Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

O divote! O čuda! Takva prisnost s Gospodinom u naše vrijeme!


Gospodin joj se sada prikazivaše vrlo često i pohodi su trajali duže. Katkada bi došao sa svojom slavnom Majkom ili sa sv. Dominikom, a nekada s oboje.

Koji put bi se pojavio s Marijom Magdalenom, sv. Ivanom Evanđelistom, sv. Pavlom apostolom ili s drugima, pojedinačno ili skupno, kako mu se svidjelo.

Najčešće je ipak dolazio sam i s Katarinom se razgovarao kao prijatelj s dragim prijateljem. Priznala mi je, iako nerado, da su, šećući se po sobici, zajedno molili psalme kao dva redovnika koji skupa mole časoslov.


Sveta Katarina moli Časoslov sa Isusom

O divote! O čuda! Takva prisnost s Gospodinom u naše vrijeme! Ne smijemo to smatrati nevjerojatnim ako imamo na pameti što smo prije spomenuli i što ćemo reći kasnije, i ako smo uvjereni u nedokučivu Božju dobrotu.

Svakome svome svecu Gospodin daje nešto osobito čime nije druge obdario, i svaki se može radovati onome što ima. Ne samo u svima zajedno nego i u svakome pojedinome svecu odrazuje se neopisiva slava Božja.

Psalmist kaže: »Po uzvišenosti svojoj umnažaš sinove ljudske.« Gospodin umnaža sinove ljudske po svojoj uzvišenosti. Kao što se ljudi razlikuju jedan od drugoga, tako se svaki svetac razlikuje od ostalih nekom posebnom milosti. Zato se ne treba čuditi ako se kaže da neki imaju što drugi nemaju.

Spomenuo sam moljenje psalama. Želim ti, čitatelju, reći da je sveta djevica znala čitati, a da je nitko od smrtnika nije poučavao. Čitala je, ali nije govorila latinski. Znala je čitati riječi i izgovarati ih.

Govorila mi je da je bila odlučila naučiti čitati i pisati da bi mogla moliti časoslov. Poučavala ju je prijateljica. Trudila se nekoliko sedmica, ali uzalud.

Da ne troši vrijeme, obrati se nebesima. Jednog se jutra zadube u molitvu i reče Gospodinu: »Gospodine, ako ti je milo da naučim čitati, moliti psalme i pjevati hvale časoslova, udostoj se poučiti me, jer nisam sama sposobna to naučiti. Uostalom, nek se vrši tvoja volja. Ostat ću u svome neznanju, a vrijeme koje mi daješ rado ću provoditi u drugim razmatranjima.«


Sveta Katarina i Isus mole Časoslov

Dogodi se čudo. Divni dokaz Božanske svemoći i dobrote. Za vrijeme molitve bila je božanskim načinom poučena. Čim je ustala, znala je čitati kao najbolji čitač. Kad sam to vidio, bio sam iznenađen s kojom brzinom čita. Ali kad sam je pitao da čita slovo po slovo, nije mogla. Pojedina je slova jedva razaznavala. Gospodin je tako htio da čudo bude očito.

Katarina potraži knjige božanskog časoslova. Čitala je psalme, himne i štogod spada u časoslov. Zanio ju je psalmički redak kojim počinje svaki čas Božanske službe. Na pameti joj je bio do smrti. Redak glasi: »Bože, poteci mi u pomoć; Gospodine, pohiti i pomogni mi!«. Prevela ga je i često ponavljala.

Duša joj je toliko napredovala u promatranju Boga da je malo po malo prestala moliti riječima. Toliko je napredovala da je, prije nego bi izgovorila do kraja Očenaš, pala u zanos. O tome ću još naduže govoriti.

Što sam ovdje iznio sažetak je razgovora sa svetom djevicom u ispovjedaonici i pisama u kojima je nekada, radi duhovne izgradnje drugih, govorila o događajima iz svoga života, ali kao da se to drugome dogodilo.

Djelovi iz knjige "Životopis svete Katarine sijenske" blaženog Rajmunda iz Capue.


Post je objavljen 12.09.2011. u 00:34 sati.