Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/libija

Marketing

Libija: novi premijer, novi računi, nove borbe

NTC vijeće je izabralo novog premijera Abdurrahim el-Keiba koji će zastupati interese naftaša, bankara i kolonijalizma u Libiji. NATO je odmah isporučio novoj vladi račun od 480 milijardi dolara za troškove 'uspješne misije'.
Novi premijer ima dvojno državljanstvo, libijsko i američko, tako da je svima dano na znanje čije interese će zastupati na tom mjestu. Pojava dvojnog državljanstva nije slučajna ni u američkoj administraciji gdje brojni članovi imaju američko i izraelsko državljanstvo. Novi libijski NTC premijer je dugo godina živio i radio u SAD-u. Nema mnogo političkog iskustva kao ni ostali članovi nove NTC vlasti.
NATO je uspio od jedne sređene zemlje napraviti nestabilnu zemlju koju je onda lako kontrolirati i iskorištavati. Libija je poligon za izgradnju američkih baza iz kojih će krenuti na ostale neposlušne afričke zemlje. Libijsku nestabilnost će godinama održavati mnoge pobunjeničke frakcije, strani plaćenici pod zastavom al-qaede, kao i međuplemenske osvete pokrenute masovnim pokoljem pojedinih grupa stanovništva.
Nekoliko pobunjeničkih frakcija su odbili djelomičnu autonomiju za svoje područje zahtijevajući potpunu neovisnost.
Jug Libije ostaje vjeran Gadafijevoj vladi, Bani Walid je vraćen pod njihovu kontrolu nakon teških borbi oko grada. Borbe se nastavljaju u Zawayau, u predgrađima Tripolija i Tobruka. Libijski otpor polako tinja, može se reći da rat nije završen već je početak mnogo većeg rata za zaštitu Afrike od kolonijalnih osvajanja Anglo-američkog imperijalizma.
nsnbc.wordpress.com




Post je objavljen 02.11.2011. u 16:18 sati.