Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toystory

Marketing

TOP 10 - Dječja Literatura

Kad im vidite naslovnicu ispustite zvuk s prizvukom nostalgije; aaaaaaaaaaaaaaaa. Ili ajmeeeeeeeeeeee. One su vas odgajale, u njima ste vidjeli avanture, strahote i ljepote. Često u antikvarijatu ugrabite neku „izgubljenu“ knjigu koju ste čitali u osnovnjaku ili vam ju je mama čitala prije spavanja kako bi ujutro mogli otići sretni u vrtić. Sada kad je po stare dane nađete srce vam se uzbudi, jedva čekate opet pročitati ono na što ste davno prije otkidali. Zalegnete, otvorite korice, a kad ono to više nije to. Kao da to nije ta knjiga. I dalje je ostala izvanredna priča, ali previše je ravna, nema više u njoj one kontrastne varijacije straha i sreće. Znate taj osjećaj kad ste mali sve izgleda veliko, a vrijeme sporo prolazi. Izgleda, da ste ipak u jednom dijelu sebe odrasli. Prokletstvo!!!

No, to vas ne zaustavlja da ih se s vremena na vrijeme ne prisjetite. Jer uz same knjige postojala je i vaša priča, prošlost i rana sjećanja. Kao dijete bili ste jako tvrdoglavi i izbirljivi. Čak jedno vrijeme niste željeli ni primirisati knjigu. Ako bi nešto tih mjeseci bilo u modi, onda bi sve poduzeli da vi ne budete pa ste u širokom luku izbjegavali „naaaajkul knjige“ ili one koje bi našli u biblioteci sa preko dvadeset rukopisa koji su naškrabali nešto u stilu „supeeeer knjiga“ srce,srce,srce. Niste voljeli ni primirisat knjigu Eko, Eko, kao ni Anku Brazilijanku, Plavi kaputić, Lažeš Melita, Sadako hoće živjeti, Djeca s kolodvora Zoo, a Čiča Tomina koliba i Mali princ su toliko bili IN da ste ih tek u punoljetnosti pročitali.

U to vrijeme, osamdesetih bili su dosta popularni izdavači biblioteka „Vjeverica“ i Hit Junior. Tako da ste imali i još uvijek imate cijeli lot najpopularnijih naslova. Voljeli ste; Olivera Twista, Bijelog očnjaka, Robinson Crusoea, Bambija, Pirga, Priče klasične starine, Emila i detektive, Arthura i vitezove okruglog stola, Robin Hooda, Alisu u zemlji čudesa,Hajdi, Čarobnjaka iz Oza te mnoge druge.


01. Doktor Jojboli – Kornej Čukovski
– Nikad vam nije skroz legao Dr. Dolittle od Hugh Loftinga, al ova je knjiga bila svetinja vašeg djetinjstvu. Godišnje bi je pročitali najmanje 5-6 puta. Pošto ste vizualni tip, kojem je profi posao crtanje, ove ilustracije su vas opčinile do ludila kao i sama priča. Tko još nije čitao sram ga bilo, brzo na aukcije bidnit jednu od 14 kuna.

02. Vlak u snijegu – Mato Lovrak – Sjećate se večeri kako ste ispijali toplo mlijeko i kako još niste znali ni jedno slovo, ali ste koncentirano slušali majku dok vam čita. Bila je to prva "stravičan cover" knjiga s puno zabavne djece. Nakon nje je uslijedilo čitanje knjige Družba Pere Kvržice i odmah ste znali da je izbor biblioteke „Vjeverica“ pravi izbor za vas, kao i dobri stari Mato Lovrak.

03. Tom Sawyer – Mark Twain – Dobili ste na poklon predivno izdanje ove knjige. Također je bila puna divnih i morbidnih ilustracija, no zbog zadataka iz brzog čitanja imate malu traumu. Još u njoj postoje napisane oznake štopanja vremena i pasosa kojeg se trebalo pročitat u zadanom roku. Kad ste skužili koliko je knjiga odlična, odmah ste pojurili u biblioteku uzeti Pustolovine Huckleberry Finna.

04. Tajni dnevnik Adriana Molea – Sue Tonwsend – Ovim ste bili oduševljeni već od prve stranice. Bili ste baš u tim godinama kad ste knjigu zgrabili u ruke. Teška perverzija. Bio je to pun pogodak, pa ste poput munje pročitali i sve nastavke.

05. Smogovci – Hrvoje Hitrec – Svi su ludovali za dobro poznatom serijom. No kad ste u biblioteci otkrili knjige nije vam bilo kraja, tj. lažete, bilo je kraja i to očajnog kraja, pošto je zadnja knjiga bila ratna i baš ciljana da bude IN pa tako i očajna! Pet knjiga je bilo, ako se ne varate.

06. Koko i duhovi – Ivan Kušan – S nestrpljenjem očekujete film u kinima (dolazi 6.10.) dok se prisjecate Koka i njegovih uzbudljivih pustolovina, što u seriji, što u knjigama. Oduvijek ste bili mrvu nastrano dijete sa smislom za paranormalno tako da ste izdvojili ovu knjigu kao the best koja je i prva u nizu knjiga o Koku.

07. Snijeg u Splitu – Matko Marušić – Ovo je bilo, sjecate se, jedno od najzabavnijih putovanja i najinteresantnijih lektira u to doba. Uz nezaboravne ilustracije Joška Marušića, Matko je ocrtao, danas, nepoznati Split kroz nesvakidašnje priče i dječje dogodovštine.

08. Čudnovate zgode šegrta Hlapića- Ivana Brlić-Mažuranić – Jedna od rijetkih Ivaninih djela uz Šumu Striborovu koja vam se sviđaju , jbg nikad vam nije dobro legao onaj Regoč i ribar Palunko, a i ostale bajke su vam bile dosadne. Hlapić je ujedno bio i jedan od vaših prvih horror knjiga koje ste čitali, crni čovjek, brrrrr.

09. Charlie i tvornica čokolade- Roald Dahl – Ovo ste jednostavno morali staviti na listu iako je niste pročitali u ranom djetinjstvu. Prije nego je Burton napravio rimejk starog filma iz ’71 vi ste otkrili ovo remek-djelo svjetske knjizevnosti. Roald je zakon! Nabavili ste potom i ostale njegove pisane bisere.


10. 5 prijatelja - Enid Blyton
–Bio je to serijal od 21 knjige koji se devedesetih širio kao pošast u osnovnim skolama. Ne bi prosao ni jedan rođendan školskih kolega,a da se bar jedna od ovih knjiga nije našla zamotana u ukrasni papir. Sviđale su vam se naslovnice, cak i ilustracije unutar knjiga, ali znali ste da su previše IN pa ste se odmakli. Kad je ludilo splasnulo, približili ste se oprezno poput pripitomljenog vuka i na miru pročitali nekoliko nastavaka. Po stare dane ih kompletirate pomoću buvljaka, dok su se u knjizarama stvorili neki novi nastavci, za koje cujete da i nisu nesto (vjerojatno im fali doza nostalgije).






Post je objavljen 19.09.2011. u 10:49 sati.