Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Sint (2010)

Svetac (2010)

Photobucket

Produkcija: Parachute Pictures / TDMP
Redatelj i scenarist: Dick Maas

Uloge:
Bert Luppes (Goert).....................Huub Stapel (Niklas)
Egbert Jan Weeber (Frank).........Caro Lenssen (Lisa)

Film je izašao u kina 31. Listopada, 2010 godine (Razor Reel Fantastic Film Festival)
Trajanje: 85 minuta
Zarada: 1 516 637 € (Nizozemska); 179 382 $ (Belgija)
Zarada u prvom vikendu u Nizozemskoj: 697 149 €
Službena stranica filma
Foršpan filma...

Photobucket

SADRŽAJ:
''- Svaki put kad se puni mjesec poklopi na 5. Prosinca, bivši biskup i krovločni bandit, a sada prokleta duša Niklas sa svojom malom razbojničkom bandom živih mrtvaca kreće u osvetnički pohod na grad Amsterdam i njegove stanovnike. Svi znaju legendu o njemu i što je u stanju učiniti, no malo je onih koji vjeruju u njegovo postojanje, a ti malobrojni...da li su stvarno dovoljni da zaustave ono što je već bilo mrtvo i tako zaustave krvoproliće nevinih?''

Photobucket

RECENZIJA
- Dvoumio sam se da li da danas objavim recenziju ovog filma ili "Rare Exports: A Christmas Tale" (2010), no na kraju je “Svetac'' prevladao. Dojmovi su najsvježiji jer sam ga pogledao prije 15 minuta, tako da je bolje da krenem:


Što valja kod filma:
- 85% CGI-efekata
- priča i grafičke scene nasilja
- Djed Božićnjak kao glavni negativac
- snježni ugođaj
- početak obećavao
- scena NIklas na konju vs. murija u autu


Što ne valja kod filma:
- scenarij i dublja povijest negativca (znamo samo da je razbojnik i ništa više od toga, pa tako ne saznajemo kako se pretvorio u živog mrtvaca, zašto nosi svećeničku odoru i sl.)
- razvitak priče i likova
- dijalozi, povremeno gluma
- 15% CGI efekta
- scena NIklas na konju vs. murija u autu je mnogo nalik onoj sceni iz rimjeka ''Wolf Mana'' (2010) Joe Johnstona, gdje Aberline ganja Čovjeka Vuka

Photobucket

Završna riječ:
Jedini pravi nizozemski horor redatelj Dick Maas (''De Lift'', rimejk ''Down'', ''Amsterdamned'') se nakon 9 godina vratio svom omiljenom žanru sa vrlo zanimljivim (i jako razvikanim po filmskim forumima i horor sajtovima), ali nažalost prosječnim filmom.
Prvo da razjasnim da ovaj hororac nije nimalo blizak ili nalik filmovima poput ''Silent Night Deadly Night'' (1984) i "You Better Watch Out" iako se u svima njima kao negativac nalazi upravo Djed Mraz. ''Sint'' je film nastao vjerojatno pod utjecajem ''Santa Slay'' (demonski Djed Mraz) i Carpenterove ''Magle'' (1980) (magla, atmosfera, gusari živi mrtvaci), no iako je okosnica priče jako zanimljiva sam Massov film nije tako zabavan kao uradak Davida Steimana, niti je upečatljivo jezovit i hororičan poput JC-evog klasika.

Naime samom filmu fali lijepo napisan scenarij sa nekoliko dobro smišljenih dijaloga koji bi se mogli fino poraspodijeliti na prava mjesta, te naravno kvalitetnija karakterizacija likova (pogotovo gl. negativca o kojem ne znamo ništa kako je posto ono što je postao). Gluma nije baš bajna ali nekako se da film gledati iako na kraju što se tiče tog važnog segmenta sve nekako ostaje bljutavo nakon gledanja, jer sam glumce već zaboravio.
Ovaj hororac nema niti jedan ugodan dijalog, no zato ima nekoliko lijepih krvavih prizora (mačevi letu u lice, stomak, kidaju se ruke, glave), poprilično solidan CGI (vidi dole THE SCENA), te vrlo kratko traje i to oko 80 minuta, kad naravno izbacimo uvodnu o odjavnu špicu.
Ovo je mogao biti jako lijepi filmić u rangu odličnoga "Rare Exports: A Christmas Tale" (2010) , no moram reći da nije ni blizu spomenutom filmu, ali se Sint svakako da pogledati u onom trenutku kad se zaželite hororca koji ne opterećiva mnogo gledatelja nekim elementima važnim za konstantnu koncetraciju, nego da se pogleda sa mozgom na paši, te svakako treba obratiti pažnju na to da film ima onaj snježni ugođaj koji kod mene i još nekih horor ljubaca ima posebnu čar (čitaj: ''The Thing'', ''Ravenous''). Šteta, a početak u kojem Djed Mrazovi banditi kokaju djecu bez ikakvog pardona je tako obećavao...


THE SCENA:
- početak filma
- kad Niklas jaše konja po krovovima kuća dok ga ganja policija

Photobucket

Post je objavljen 25.12.2011. u 16:02 sati.