Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hocemocenzuru

Marketing

Palac gore za "novu" Tvornicu

Tvornicu, jedan od bitnijih zagrebačkih koncertnih prostora srednje veličine, su ove godine preuzeli novi vlasnici Neven Perica i Dražen Goreta (zakupili su prostor na 11 godina), i preuredili su je tako da sada ima tri koncertna prostora: Veliki pogon (kapaciteta do 1800 posjetitelja), te Mali pogon i Studio, u koje može stati 200-300 posjetitelja. Mali pogon je ujedno i kafić (uz pripadajuću terasu), u kojemu također možete i kupiti karte za nadolazeće koncerte. Nakon renoviranja, krajem ljeta je Tvornica ponovo nastavila sa svojim programom.

Za umjetničkog direktora je postavljen Mate Škugor, dugogodišnji organizator koncerata u KSET-u, I određeno vrijeme u Studentskom centru, čovjek koji je organizirao gomilu značajnih koncerata, i to po jako prihvatljivim cijenama. Kako sam kaže, do sada je organitirao više od 800 koncerata. Nakon njegovog odlaska iz KSET-a uslijedio je i kvantitativni i kvalitativni pad koncertne ponude KSET-a. Ovog ljeta je u Šibeniku organizirao petodnevni Terraneo festival.

Urednik programa je Nenad Borović, koji se prije 5 godina preselio iz Beograda u Zagreb, organizirao je koncerte u SC-u, a sudjelovao je i u organizaciji festivala Žedno uho i Terraneo, skupa sa Škugorom. U rodnom Kruševcu je bio zaposlen na jednoj radio stanici, a i u Zagrebu je jedno vrijeme proveo na, sada ugaslom, Radiju SC.

Njih dvojica su podjednako odgovorni za program „nove” Tvornice, kao što je to Nenad u jednom intervjuu rekao: Mate i ja ne moramo dogovarati program, nikada nismo dogovarali šta će raditi on, a šta ja. Kada me pitao želim li raditi „Terraneo”, rekao sam da će mi to biti čast i to je bilo to. Sreli smo se kada je kompletan program bio gotov, samo smo ga posložili, nismo ništa jedan drugome sugerisali. Tako je i u Tvornici. Samo pičimo.

Da misle ozbiljno i da nas očekuje dobra koncertna sezona vidjelo se početkom rujna, na konferenciji za medije, kada je predstavljen novi koncept Tvornice kulture, i kada su najavljeni nadolazeće svirke. U rujnu i listopadu tako su u Tvornici između ostalih gostovali The Melvins, Kawasaki 3P, Tinariwen, Repetitor, Disciplin A Kitschme, Majke, Frenkie, Kandžija, Zabranjeno pušenje,...
No ono što je uslijedilo u studenom ove godine, je zaista, usudio bih se reći nezabilježeno – 20-ak koncerata u mjesec dana! Među njima su Fleet Foxes, Human League, Gustafi, Dub Syndicate, Nežni Dalibor,... koncert Obojenog programa je nažalost otkazan.

Poboljšanja se vide i u uređenju Tvornice, garderoba sada nije na samom ulazu, što je prije znalo stvarati nepotrebne gužve, već u prolazu između Malog i Velikog pogona. Konobari su OK, oni prethodni su znali biti nekad i nadrkani, pogotovo prilikom gostovanja bendova iz Srbije (jednom sam na koncertu Partibrejkersa u „staroj“ Tvornici, dok sam čekao piće na šanku morao slušati tirade konobara tipa „šta će oni nama dolaziti...“, itd.). Ipak ostale su i neke slabosti, još uvijek znaju biti velike gužve, kada zna biti problem pomaknutii se ili otići na WC.

Iako Tvornica već radi punom parom, najavljene su i kazališne predstave, likovna i književna događanja. Počeo je izlaziti i besplatni mjesečnik „Tvorničar“, velikog formata (kao nekadašni Vjesnik i Oslobođenje), u kojem možete naći najave koncerata za taj mjesec, a za koji pišu npr. Aleksandar Dragaš i Aresen Oremović. Još jedna potvrda da se misli ozbiljno.

Tako to ide kad se radi ono što se voli, i kad se radi pošteno. U razgovoru za tjednik „Novosti“ na pitanje „Mislite li da Zagreb ima dovoljno publike da se ispuni ovako profiliran program?“, Borović je odgovorio: Trenutačno nema. Nema aktivne publike, ali postoji puno uspavane, onih starijih od mene i puno mladih koji nisu nigde. Kada dođu u Tvornicu, oduševe se ovakvim programom. Ima ih taman dovoljno. Kada se svi oni razbude, to je maksimum. Ovakav klub da bude pun, za Zagreb je baš taman. Postoji šansa da za pet-šest godina ovo postane kultno mesto u ovom delu Evrope.
Iskreno se nadam da će u tome i uspjeti.

I na samom kraju moram dodati da je (bar meni) Tvornica ostala nešto i dužna – koncert Obojenog programa, koji već par godina nije svirao u Zagrebu. Zadnja dva koncerta su im otkazana, i to oba u Tvornici, doduše onaj prvi otkazani se desio za vakta stare Tvornice i nova uprava s tim nema veze, ali ipak dvaput je dvaput. Obećali su nam koncert Obojenog početkom 2012., držim ih za riječ.


Post je objavljen 02.12.2011. u 17:57 sati.