Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Sajam kulinarstva - iliti Salon Cuisinez


Nema me tjednima, pa ja opet hranu na hranu.

Ovaj vikend u Parizu (od 6 -9 listopada) održan je sajam kulinarstva, u izložbenim prostorijama Porte de Versailles. Održani su i drugi sajmovi u drugim paviljonima, doduše, ali budući da sam o photo sajmu pisala prošle godine, nisam se htjela ponavljati. A i kulinarski sajam je, ruku na srce, bio zanimljiviji.

Iskreno, ne znam što sam očekivala. Možda par štandova, nekoliko animatora, prodaju raznih poznatih i manje poznatih delicija, i slično.

A što se u stvari događalo?
E.

Događalo se to da je svakih sat vremena na većini štandova bila degustacija nekih proizvoda.
Događalo se to da je velika većina Top chefova ili davala tečajeve, ili organizirala natjecanje ili davala recepte i prezentacije.

Inače, emisija Top Chef je istog koncepta kao emisija Masterchef, samo što u Top-ovima sudjeluju profesionalni kuhari, koje ocjenjuju kolege.

(digresija: Masterchef se trenutno prikazuje u Francuskoj, na TF1, četvrtkom uvečer - pomaže mi da preguram vrijeme dok ne započne na HRT).

Događalo se i to da su sudionici sajma bili u stalnoj interakciji sa događajima, i da na trenutak nije bilo dosadno. Iako su cijene bile poskuplje, tj. sajamske, nije se moglo desiti da kupite mačka u vreći, jer se ama baš sve moglo degustirati. Od aperitiva, digestiva, čajeva, kava, preko slanog, slatkog, sira, džema, začina pa da ne nabrajam dalje.










Moglo se, dakle, učiti od šefova - ovaj je štand bio otvoren cijeli dan, u kojem su veliki majstori pokazivali male tajne kuhinje. Gužva je bila velika, i ogroman broj zainteresiranih je, vjerujem, na kraju ostao zadovoljan.



Moglo se prijaviti na razne natječaje - prijaviš se da, recimo, skuhaš neko jelo pod paskom profesionalca:



ili da dekoriraš stol - na kraju dana se ocjenjuju radovi i dobijaju neke nagrade:



a ni djeca nisu bila zanemarena - naime, njima je pružena prilika da sudjeluju u pravljenju svoga tosta kojeg će na kraju i pojesti:



Sajam kulinarstva, vjerujem, ne možete zamisliti bez štanda kuharica - odnosno knjiga, i naravno da je bilo i toga. Ne samo "običnih" kuharica, nego i stripova sa kuharskom temom, ili onih sa duhovitim naslovima:





A bilo je i strojeva raznih. Ako ne strojeva, a ono ideja:

udubina za wok na indukcijskom štednjaku :klanj:



starinski dizajn super moderne rezalice:



kuhalo za juhu - staviš sve sastojke, ubaciš hladnu vodu, uključiš, odeš na kavu i za pola sata imaš juhu:



ili, npr. elektronska kuharica - tablet koji je vrlo praktičan za u kuhinju, na koji možete ubacivati svoje recepte (a oko 350 njih već dođe unutra), u kojem imate step by step opise ili one u video izdanju - ali isto tako i radio, i mp3 - da vam ne bude dosadno dok ste u kuhinji:



Naravno, neću vam ni spominjati ostale, tradicionalne, štandove, sa hranom koja je tipična za francuske regije. Domaću proizvodnju. Sireve i čajeve. Fois gras. Kolače. Vina. Ukiseljeno povrće. Talijanske štandove.
To neću ni spominjati, da ne ogladnite opet.

Ali ako ogladnite, popijte prvo jedan aperitiv od mene. Živjeli!








Post je objavljen 10.10.2011. u 15:26 sati.