Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Kljucko proscejne Majke Bozje Okicke u Novom selu Okickom Nedjelja 11. rujna 2011. godine Se po malo clovek zabi.

Se po malo clovek zabi.
Ni to dobro, gde su senje?
Nis vre dugo, moram taki
prejt vu selo na proščejne.

Program:
Na proscejne, pod Okic pemo z autobusom koji bu krenul u 8.30 iz Hrastine ( ispred ducana) te iz juznog naselja u 8.45( stanica preko puta pekare) a kosta 40 kuna po osobi.

Po dolasku u crkvu Majke Bozje Okicke nakon kaj pozdravimo Mariju kratki frustik iz vlastite torbe.Vu ceker ili kosaru denite rakijicu ili bermeta za okrepiti da se ne zrusite i da vam pri masi nebu slabo došlo. Se pokrijte domacom stolnicom ili rucnikom, onak po domaci.

Svecana mesa je u 11. vur na kojoj bumo sudjelovali vu narodnim nosnjama (kikle) te muski vu svecanoj nosnji. Zemite molitvenika vu ruke, onak kak su nas nasi stari to navcili.

Nakon mase, po strarinski, negde vu hladu, iz svog cekera ili kosare bumo zvadili na stolnice i stolnjake, za jesti kaj imamo i si skup si bumo poobedvali. Dopomenite se gdo bu kakvog pecenog piceka priredil i kakvi kolac spekel. Tak bumo proveli popodne uz pijaču , licitar a zemite si novceke za kupiti koju litru gvirca ili kakvo cislo.Bumo zapopevali, povedali kakvu salu i vica. Tak bumo mogli osetiti kak su nasi stari na to proscejne dolazili pešice z Sanobora prek Sveteg Martina ili prek Cerja, Manje Vasi i Kotara. Vu 15. vur bumo zmolili krunicu vu cirkvi, oprostili se od Majke Bozje i vrnuli se domom a morti pogledamo još nekaj lepega vu tem kraju na drugoj strani Plešivice.Domom bumo došli između 18. i 19. vur navecer.

Prijavite se kod Radovana 091/9397-554 ili Bozice 098/9889-796, a pozovite i još prijatele, kume i susede da popunimo autobusa.

Kljucko prostenje
Glavno prostenje u zupi Svete Marije okicke naziva se “Kljuka“. Rijec kljuka dolazi od štapova koje su ostavljali hodocasnici nakon ozdravljenja pred crkvom Majke Bozje.Prostenje je na prvu nedjelju iza blagdana Male Gospe, Rodzenja Blazene Djevice Marije (8. rujna) i okupi veliko mnostvo puka iz sire okolice.Samoborci su i dalje najzastupljeniji. Prvi zapis o zupi Svete Marije Okićke je iz 1334. godine a tijekom iducih stoljeca spominje se redovito u kanonskim vizitacijama.Sama zgrada crkve spominje se 1622. godine. vec polovicom 17. stoljeca crkva je poznato svetiste. Glavni oltar cuva cudotvorni kip Majke Bozje oko kojeg se okupljaju vjernici koji caste Majku Bozju pjesmom i molitvom.

Post je objavljen 02.09.2011. u 16:46 sati.