Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Nova novčanica: Srbija 2000 dinara 2011. Milutin Milanković

New Banknote: Serbia 2000 Dinars 2011 Milutin Milankovic
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.



Srbija 2000 dinara 2011. Milutin Milanković
Srbija 2000 dinara 2011. Milutin Milanković

Srbija 2000 dinara 2011. Milutin Milanković

Odgovarajući na zahteve tržišta, kao i praktične svakodnevne potrebe građana, Narodna banka Srbije predstavila je novu novčanicu od 2000 dinara, koja će popuniti postojeći prostor između apoena od 1000 i 5000 dinara. Nova novčanica, na čijem se licu nalazi portret Milutina Milankovića, proslavljenog svetskog naučnika srpskog porekla, biće puštena u opticaj 30. decembra ove godine. Na prezentaciji, na kojoj je o novom apoenu, pored ostalih, govorio guverner Dejan Šoškić, objašnjeno je da se nova novčanica, izrađena po svetskim standardima, s najsavremenijim elementima zaštite od falsifikovanja, uvodi pre svega iz praktičnih razloga kako bi se dodatno olakšao platni promet u zemlji.

Novom novčanicom od 2000 dinara smanjićemo ukupnu količinu novčanica u opticaju za oko 20 miliona komada, a samim tim i troškove izrade za oko 170 miliona dinara, olakšaćemo poslovanje s novcem i upotpunićemo postojeću seriju novčanica izdanja Narodne banke Srbije. Novom novčanicom se ne povećava ukupan iznos novca u opticaju, već se samo menja apoenska struktura postojećeg novca. U trenutku kada je čitava evrozona u do sada nezabeleženoj krizi, važno je da čuvamo naš dinar", rekao je guverner i podsetio da je u ovoj godini dinar bio najstabilnija valuta u poređenju s valutama zemalja u okruženju.

„Novi apoen od 2000 dinara rezultat je timskog rada domaćih stručnjaka u skladu s najnovijom svetskom praksom u izradi novčanica i, mogu slobodno da kažem, da je novi apoen do sada najbolje zaštićen od falsifikovanja", izjavio je Milovan Ignjatović, generalni direktor Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca – Topčider. Napomenuo je da nova novčanica ima mašinski čitljive elemente zaštite, OVD kinegram i vidljiva zaštitna vlakanca koji novu srpsku novčanicu čine izuzetno teškom za falsifikovanje."

Novčanica od 2000 dinara je prvi potpuno nov apoen koji se pušta u opticaj posle više od sedam godina. Na licu novčanice nalazi se portret Milutina Milankovića, svetski uvaženog naučnika, a na naličju figura Milutina Milankovića s fragmentima stilizovanih prikaza iz njegovih naučnih dela. Novčanica se uvodi u trenutku kada su devizne rezerve Narodne banke Srbije na zadovoljavajućem nivou i iznose 11,4 milijardi evra i kada međugodišnja inflacija beleži nastavak pada.

Izvor: Narodna Banka Srbije
Slike: B92.net

Ključne riječi: papirni novac, novčanice, Srbija, 2000 dinara, 2011., Milutin Milanković
Keywords: paper money, banknotes, Serbia, 2000 dinars, 2011, Milutin Milankovic


Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!

Post je objavljen 23.12.2011. u 11:00 sati.