Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/libija

Marketing

Saif al Islam Gaddafi

Nemilosrdna medijska kampanja, nakon smrti pukovnika Gaddafija, usmjerena je sada na Saifa al Islam Gaddafija. Izvještaji poput "u strahu za svoj život odlučio je predati se sudu u Haagu", nadograđuju se novim detaljima koje mediji crpe iz neimenovanih izvora NTC-a i objavljuju na naslovnim stranicama.
O 39-godišnjem Saifu al Islamu nema nikakvih pouzdanih informacija i nitko ne zna gdje se nalazi u ovom trenutku.

Nigerska je vlada u glavnom gradu Niamey obećala da će, kao potpisnica sporazuma s Međunarodnim sudom u Haagu, ispuniti svoje obveze prema ICC-u ukoliko Saif zatraži azil u Nigeru.
No, 750 km sjeverno, u regiji najdublje Sahare, gdje živi nekoliko desetaka tisuća nomada Tuarega, slika izgleda drugačije.
Tuarezi najavljuju "dobrodošlicu za mlađeg Gaddafija".
"Spremni smo ga sakriti gdje god je potrebno", rekao je Mouddour Barka, stanovnik Agadeza u sjevernom Nigeru.
Mohamed Anako, predsjednik Agadez regije, veličine Francuske, rekao je: "Ja sam spreman da mu iskažem dobrodošlicu. Za mene je njegov slučaj, vrlo jednostavno, prvenstveno humanitaran."
"Libija i Niger su bratske zemalje i rođaci ... kod nas je dobrodošao.", prenosi Reuters
Smatra se da u libijskom dijelu Sahare živi oko 70 000 pustinjskog naroda Tuarega.
Tuarezi su izuzetno iskusni u pustinjskom ratovanju i korištenju suvremenog oružja.
Od samog početka sukoba postojalo je strahovanje da će se, ukoliko pukovnik Gaddafi ne uspije smiriti pobunjenike, uključiti pustinjski narodi za koje se vjeruje da se već duže vremena naoružavaju s ciljem da ujedine teritorij na kojem žive, što bi rat u Libiji moglo skrenuti u potpuno drugom pravcu.
Valja napomenuti da je u blizini Agadeza, u pustinjskom gradu Arlit, veliko nalazište urana, jedno od najvećih u svijetu, koje je uglavnom iskorištavano od strane francuske multinacionalne kompanije Areva, a što je uzrok dosadašnjih dviju velikih Pobuna Tuarega koji traže udio u rudnom blagu regije.

advance.hr

Post je objavljen 29.10.2011. u 10:03 sati.