Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrhb

Marketing

U POREČU ZAREĐEN NAJMLAĐI BISKUP U CRKVI U HRVATA - POVIJESNI DAN ZA DUVNJAKE

Ređenje mons. Dražena kutleše za biskupa koadjutora porečke i pulske biskupije
Prikaza: 1861 / Komentara: 16
Ocjena:

Pjevanjem psalma "U tebe se, Gospodine, uzdam" u Eufrazijevoj bazilici je na svečanom euharistijskom slavlju za biskupa koadjutora Porečke i pulske biskupije zaređen mons. Dražen Kutleša, koji je time postao najmlađi biskup Crkve u Hrvatskoj.

Iako su početak mise i obred biskupskog ređenja bili zakazani za 10 sati, rijeke ljudi u porečku katedralu počele su se slijevati već dva sata ranije. Misnom slavlju odzvali su se brojni svećenici, redovnici i redovnice iz župa Porečke i pulske biskupije te župa iz Hercegovine, rodnoga kraja novoimenovanog biskupa koadjutora, odakle je stigao i veliki broj tamošnjih vjernika.

Euharistijsko slavlje uveličali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić te tridesetak nadbiskupa i biskupa, među kojima i generalni tajnik Sinode biskupa nadbiskup Nikola Eterović.

Svečanosti su prisustvovali i župan Ivan Jakovčić, porečki gradonačelnik Edi Štifanić te mnogi djelatnici iz javnog života Istre. Sve njih na početku mise na hrvatskom i talijanskom jeziku pozdravio je porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan, uz mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog, jedan od suzareditelja na ovom obredu. Biskupsko ređenje podijelio je kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za biskupe. Biskup Perić u svojoj je homiliji podsjetio na dva temeljna sustava disciplina koja su slušali učenici u Isusovoj teološkoj školi: sustav raznih istina i sustav zapovijedi.

U svom prvom govoru kao zaređeni pomoćni biskup Kutleša je rekao da su njegove prve misli usmjerene prema Trojedinom Bogu, druga misao upućena je majci Isusa Krista i kraljici apostola, a naglasio je i osjećaje sinovskog poštovanja i zahvalnosti prema papi Benediktu XVI. koji mu je iskazao povjerenje imenujući ga biskupom koadjutorom.

- Velika me radost obuzima na pomisao da ću s Božjom voljom vršiti svoju pastirsku službu u ovoj drevnoj i časnoj biskupiji koja je obilježena krvlju tolikih mučenika, a na poseban način želim istaknuti onoga koji nam je vremenski najbliži, slugu božjega Miroslava Bulešića. Uz preuzvišenog biskupa Ivana Milovana koji me bratski primio i uz suradnju svećenika, redovnika i redovnica, kao i aktivnih vjernika katolika širom Istre, čvrsto se nadam da ćemo zajednički djelovati da bismo doprinijeli duhovnom preporodu ove naše hrvatske grude, koja je pravi biser prirode, koju je Providnost Božja darovala baš našem narodu; narodu koji je papa Ivan Pavao II. tri puta posjetio, blagoslovio i pozvao da junački brani i ne napušta svoje kršćanske korijene, rekao je Kutleša u svom obraćanju na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Čestitke su u ime biskupa HBK uputili nadbiskup Marin Srakić, koji je rekao da Kutleša preuzima službu biskupa u vrijeme kada su potrebni povjerenje i nada, koja nadilazi ljudske ograničenosti. U ime svećenika redovnika i redovnica te kandidata za duhovna zvanja čestitke je uputio generalni vikar Porečke i pulske biskupije Marijan Kancijanić, koji je izrazio vjeru da će novi biskup koadjutor uz Božju pomoć i u suglasju s biskupom Milovanom te uz njihovu suradnju dati veliki doprinos, Bogu na slavu i narodu na duhovnu korist.

Svečanom izvedbom himne "Tebe Boga hvalimo" i završnim blagoslovom priveden je kraju ovaj susret. (V. HABEREITER; Snimio M. MIJOŠEK)

Post je objavljen 11.12.2011. u 14:39 sati.