama voda mora biti idelanog sastava minerala i ostalih đakonija...
Uglavnom, teško izvedivo na našim prostorima... (osim ako...)
Zato ćemo uživati samo u blagodatima japanskog uzgoja i praviti se da je to to...



Dašćica presvučena kožom nekog morskog psa...









Post je objavljen 27.12.2011. u 07:59 sati.