Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

Visina naknade za legalizaciju u Zadru 10kn po m2, a na otocima pod upravom Grada 3kn po m2

057info 15.10.2011.:

Gradski vijećnici donijeli su i odluku o visini naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru koja za zonu Poluotok iznosi 20 kuna po metru četvornom, na ostalom kopnenom dijelu 10 kuna, a na otocima 3 kune po metru četvornom.

U skladu s tim, naknada za legalizaciju kuće veličine 100 metara četvornih na kopnenom dijelu grada izvan Poluotoka iznosila bi, kako je napomenuo pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Matko Segarić, 2.467 kuna.

Omerka Šarić (SDP) zatražila je podjelu grada na pet umjesto na tri zone navodeći kako nije pravedno da se za kuću u Pločama plaća ista cijena komunalnog doprinosa kao za kuću na Puntamici čija je tržišna vrijednost značajno veća, a također je ocijenila da je iznos komunalnog doprinosa previsok.

-Do 2010. komunalni doprinos se plaćao 70 kuna za metar kubni, zatim ste ga podigli na 180 kuna, pa vratili na zakonski maksimum od 135 kuna. Općina Poličnik koja se dobro razvija ima najmanji komunalni doprinos u Hrvatskoj, a Zadar ima najveći.

U članku je navedeno da komunalni doprinos iznosi otprilike 50% od ukupnog iznosa potrebnog za legalizaciju.
Na području Općine Pašmanu je i dalje rekordno visok komunalni doprinos, ali samo za vikendaše (150kn po m3), dok je za otočane 5 puta manji (30kn po m3).
Takva diskriminacija ne postoji na otocima pod upravom Grada Zadra (Iž, Molat..). Na gradskim otocima je komunalni doprinos 40,5kn po metru kubnom (ako je objekt manji od 600m2). Nema rasnih, spolnih, rodnih, nepotističkih, lokalnih i sličnih diskriminacija.

Zadarski gradonačelnik tvrdi da nema razloga za određivanje različitih visina komunalnih doprinosa na Puntamici (kuće uz more i plažu) i na Pločama (daleko od centra, rubni dio grada). Njegov argument je logičan s obzirom da se komunalni doprinosi namjenski troše za otkup putova, uređenje cesta i javne rasvjete na području gdje se nalazi građevina koja se legalizira. Jednaki su troškovi asfaltiranja i postavljanja javne rasvjete, neovisno o lokaciji. Jedini razlog zašto bi komunalni doprinos trebao ili mogao biti viši u atraktivnijim zonama jest taj da se vlasnicima terena preko kojih idu ulice plati tržišna cijena zemlje koja se ustupa za javni put.

U Općini Poličnik su procijenili da komunalnu infrastrukturu mogu urediti i s komunalnim doprinosom koji bi iznosio svega 10kn po metru kubnom:
Predložit ću Općinskom vijeću da se komunalni doprinos za obiteljsku kuću plaća deset kuna po kubiku, pa bi se za prosječnu kuću od 300 kubika plaćalo 7000 kuna. Tu je zatim i 15 kuna vodnog doprinosa, što je dodatnih 10.500 kuna, pa kazna od dvije-tri tisuće kuna, geodetski elaborat i arhitektonske snimke, sve zajedno od 30.000 do 35.000 kuna - kaže općinski načelnik Davor Lončar, po čijem bi mišljenju vlasnici nelegalnih kuća na područjima od posebne državne skrbi trebali biti oslobođeni plaćanja vodnog doprinosa. 057info



Povezano:
- Smanjenje komunalnog doprinosa u Zadru
- Troškovi legalizacije


Post je objavljen 15.10.2011. u 14:04 sati.