Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/libija

Marketing

UN i NATO ubijaju civile

Kineska novinska agencija Xinhua donosi najnovije vijesti iz Sirte-a putem svojeg anonimnog izvora koji je član NTC-a: "NTC borci su se u nedjelju povukli s nekoliko ključnih pozicija unutar grada kako bi prepustili NATO avijaciji da odradi posao."

Unatoč svim naporima koje pobunjenici ulažu, Gaddafijeve snage herojski brane grad Sirte danju i noću. I nakon višemjesečnog bombardiranja NTC nije u stanju zauzeti grad.
Za dobar dio libijskih vojnika odanih pukovniku Gaddafiju ovo je zadnje uporište i borba do kraja je jedino što im preostaje.

Pretpostavljajući da je izvor kineske agencije vjerodostojan - u idućim danima, a možda i satima, NATO zrakoplovi će bombardiranjem pokušati potpuno fizički eliminirati Gaddafijeve snage. Sasvim je jasno kako će pri tim operacijama stradati i nevini civili zarobljeni unutar grada.

Imajući u vidu fotografije grada, koji sada već više podsjeća na ruševinu nego grad, moramo se zapitati na koji će način UN svoju rezoluciju o "zaštiti civila" opravdati svijetu? Ako je UN vrhovna svjetska organizacija za osudu zločina - kome će oni biti odgovorni? Ako ne današnja javnost, od koje je sakriven genocid u Sirte-u, onda povijest mora odraditi svoj zadatak - jer sve upućuje na to da stanovnici grada Sirte trpe još nemjerljiv ratni zločin.

advance.hr

Post je objavljen 17.10.2011. u 10:58 sati.