Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/allaboutstarzskrable

Marketing

13. Dilema

Bio je to jedan miran dan u Hogwartsu. Učenici i profesori su se vratili u rutinu koju su njegovali stoljećima i čovjek ne bi rekao da se izvan zidina ovog velebnog zdanja zbivaju različite pokvarene stvari.

Jutros se među čarobnjačkom zajednicom proširila vijest o prvoj bitci vilenjačko- goblinskog rata koju su dobili vilenjaci. Bitka se odvila sinoć na pustopoljini u južnoj Francuskoj. Dosadašnji tijek rata je nizao krvave brojke poginulih vilenjaka i zapravo nitko nije mogao slaviti zbog ove bitke, jer ih je mnogo i u ovoj bitci poginulo, no izgleda da su vilenjaci organizirali svoje trupe i postoji mogućnost da će ovaj rat u svojem nastavku nositi veću napetost i izjednačenost između dva soja nego dosad.

Jasno da su učenici sve pročitali još za doručkom iz, omiljenog im, Dnevnog proroka. Tko god bi sreo profesora Mattana na hodniku ili za vrijeme nastave, taj bi pazio na njegove reakcije tražeći u bilo čemu bijes zbog pristigle vijesti, no- ništa.

Starz, Petra, Lizzie i Max su tog jutra imali blok sat Čarobnih napitaka s ostatkom Slytherina sa šeste godine koji su slušali taj predmet za O. Č. I. i, komentirajući Mattanovu nonšalantnost, naišli na grupu učenika koji su se gurali oko oglasne ploče.

- Tko zna, možda taj stari goblin ne čita novine pa još nije čuo za vijest.- rekao je Max.

Lizzie je okrenula očima i podsmjehnula se.

- Imaš predrasude. Zar je tako teško povjerovati da postoji goblin koji se protivi klanju nedužnih bića? Dumbledoreov je prijatelj, to ti je dovoljno.

Priključili su se grupi oko oglasne ploče i sami pokušavajući razabrati koje slovo iz daljine.

Lizzie se nekako provukla kroz gužvu i stala pred samu ploču čitajući u sebi najnoviju vijest. Na jednom dijelu je raširila usta do poda i uputila prijateljima zabrinut pogled, a zatim nastavila čitati. Završivši, okrenula se na peti i prišla zbunjenoj trojci.

- Što piše?- upita je Starz, dok su kretali prema tamnicama.

- Ministarstvo je osmislilo cijeli nekakav plan zaštite Hogwartsovih učenika pa nas Dumbledore obavještava o tome.- rekla je i podigla obrve, rekao bih da se u njoj vodi neki sukob.- Zbog sigurnosti nam je zabranjen odlazak iz Hogwartsa za božićne praznika, znate...dok se ne smiri sve ovo s goblinima i vilenjacima, a Dumbledore kaže da će Mattano, navodno, pojačati obrambeno polje oko Hogwartsa s nekom goblinskom zaštitom. Najčudnije je to što nam već od danas kreću poduke iz aparacije koje će biti svake večeri. Čak i vikendima.

- Ne bih rekla da je to baš tako čudno jer smo ionako morali proći obuku iz aparacije na šestoj godini.- dodala je Petra.

- Obučavat će se sva djeca od četvrte godine nadalje.- kazala je Lizzie.

- Oh.- šokirano je rekla Petra.

- Što misle postići time?- oglasio se Max.- Bolničko krilo prepuno djece koja su se raspolila?

Svi su zašutjeli na trenutak, vjerojatno svjesni da, iako je poprilično fora kada se znaš aparatirati sa četrnaest godina, moraju biti sretni što trenutno nemaju četrnaest jer ta djeca nemaju nikakvo znanje potrebno za aparaciju.

***

- Sanjala sam nas noćas.- rekla je Petra Starzu dok su te večeri odlazili na svoju prvu poduku aparacije.

Starz se okrenuo prema njoj i primio je za ruku.

- I Chanell je bila tamo.- sledio se na spomen njenog imena i gotovo stao nasred hodnika.

Osjetio je da mu se ruke počinju znojiti pa je ispustio Petrin dlan iz svojeg. Petra je teško progutala, a zatim je, na Starzovo zaprepaštenje, ona stala.

- Ispričaj mi.- rekao je Starz, i sam se zaustavivši. Približio joj se tako da nije bilo nikakvog prostora između njih i položio dlan na njeno lice. Na tren je zatvorila oči i izgubila se u toplini njegova dodira.

Suza je kanula iz Petrinog tamnog oka na Starzov dlan. Približio je usne njenima i nježno utisnuo utješni poljubac. Zatim se odmaknuo i pogledao je u oči nasmiješivši se. Nije mu uzvratila osmijeh pa ju je poljubio još jednom u čelo.

- Bilo je strašno. Nas dvoje i...ona smo bili na nekom otoku gdje nije bilo ničeg. Čak ni drveća. Gola kamena stijena nasred oceana. Ti si jedini imao čarobni štapić i iz njega si prizvao čamac za dvije osobe.- zastala je i pustila još jednu suzu.- Poveo si nju. Otišli ste. Vikala sam za tobom, dozivala te, no nisi se ni osvrnuo. Samo ste nastavili dalje.

Starzu se srce steglo od napetosti situacije. Uvidio je zašto je Petra ovako tužna zbog toga.

- Starz, da postoji mogućnost da se Chanell vrati i da te moli na koljenima za oprost, bi li me ostavio?- upitala ga je Petra.

Starzovo srce je počelo brzo kucati, osjetio je kako mu znoj izbija na čelu, a ruku je maknuo s njenog lica i pustio je da beživotno visi zajedno s drugom.

- Hej, vas dvoje! Zakasnit ćete već na prvu poduku.- odjednom se pojavio Max.

Starz se lecnuo i pokušao namjestiti osmijeh na lice, a Petra se okrenula od Maxa i obrisala mokro lice.

- Hajde, idemo.- rekao je Max, ne shvativši ništa. Petra i Starz su pošli za njim, te večeri ne progovorivši više ni riječi.

***

Velika dvorana je bila prepuna djece. Bilo je tu barem četiri stotine učenika koji su bili spremni za učenje aparacije. Domski stolovi su bili uklonjeni iz prostorije, a na mjestu gdje je inače bio stol profesora je, s Dumbledoreom, stajao profesor aparacije poslan iz Ministarstva magije.

- Uvijek se lijepo vratiti u Hogwarts! Ja sam John Fuller i zadužen sam, već 15 uspješnih godina, za podučavanje Hogwartsovih učenika aparaciji. Mnoge generacije su uspješno savladale moju poduku, vjerojatno sam podučavao i vašu stariju braću i sestre, ukoliko ih, naravno, imate. Ove godine imamo taj problem da imamo mnogo više učenika nego dosadašnjih zbog odluke Ministarstva da su i učenici četvrtih i petih godina spremni na učenje aparacije. Kažem da je to problem zato što je puno ljepše i ugodnije raditi kada imamo više prostora oko sebe, a i lakše mi je nadgledati manje učenika nego sve vas, no ne sumnjam da ćemo se već nekako snaći i da ćete svi pohvatati moje upute!

Neki učenici su zaklicali i zapljeskali, dok su ostali smireno gledali pred sebe ili u pod pokušavajući držati koncentraciju na visini.

John Fuller je mahnuo čarobnim štapićem i na podu se, pokraj svakog učenika, pojavio kolut promjera sedamdesetak centimetara.

- Pokraj sebe možete vidjeti kolut u kojeg ćemo se pokušati premjestiti. S Velike Dvorane je vaš dragi ravnatelj skinuo nemogućnost aparacije da možemo vježbati i tako će biti prilikom svake naše poduke. Ova nastava će se održavati svaku večer u sljedećih mjesec dana, a aparacijski ispit polažete sedmog siječnja.- rekao je John.

- Volio bih napomenuti- progovorio je po prvi puta Albus Dumbledore.- da je jako bitna brzina u snalaženju. Naravno da vam aparacija neće biti potrebna za vrijeme nastave u Hogwartsu, no, preporučio bih mlađim učenicima da ne koriste aparaciju do njihove sedamnaeste godine, osim u slučaju nužde. Nužda bi značila da su probijena zaštitna polja Hogwartsa koja smo danas pojačali i goblinskom magijom vašeg profesora iz Čarobnih napitaka. To se, gotovo sigurno, neće dogoditi, no, ukoliko shvatite da se nešto slično dogodilo, zgrabite prvog učenika s prve tri godine na kojeg naletite i aparatirajte se s njim što dalje od Hogwartsa.

Većini je odmah postalo jasno zašto su učenici četvrte i pete godine uključeni u program učenja aparacije- zato što će, uz učenike sa šeste i sedme godine, moći spasiti i sebe, a i jednog od mlađih učenika u slučaju opasnosti u ova teška vremena. Šestaši i sedmaši ne bi mogli spasiti sve učenike, no sada je to možda čak i izvedivo, ukoliko svi usvoje aparaciju dovoljno dobro.

***

Molim Vas da prokomentirate razliku između pisanja u prvom licu i pisanja u trećem licu. Za razliku od prošlog posta koji je bio u trećem licu, sada se i izravno spominju Starz i ostali likovi pa me zanima vaše mišljenje. Što preporučate?

Post je objavljen 07.09.2011. u 15:33 sati.